Bitter, Sütlü ve Beyaz Çikolata: Hangisinin Raf Ömrü Daha Uzundur?

Çikolata birçok kişinin favorisidir. Kakao meyvesinden yapılan çikolatanın en sık tüketilen versiyonu beyaz, sütlü ve bitterdir. Peki bu üç çikolata türünden hangisinin raf ömrü en uzundur:
Bitter, Sütlü ve Beyaz Çikolata: Hangisinin Raf Ömrü Daha Uzundur?
02 Şubat 2024, 16:28

Çikolata birçok kişinin favorisidir. Kakao meyvesinden yapılan çikolatanın en sık tüketilen versiyonu beyaz, sütlü ve bitterdir. Hemen hemen her evde en az bir versiyonu bulunur. Ancak çikolata da süt ürünleri olduğu için belli bir raf ömrü vardır.

Süt yağı, ışığa ve havaya maruz kaldığında çabuk bozulduğu için, bir kalıp çikolatanın içindeki süt ürünü miktarı, raf ömrü açısından belirleyici bir faktördür. Bitter çikolata en az süt yağı miktarına sahip olduğundan kalitesini yaklaşık 2 yıl koruyabilmektedir. Ancak uzunluk her parça için farklılık gösterir. Kakao içeriğinin yüzdesi ne kadar yüksek olursa, o kadar az süt ürünü içerir ve dolayısıyla onu o kadar uzun süre saklayabilirsiniz. Öte yandan beyaz çikolata, şeker, süt ürünleri ve en az %20 kakao yağından oluştuğu, ancak doğal koruyucularla birlikte sıfır çikolata katısı içerdiği için yalnızca 6 ay dayanır. En az %12 oranında süt içeren sütlü çikolata ise ortada yer alıyor. Bir yıla kadar saklanabilir.

Daha uzun süre dayanabilen bitter çikolatayı kullanmak daha ekonomik gibi görünse de en iyi çikolata türü yine de kişisel zevk meselesidir. Süt ürünleri çikolataları daha çabuk bozulabilir, ancak aynı zamanda onları daha kremalı hale getirir; bu da pek çok insanın onları yemekten hoşlanmasının bir nedenidir.

çikolata çeşitleri

Çikolataları Oda Sıcaklığında Ve Düşük Nemde Saklayın

Sanılanın aksine çikolataları buzdolabında saklamamalısınız. Bunun yerine bunları kilerinizin karanlık ve kuru bir alanında saklayın; burada sıcaklığın 10-12 derece arasında sabit kalması sağlanır, böylece süt yağları oksitlenmez. Bunları buzdolabında saklamak, yemek için dışarı çıkardığınızda veya fırında kullandığınızda sıcaklık değişiklikleri riski daha yüksek olur. Bu, şekerin kabarmasına veya çikolatanın yüzeyinde tanecikli, tozlu görünümlü bir görünümün oluşmasına neden olan yoğunlaşma yaratır. Başka bir çiçeklenme türü, çikolata sıcak sıcaklıklara maruz kaldığında meydana gelir: Kakao yağındaki yağlar erir, ayrılır ve yağ çiçeklenmesi olarak bilinen beyazımsı çizgiler halinde yüzeye çıkar. Her iki çiçeklenme türü de çikolatayı yenmez hale getirmese de, çikolatanın bozulmasına katkıda bulunan ipeksi dokuyu azaltır. Çikolata ayrıca çikolata yeme deneyiminin aromatik yönünü olumsuz yönde etkileyen güçlü kokuları da emebilir; bu nedenle kilere koymadan önce kapalı bir kapta saklayın.

Daha büyük miktarda çikolatayı dondurabilirsiniz ancak Iowa Eyalet Üniversitesi, çiçeklenmeyi tetikleyen şiddetli sıcaklık değişimini önlemek için çikolataların ilk önce 24 saat buzdolabına konulmasını önermektedir. Dondurucuya koymadan önce çikolataları plastikle kaplayın ve hava geçirmez bir torbaya koyun. Kullanmaya hazır olduğunuzda, oda sıcaklığında çözdürmeden önce 24 saat boyunca tekrar buzdolabına (hala poşetin içinde) koyun. Çikolataları yalnızca çözme işleminin sonunda açın.

Şunlara da göz atın;

  1. Çikolatalı tatlı tarifleri
  2. Çikolata hakkında bilmedikleriniz
  3. Çikolata temperleme nedir?
  4. Benmari usulü eritme nedir?
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo