Börülcenin Faydaları Nelerdir?

Börülce, günlük hayatta sık sık tüketilen bir baklagil türüdür. Peki, börülce neye iyi gelir, ne işe yarar? İşte, börülcenin faydaları ve besin değerleri hakkında merak edilenler:
Börülcenin Faydaları Nelerdir?
06 Mart 2024, 11:49

Börülce, dünya çapında yetiştirilen yaygın bir baklagildir. İsmine rağmen börülce bezelye değil, bir tür fasulyedir. Genellikle renkleri çok soluktur ve göze benzeyen büyük siyah, kahverengi veya kırmızı bir noktaya sahiptirler. Börülce taze ve kuru olmak üzere ikiye ayrılır. Hint ve Güney mutfağında yaygın olarak kullanılan börülce, son derece besleyicidir ve kilo kaybı, kalp sağlığı ve sindirim sağlığı gibi birçok fayda sunar. Gelin börülcenin faydalarını daha yakından inceleyelim. 

Börülcenin Faydaları Nelerdir?

  1. Protein ve çözünür lif içeriğinden dolayı diyetinize börülce eklemek kilo kaybını artırmanın harika bir yoludur. Özellikle proteinin, açlık hissini uyarmaktan sorumlu bir hormon olan ghrelin düzeylerini azalttığı gösterilmiştir. 21 çalışmanın bir incelemesi, börülce gibi baklagillerin diyetinize dahil edilmesinin etkili bir kilo verme stratejisi olabileceği ve vücut yağ yüzdesinin azaltılmasına yardımcı olabileceği sonucuna varmıştır.
  2. Börülce, sindirim sağlığı söz konusu olduğunda önemli bir besin maddesi olan harika bir çözünür lif kaynağıdır. Aslında çalışmalar, çözünebilir lif alımını artırmanın, kabızlığı olanlarda düzenliliği artırmaya ve dışkı sıklığını artırmaya yardımcı olabileceğini gösteriyor. Diğer araştırmalar lifin asit reflü, hemoroit ve mide ülseri gibi sindirim bozukluklarını önlemeye yardımcı olabileceğini gösteriyor.

börülce

  1. Börülce ve diğer bitkilerde bulunan çözünür lif aynı zamanda prebiyotik görevi de görebilir ve sağlıklı bir mikrobiyomun geliştirilmesine yardımcı olmak için bağırsaklarınızdaki faydalı bakterilerin büyümesini teşvik edebilir. Bu faydalı bakteriler, iltihabı azaltır ve bağışıklığı güçlendirir.
  2. Dengeli beslenmenin bir parçası olarak börülcenin tadını çıkarmak, kalp hastalığı için çeşitli risk faktörlerini azaltmaya yardımcı olabileceğinden, kalbinizi sağlıklı ve güçlü tutmanıza yardımcı olmanın mükemmel bir yoludur. 10 çalışmanın incelendiği bir incelemede, düzenli baklagil alımının, daha düşük toplam ve LDL (kötü) kolesterol düzeyleriyle bağlantılı olduğu ve bunların her ikisinin de kalp hastalığına katkıda bulunabileceği görüldü.
  3. 42 kadın üzerinde yapılan bir başka araştırma, 6 hafta boyunca günde 1 fincan baklagillerle zenginleştirilmiş düşük kalorili bir diyetin, kontrol grubuyla karşılaştırıldığında bel çevresi, trigliserit ve kan basıncı düzeylerini önemli ölçüde azalttığını gösterdi.

börülce

Börülcenin Besin Değerleri

1 su bardağı (170 gr) pişmiş börülce şunları içerir;

  1. Kalori: 194 kcal
  2. Protein: 13 gr
  3. Karbonhidrat: 35 gr
  4. Lif: 11 gr
  5. Folat: Günlük ihtiyacın %88'i
  6. Bakır: Günlük ihtiyacın %50'si 
  7. B1 vitamini: Günlük ihtiyacın %28'i
  8. Demir: Günlük ihtiyacın %23'ü
  9. Fosfor: Günlük ihtiyacın %21'i
  10. Magnezyum: Günlük ihtiyacın %21'i
  11. Çinko: Günlük ihtiyacın %20'si
  12. Potasyum: Günlük ihtiyacın %10'u

Börülce Nasıl Kullanılır?

Börülce, bir gece suda bekletildikten sonra kaynatılarak sulu yemek şeklinde hazırlanabilir. Kuru börülce, et ve sebze yemeklerine eklenebilir. Aynı zamanda çorba, güveç ve salata yemeklerine de harika bir katkı sağlar. Börülce, genellikle suda bekletildikten sonra haşlanır ve yumuşadığında kullanılır. 

Börülcenin Yan Etkisi Var Mı?

Bazı insanlar için börülce, sindirim sorunlarına katkıda bulunabilecek bir lif türü olan rafinoz içeriği nedeniyle mide ağrısına, gaza ve şişkinliğe neden olabilir. Börülcenin ıslatılması ve pişirilmesi rafinoz içeriğini azaltabilir ve sindirimini çok daha kolay hale getirebilir. Börülce ayrıca demir, çinko, magnezyum ve kalsiyum gibi minerallere bağlanan ve bunların vücutta emilimini önleyen fitik asit gibi anti-besin maddeleri de içerir. Börülceyi pişirmek, fitik asit içeriğini önemli ölçüde azaltabilir ve besin emilimini artırmaya yardımcı olabilir.

Şunlara da göz atın;

  1. Börülce nasıl saklanır?
  2. Sorgumun faydaları nelerdir?
  3. Nohutun faydaları nelerdir?
  4. Barbunyanın faydaları nelerdir?
  5. Mercimeğin faydaları nelerdir?
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo