Badem Nasıl Hasat Edilir?

Badem hasadı Temmuz aylarında başlayarak sonbahara kadar devam eder. Peki badem nasıl hasat edilir? Sizler için anlattık. İşte, badem nasıl hasat edilir:
Badem Nasıl Hasat Edilir?
20 Ekim 2022, 12:54

Badem besin değeri oldukça yüksek, lezzetli kuruyemişlerden biridir. Ağaçta yetişen badem yaz aylarından başlayarak sonbahara kadar hasat edilir. Evde badem ağaçlarına sahip olacak kadar şanslıysanız, bu kuruyemişleri hasat etmek ve tüm yıl boyunca kullanabilmeniz için saklamak isteyebilirsiniz. Badem, tek başına yemek veya tariflerde kullanmak için harikadır ve harika bir protein, E vitamini ve tekli doymamış yağ kaynağıdır. Bademlerin nasıl hasat edileceğini öğrenmek, ne zaman olgun olduklarını bilmek, onları ağaçtan çıkarmak ve uygun şekilde kurutmayı içerir. Sizler için badem nasıl hasat edilir anlattık. İşte, badem nasıl hasat edilir:


1. Adım: Bademleri Ağaçtan Toplamak

  1. Kabuklar ayrılmaya başladığında bademleri hasat edin. Gövde yarılması, göz hizasındaki bademlerin aksine ağacın tepesindeki fındıklarla başlayacak, bu nedenle daha yüksekteki meyveleri kontrol ettiğinizden emin olun. Gövde bölündüğünde, içindeki kabuklu bademi görebileceksiniz.
  2. Badem ağacı kış aylarında uyku halinden, çiçek açmaya (ağaçtaki çiçekler), kuruyemişlerin olgunlaşmasına (bu, çiçeklerin döküldüğü ve bulanık gri meyvelerin büyümeye başladığı), ağaçta tamamen olgunlaşan fındıklara, ve son olarak gövde-bölünmeye. Ardından fındıkları hasat edebilirsiniz.
  3. Badem kabuğu, kalın, kösele, yeşil-gri bir kaplamaya sahiptir ve dış kısmı bulanık (şeftali gibi). Gövdenin içi, tahtaya benzer bir kabuktur ve bu kabuğun içinde, yediğiniz gerçek fındığı veya çekirdeği bulduğunuz yer vardır.
  4. Hasat etmeye hazır olduğunuzda ağacın altına temiz, kuru bir muşamba koyun. Bu, bademleri ağaçtan salladıktan sonra toplama işlemini çok daha kolay hale getirecek.
  5. Somunları kırmak için dallara lastik bir çekiçle vurun. Dalın sonundan başlayın ve ağacın gövdesine doğru ilerleyin. Bademlerin güzel yanı, onları ağaçtan tek tek koparmak zorunda olmamanızdır.


2. Adım: Bademlerin Soyulması ve Kurutulması

  1. Badem kabuğunu elinizle çıkarın. Tüylü gövde zaten ikiye ayrıldığından, tek yapmanız gereken kabuğundan soymak. Bademleri olabildiğince taze tutmak için bademleri ağaçtan salladıktan hemen sonra yapmak en iyisidir.
  2. Küf riskini azaltmak için kuruyemişleri 2 gün güneşte kurutun. Kabuklarını soyduğunuz kabukları bir tepsi veya elek üzerine koyun ve güneşte bırakın. Kabukları günde birkaç kez karıştırın veya sallayın ve kabukları kuru tuttuğunuzdan emin olun! Yağmur yağacaksa tepsilerinizi hemen içeriye taşıyın.
  3. Kuru olup olmadıklarını belirlemek için 1 veya 2 bademin kabuğunu fındıkkıranla kırın. Bademleri kırın ve dokunulduğunda lastik gibiyse henüz kurumamış demektir. Kırdığınızda gevrek ve kırılgan olmalıdır. Tepsilerinizi tamamen kuruyana kadar güneşte bırakın.
  4. Kuruyemişler tamamen kuruduğunda kabuğu sallayabilir ve somunun içeride hareket ettiğini hissedebilirsiniz.


3. Adım: Bademleri Saklamak

  1. Hava geçirmez bir kapta saklayın. Bu onları diğer yiyeceklerin kokularını emmekten koruyacak ve onları yemek isteyen böceklerden, karıncalardan veya diğer böceklerden koruyacaktır. Badem uygun şekilde saklandığında 2 yıla kadar dayanabilir.
  2. Bademleri oda sıcaklığında 8 aya kadar saklayın. 20 °C civarında bir sıcaklık bademleri taze tutacaktır. Kuruyemişleri tezgahta tutuyorsanız, zamanla lezzeti değişeceği için doğrudan güneş ışığından uzak tutmaya çalışın.
  3. Kuruyemişleri sarımsak veya soğan gibi güçlü kokusu olan diğer yiyeceklerin yanında saklamayın. Badem kokuları emebilir, bu yüzden onları ayrı tutmaya çalışın.
  4. Bademleri 1 yıl veya daha uzun süre taze tutmak için soğutun. 0–7 °C bademleri taze tutmak ve tüketmek için güvenli tutmak için idealdir. Kuruyemişler, uygun şekilde depolandığında birkaç yıl dayanabilir, ancak bazı insanlar son 1 yıl içinde bademlerin tadını veya dokusunu beğenmese de büzüşebilir ve kırışabilir.


Şunlara da göz atın;

  1. Badem nasıl kavurulur?
  2. Bademin faydaları nelerdir?
  3. Badem yağının mucizevi faydaları nelerdir?
  4. Bademli tarifler
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo