Çiçek Açan Kaktüs Türleri Nelerdir?

Son yıllarda evde sıkça yetiştirilmeye başlanan kaktüsün birçok farklı türü vardır. Bu türlerden bazıları dikenli bir şekilde büyürken, bazıları çiçek açmaya başlar. İşte, çiçek açan 10 kaktüs türü:
Çiçek Açan Kaktüs Türleri Nelerdir?
10 Ekim 2023, 15:41

Egzotik görünümüyle son yıllarda evlerde yetiştirilmeye başlanan kaktüs türleri, genellikle düz yapılı ve dikenlidir. Susuzluğa dayanıklı olan kaktüslerin renkli ve çiçekli türleri de mevcuttur. Çöl ortamında uzun süre yaşayabilen kaktüsler, ev dekorasyonunun bir parçası olarak da kullanılır. Kaktüslerin birçok farklı çeşidi vardır. Örneğin çöl gibi doğal ortamlarda yetişen kaktüsler çok büyük boyutlara sahipken, evlerde yetiştirilen çeşitler daha minimalist bir görünüme sahiptir. Özellikle çiçek açan kaktüsler, ev dekorasyonunda yaygın olarak kullanılır. 

Çiçek Açan Kaktüs Türleri

  1. Örümcek Kaktüs

örümcek kaktüs

Bilimsel adı: Mammillaria

Uzun dikenleri ve karmaşık görüntüsüyle bilinen bu kaktüs türü, ülkemizde örümcek kaktüs olarak adlandırılır. Kaktüslerin en büyük türlerinden biridir. Pembe, beyaz, krem ve sarı renklerde çiçek açan türleri mevcuttur. İlkbaharın başlangıcında çiçek açmaya başlar. Yaz aylarında 25, kış aylarında ise 15 derece ortamda yetiştirilmelidir.

  1. Yıldız Kaktüsü

yıldız kaktüsü

Bilimsel adı: Astrophytum

Meksika kanyonlarında yetişen bu kaktüs türü, uzun ve güçlü köklere sahiptir. Yıldız kaktüsü olarak da bilinir. İlkbahar ve yaz aylarında 2-3 gün çiçeklenir. Ortam sıcaklığı 10-12 derece olmalıdır. 

  1. Kirpi Kaktüs

kirpi kaktüs

Bilimsel adı: Echinocereus Triglochidiatus

Sık dikenli bir yapısı olan bu kaktüs, kirpi kaktüs veya dikenli kaktüs ismiyle de bilinir. Çiçekleri parlak turuncu rengindedir. Yaz aylarında çiçek açan bu kaktüsün anavatanı Kuzey Meksika ve ABD'dir. Gölgeli alanlarda bulunur. Doğrudan güneş ışığını sevmez.

  1. Turuncu Çiçekli Kaktüs

rebutia kaktüs

Bilimsel adı: Rebutia

En çok tercih edilen kaktüs türlerinden biri olan Rebutia'nın çiçekleri, papatyaya benzetilir. İlkbahar ve yaz aylarında çiçek açar. Çiçekleri, kırmızı, pembe veya turuncu olabilir. Çiçekleri çok uzun ömürlü değildir. 5-25 derece arasındaki sıcaklıklarda yaşayabilir.

  1. Parodia Nivosa

parodia nirvosa

Uzun ince, beyaz tüy benzeri dikenlere sahip olan Parodia nivosa, kartopu kaktüsü olarak da bilinir. Yazın kırmızı ve turuncu çiçekler açan bu kaktüsün bir tacı vardır. Aydınlık bir ortamda, doğrudan güneş ışığı almadan yaşayabilir.

  1. Schlosser Kaktüs

schlosser kaktüs

Dikenleri bakırımsı renge sahiptir. Uruguay çevresinde görülen bu kaktüsün çiçekleri limon sarısı rengindedir.İlkbahar ve yaz aylarında çiçek açar. Kış aylarında çok az su verilmelidir.

  1. Top Kaktüs

top kaktüs

Bilimsel adı: Notocactus Magnificus

Küreye benzetilen bu kaktüs, iri ve dolgun bir yapıya sahiptir. Büyüdükçe balona benzetilir. Çiçekleri kükürt sarısı rengindedir. Bolca güneş ışığı alması gereken bu kaktüs, çok fazla sulanmamalıdır.

  1. Melocactus Matanzanus

Melocactus matanzanus

Küba'ya özgü bir tür olan Melocactus Matanzanus, şapkalı Türk kaktüsü olarak bilinir. Çiçekler, kaktüsün şapka kısmında büyür. Soğuk yerleri sevmez. 

  1. Dikenli Tel Kaktüsü

dikenli tel kaktüsü

Bilimsel adı: Acanthocereus Tetragonus

Peri kalesi kaktüsü olarak bilinen Acanthocereus Tetragonus, birbirine bağlı sütunlara sahiptir. İlkbahar ve yaz aylarında kırmızı, pembe, beyaz ve sarı çiçekler açar. Toprağı kurudukça sulanmalıdır.

  1. Altınfıçı Kaktüsü

altınfıçı kaktüsü

Bilimsel adı: Echinocactus Grusonii

Meksika'ya özgü bir kaktüs türüdür. Gövdesi küreye benzetilir. Altıntop kaktüsü olarak bilinir. Yaz aylarında başlayan çiçeklenme dönemi, sonbahara kadar devam eder. Fazla güneşi sevmez ancak bulunduğu ortamın aydınlık olması gerekir. 

Şunlara da göz atın;

  1. Kaktüs bakımı nasıl yapılır?
  2. Solan kaktüs nasıl canlandırılır?
  3. Sukulent nasıl çoğaltılır?
  4. Tavşan kulağı kaktüs bakımı nasıl yapılır?
  5. Sinek kovucu bitkiler
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo