Ali Nazik / Gaziantep
Hazırlanma Süresi : 10 dakika
Pişirme Süresi : 20 dakika
Kaç Kişilik: 2 Kişilik
  Malzemelere Geç   Yapılış Adımlarına Geç

Patlıcan ve et ile hazırlanan Ali Nazik, Gaziantep yöresinin en sevilen tariflerinden biridir. Hakkında birçok rivayet bulunan Ali Nazik yemeğinin kökeni, Osmanlı'ya kadar dayanır. Rivayete göre 16. yüzyılda Yavuz Sultan Selim'in Antep yolculuğu ile başlar her şey. Bu yolculuktan haber alan halk, padişah için çeşit çeşit yemekler ve tatlılar hazırlar. Padişah, Gaziantep'e vardığında, onun ağzına layık sofralar kurulur. Onca yemeğin arasından, yoğurdun, patlıcanın ve etin tadını içinde barındıran bu yemek padişahın dikkatini çeker. Yavuz Sultan Selim, 'Hangi eli nazik yaptı bunu?' dedikten sonra, o yemeğin adı önce 'Ala nazik', daha sonra ise 'Ali nazik' olarak değişir. Bir zamanlara damgasını vuran Ali Nazik yemeği evde nasıl yapılır diye merak edenler için, tarif detaylarına geçelim.

1 Porsiyon Ali Nazik Kaç Kaloridir?

Alternatif olarak eski zamanlardan günümüze kadar ulaşan yöresel yemekleri keşfedebilir, sofralarınızda yeni tatlara yer verebilirsiniz. Çökertme kebabı ve hünkar beğendi tarifine de göz atabilirsiniz.

Ali Nazik / Gaziantep Tarifi İçin

Malzemeler

Ali Nazik / Gaziantep

Nasıl Yapılır Fotoğrafları Gizle

  Servis Önerisi
  • Servis tabağına ilk olarak patlıcanlı yoğurt karışımını dökün. Orta kısmını çukur şeklinde açın. Etleri ise bu çukurun içerisine ilave edin.
  • Üzerine tereyağı ve toz biberden bir sos hazırlayabilirsiniz. Bu sosu etlerin üzerine dökerek daha lezzetli olmasını sağlayabilirsiniz. Üst kısmına ufak maydanozlar ekleyerek görünümünü de güzelleştirebilirsiniz.
  • Ana yemek olarak sunulan Ali Nazik tarifini, pirinç pilavı ve acılı ezme ile birlikte servis edebilirsiniz.
  Püf Noktası
  • Közleme işleminden sonra patlıcanları sıcakken bir kap içine alın ve kabın kapağını kapatın. Bu sayede kabuklarını daha kolay soyabilirsiniz.
  • Kıyma yerine farklı bir et kullanacaksanız, pişirme işlemini kısık ateşte ağır ağır yapın.
  • Patlıcanlı yoğurdun üzerine etleri eklerken ılık olmasına dikkat edin. Çok sıcak etler, yoğurdun tadını bozacak ve sulanmasına neden olacaktır.
  • Yemeğiniz hazır hale geldiğinde üzerine bir parça tereyağı eklemeniz lezzetini arttıracaktır.
  • Pişirme esnasında ocağınızın kısık ateşte olduğundan emin olun. Suyunu çekebilmesi için bir kaç dakika kapağı kapatarak bekleyin.

Tarif Kategorileri

Et Tarifleri MasterChef Tarifleri Yöresel Tarifler Akşam Yemeği Kırmızı Et Yemekleri Kebap Tarifleri Video Tarifler Antep Mutfağı Yemekleri Güneydoğu Anadolu Yemekleri

Benzer Tarifler

Mumbar
Kübbülmüşviyye
Batman Usulü Kütülk
Kahiye Tatlısı
Kıliçe
Ikbebet