Sakinleştirici Etkili 9 Doğal Besin
Strese iyi gelen besinler nelerdir? Hangi besinler sakinleştirir? İşte, Dyt. Gülçin Işık'tan mutlaka beslenmenize eklemeniz gereken, sakinleştirici etkili 9 mucizevi besin:

Günümüzde yaşamın yoğun temposu, iş-okul stresi, maddi sıkıntılar, ailevi problemler derken günlük yaşantımızda oldukça zorlayıcı, stresli, depresif bir yaşantı sürdürmemize sebep olabiliyor. Kimileri bu yoğun tempolu hali iştahı kapanarak geçiriyorken, kimileri ise tıkınırcasına beslenmeye yöneliyor. Yemeğe yönelenlerde alınan fazla kalorilere bağlı, kilo almak kaçınılmaz hale geliyor. Fazladan kiloları olan kişiler bu durum da daha da kısır döngünün içine girip, mutsuzluk, depresyon hali ile karşı karşıya kalabiliyor. Peki, stresi ve kaygıyı azaltabilecek besinler olduğunu biliyor muydunuz? Diyetisyen Gülçin Işık, sakinleşmemizi ve daha mutlu ve enerjik hissetmenizi sağlayacak sağlıklı besinleri tüm detaylarıyla sizler için anlattı.

Sakinleştirici Etkili 9 Doğal Besin!

  1. Bitter Çikolata


Kan basıncını düşürerek daha sakin hale gelmenize yardımcı olan kakao çekirdeği, içerisindeki polifenol ve flavonoid sayesinde güçlü antioksidan kalkanı oluşturarak stresin olumsuz etkilerinden sizi uzaklaştırıyor. Bu yüzden stresli günlerinizde 1-2 adet bitter çikolata tüketmenin faydasını kısa sürede görebilirsiniz.

  1. Avokado


Tam da mevsimi gelmişken avokadonun içerisindeki beta karoten, yüksek E vitamini ve lutein sayesinde stresten uzaklaşmaya yardımcı oluyor. İçerisinde yüksek miktarda folat ve glutatyon bulunan bu meyve stres yaşayan bireylerin beslenme programlarında yer alması gereken bir besin.

  1. Kırmızı Meyveler


Ahududu, böğürtlen, yaban mersini, turna yemişi, çilek ve üzüm gibi besinler çok yüksek antioksidan içeriğe sahipler. Kortizolün azalmasına yardımcı olan bu özelliği sayesinde kendimizi daha az stresli hissetmeye başlamamız kaçınılmaz olacaktır.

  1. Yeşil Çay


Theanine içeriği yüksek olan bu çay, yorgun ve gergin hissetmenizi engeller. Ayrıca bu madde beyin ve sinir sistemini uyararak sakinleşemeye yardımcı olduğunu söylemek mümkün.

  1. Papatya Çayı


Yapılan çalışmalarda, papatya çayı içen bireylerde anksiyete belirtilerinde önemli ölçüde azalma olduğu görülmüştür. Bu yüzden kendinizi özellikle stresli ve gergin hissettiğiniz durumlarda 1 fincan papatya çayı içmeyi deneyin.

  1. Fesleğen


Özellikle uyku problemlerinde çok etkili olan fesleğen, salatalarda, sebze yemeklerinde, çorbalarda kullanılabilir.

  1. Kaju


Çinko içeriği yüksek olan kaju fıstığının yağ içeriği oldukça yüksek olup, özellikle çinko eksikliğine bağlı oluşan anksiyete ve depresyonda çok etkili bir besindir.

  1. Yumurta


Yumurta, örnek protein olmasıyla içerisinde vücut için gerekli tüm esansiyel amino asitleri içermektedir. Bu sebeple güne yumurta ile başlayan bireylerde alınması gereken tüm amino asitlerin alınması sayesinde gün içerisinde daha enerjik olmanızı sağlayacaktır.

  1. Hindi


İçerisinde yüksek miktarda triptofan içeren hindi, mutluluk hormonu olan seratonin salgılanmasını sağlar.


Özellikle stres ve kaygı ile başa çıkmak zorunda kaldığınızda beslenmenizde dikkat edeceğiniz birkaç püf nokta sizin daha iyi hissetmenizi sağlayabilir. Rafine şeker, işlenmiş gıdalar, asitli içecekler, kafein içeriği yüksek besinler yerine yukarıda sağdığımız besinlerden tüketmek, bol su tüketmek, sağlıklı bir beslenme programı oluşturmak sizi daha mutlu bir birey yapacaktır.


Yazar:

Dyt. Gülçin Işık

instagram.com/isik_gulcin


Şunlara da göz atın;

  1. İştah kesen besinler
  2. Uyku kaçıran besinler
  3. Beyin sağlığını koruyan besinler
  4. Doyurucu besinler nelerdir?
  5. Cinsel gücü arttıran besinler nelerdir?

Haber Kategorileri

Sağlıklı Yaşam

Lezzetli Haberler

Evde Tavuk Bulyon Nasıl Yapılır?
Rulo Pasta Tarifleri: Özel Günler İçin 12 Rulo Pasta Tarifi
Şefleri Bile Kıskandıracak 62 Mutfak Püf Noktası ve Pratik Yöntem
Evde Zeytin Sütü Nasıl Yapılır?
Fit Kahvaltı Tarifleri: 10 Farklı Fit Kahvaltı Tarifi
Maşukiye Kahvaltı Mekanları: Maşukiye'deki En İyi 10 Kahvaltı Mekanı