Bitki Yaprakları Neden Sararır?

Bitkilerinizin yaprakları sık sık sararıyorsa ve bitkileriniz soluyorsa, sizi böyle alalım. İşte, bitkilerin sararmasındaki en yaygın nedenler ve yapabilecekleriniz:
Bitki Yaprakları Neden Sararır?
18 Mayıs 2022, 13:48

Bitkinin yapraklarının sarıya dönmesi, bir sorun olduğunun ilk belirtilerinden biridir. Bitkilerin sararmasında susuz kalma, aşırı sulama, haşere gibi birçok neden olabilir. Sorunun ne olduğunu anlamak için, sararmaya neden olan durumları daha yakından inceleyebilirsiniz. Böylece sorunu ortadan kaldırarak bitkinizin tekrar sağlıklı bir şekilde büyümesini sağlayabilirsiniz. İşte, bitkilerin sararmasındaki nedenler:

  1. Nem Dengesini Kontrol Edin

Bitkinin yapraklarının sarıya döndüğünü fark ettiyseniz, stres belirtileri olup olmadığına bakın. Bitkilerde stres faktörü çok fazla veya çok az sudur. Bitkinin nemini kontrol etmek için, toprağa 1 cm kadar parmağınızı sokun. Toprağın altı hala kuruysa az suluyor, çok nemliyse çok fazla suluyorsunuz demektir.

  1. İstenmeyen Haşereleri Atın

Sararan yaprakların en yaygın sebeplerinden biri de haşere enfeksiyonudur. Küçük böcek veya örümcekler, bitkinizi hasta ediyor olabilir. Bu durumda bitkiler için uygun bir haşere ilacı kullanabilirsiniz. Eğer yapraklarda küçük delikler varsa, bitkinizde böcek veya örümcek olduğunu daha net anlayabilirsiniz. Enfeksiyonu temizlemek için, etkilenen dalları budayın. 



  1. Güneş Işığı

Bitkinin sarıya dönmesinin muhtemel nedenlerinden biri de, yeterli miktarda güneş ışığı alamamasıdır. Evinizde çok fazla doğal ışık yoksa, bitkiniz gölgeli bir köşede duruyorsa, güneşli bir noktaya taşımayı düşünebilirsiniz. Bazı bitkiler yer değiştirme konusunda hassas olduğu için, sonraki günlerde bitkinizi izleyin.

  1. Soğuk Havadan Koruyun

Birçok bitki soğuk hava ve klimadan hoşlanmaz. Soğuk hava alan çiçeğin yaprakları kısa sürede sarıya döner. Bu yüzden çiçeklerinizi klima veya soğuk bir pencere karşısına koymayın.

  1. Toprak

Bitki, ihtiyaç duyduğu besin maddelerini topraktan alır. Yapraklarda sararma varsa, toprakta besin eksikliği olabilir. Gübre yanıklarından kaçınmak için toprağına dikkat edin. Çiçekçilerin önerdiği toprakları kullanmaya özen gösterin. Toprakta yeteri kadar vitamin ve mineral olmaması da sararmaya yol açar. Bu durumda besin maddeleri bakımından zengin toprakları tercih etmeniz gerekir.

  1. Diğer Yapraklar

Bitkinizin yapraklarında sararma görüyorsanız, bu yaprakları dikkatli bir şekilde budamanız gerekir. Çünkü orta noktadan başlayan sararmalar, kısa süre içinde diğer yapraklara da yayılacaktır. Yaprağı budamak ise, hastalıkların bitkinin tamamına geçmesini engeller.


Şunlara da göz atın;

  1. Saksıda şeftali nasıl yetiştirilir?
  2. Orkide bakımı nasıl yapılır?
  3. Barış çiçeği bakımı nasıl yapılır?
  4. Mandalina nasıl yetiştirilir?
  5. Atatürk çiçeği bakımı nasıl yapılır?
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo