Kek Yapımı: Kek Hazırlarken En Çok Yapılan 13 Hata

Kek nasıl yapılır, püf noktaları nelerdir? Çay sohbetlerinin en lezzetli eşlikçisi olan kek tariflerini hazırlarken, hemen hemen herkesin yanlışlıkla yaptığı 13 hata:
Kek Yapımı: Kek Hazırlarken En Çok Yapılan 13 Hata
05 Şubat 2021, 17:12

Daha küçüklükten başlayıp severek tükettiğimiz kek, aslında en pratik tatlı çeşitlerinden biridir. Misafir ağırlamada, çay sohbetlerinde ve altın günlerinde özel bir yeri vardır kek tariflerinin. Tatlı krizlerinin kurtarıcısıdır. Farklı çeşitleri olsa da, hemen hemen her kek tarifinde uygulanan bazı püf noktaları vardır. Ancak bu noktaları es geçtiğinizde sonuç her zaman olumlu olmayabilir. Eğer siz de 'kek neden kabarmıyor' diye merak ediyor ve bilmeden bazı hatalar yapıyorsanız, sizi böyle alalım. İşte, evde kek hazırlarken hemen hemen herkesin bilmeden yaptığı hatalar:


  1. Malzemeleri Soğuk Kullanmak:

İlk hatayı daha tarife başlamadan yapıyoruz. Tereyağı, yumurta, yoğurt ve süt gibi malzemeleri, kek tarifine başlamadan en az 30 dakika önce çıkartmalı, oda sıcaklığına gelmesi için beklemelisiniz. Aksi takdirde pofuduk keklere veda edebilirsiniz.


  1. Yumurtaları Aynı Kaba Kırmak:

Kek tariflerinin olmazsa olmazı olan yumurtayı yalnızca bir kaba kırıyorsanız, büyük bir hata yapıyorsunuz demektir. Yumurtaların sarısı ve beyazı ayrı kaplara konulmalı. Şekerle köpükleninceye kadar çırpılmalı, daha sonra birleştirilmeli. Yumurtanın sarısını ve beyazını ayırmak, kekin tam istediğiniz gibi kabarmasını sağlar.


  1. Şekeri Eritmemek:

Bu da birçok kişinin bilmeden yaptığı hatalardan biri. Şeker ve yumurtayı karıştırırken çok sıkılsanız da, şeker eriyene kadar karıştırma işlemine devam etmeniz gerekiyor. Şeker tamamen eridiğinde diğer malzemeleri ekleyebilirsiniz.


  1. Katı Malzemeleri Direkt Eklemek:

Yumurtaları ayrı ayrı kabarttık, şekeri tamamen erittik sıra geldi katı malzemelere. Un, vanilya ve kabartma tozu gibi malzemeleri, kek harcına direkt eklerseniz, yumurtanın tüm kabarıklığını söndürmüş olursunuz. Bu yüzden katı malzemelere elekten geçirerek eklemek ve karıştırma işlemini sürdürmek oldukça önemlidir. Ayrıca katı malzemeleri elekten geçirerek topaklanmalarını da önleyebilirsiniz.


  1. Mikseri Çok Hızlı Çalıştırmak:

Kek harcını hazırlarken mikserden yardım alabilirsiniz. Ancak bu noktada dikkat etmeniz gereken nokta, mikserin hızıdır. Eğer mikseri yüksek hızda çalıştırırsanız, kek harcı sıvı bir kıvama gelir.


  1. Kek Kalıbını Unlamamak:

Kek hazırlarken en çok yanılgıya düştüğümüz konulardan biri de kalıplardır. Kek kalıbını yağladıktan sonra harç ile buluşturuyorsanız, pişen kekin parçalanmasına yol açabilirsiniz. Keki çıkarırken parçalanmasını önlemek için, kek kalıbını unlamanız gerekiyor. Kalıbı tereyağı ile yağlayın ve üzerine un serpiştirin. Ardından ters çevirerek fazla unu akıtın. Daha sonra kek harcını kalıba dökebilirsiniz.


  1. Fırını Isıtmamak:

Eğer keki pişireceğiniz zaman fırını önceden ısıtmadıysanız, kek aniden yüksek sıcaklığa maruz kalacaktır. Bu da kekin dışının çabucak pişmesini, içinin ise yumuşak ve nemli bir kıvamda kalmasına yol açar. İçini pişirmeyi beklerken de, dışını tamamen yakabilirsiniz. Bu yüzden fırını 10-15 dakika önceden ısıtın. Bu sayede kekin içi ve dışı eşit derecede pişecektir.


  1. Çikolataları Unlamamak:

Kek hazırlarken lezzetini arttırmak için fındık, ceviz, kuru meyve parçaları ve dama çikolatalar ekleyebilirsiniz. Ancak koyacağınız malzemeler unlamazsanız, bu malzemeler kekin yalnızca bazı bölgelerinde toplanır ve içine tamamen dağılmaz. Çikolata, kuru meyve gibi malzemeleri unlayarak harca ekleyin. Böylece dibe çökmelerini ve her yere dağılmalarını sağlayabilirsiniz. 


  1. Fırın Kapağını Sürekli Açmak:

Fırını önceden ısıttınız ve keki fırına attınız, buraya kadar her şey tamam. Ancak kekin pişip pişmediğini kontrol etmek için sürekli kapağı açarsanız, kekin kabarmasını beklemeyin. Kapağın açılmasıyla birlikte hava değişimi meydana geleceği için, kek hamuru sönük bir hal alır. Bu yüzden özellikle ilk 20 dakika fırın kapağı açılmamalıdır.


  1. Yanlış Kek Kalıbı Kullanmak:

Kullanacağınız kek kalıbı, kekin kabarıklığını ve pişirme süresini etkiler. Kek kalıbı hazırladığınız harca göre çok küçükse, kekin üstü yanar ve hamur dışarı taşar. Eğer harca göre kek kalıbı büyükse, ince ve kuru bir kek hazırlamış olursunuz.


  1. Fırını Yüksek Isıda Kullanmak:

Keki, tarifte verilen dereceye göre pişirmeniz gerekir. Eğer çok yüksek ısıda pişirirseniz ve kabarmasını önler, hem de kekin yanmasına neden olursunuz. Bu yüzden kek tariflerinde verilen ısılara göre ayarlama yapın. Eğer tarifte fırın ısısı verilmemişse, ortalama 170-180 derece idealdir.


  1. Çikolata Sosunu Sıcakken Eklemek:

Kekinizi ve çikolata sosunu hazırladınız ve ne zaman dökeceğinizi düşünüyorsanız, tam sizler için bir püf noktası veriyoruz. Bu aşamada kekin ılımasını beklemek gerekiyor. Eğer kek sıcakken çikolata sosunu dökerseniz, hem kekin yapısı bozulur, hem de sos dağılır.


  1. Keki Hemen Dilimlemek:

Kekiniz piştiyse ve çıkarıp hemen dilimlemeye başladıysanız, kek parçalara ayrılacaktır. Kekiniz piştikten sonra fırının ısısını kapatın ve kapağını açarak keki 10 dakika dinlendirin. Ilımaya başlayan keki bıçakla ince bir şekilde dilimleyebilirsiniz.


Okuyucularımızın En Sevdiği Kek Tarifleri

  1. Fincanda kek
  2. Havuçlu cevizli kek
  3. Tepside kek
  4. Ağlayan kek
  5. Bol soslu ıslak kek
  6. Yoğurtlu kakaolu kek
  7. Tahinli kek
  8. Kayısılı bademli kek
  9. Vişneli crumble kek
  10. San Sebastian cheesecake


Şunlara da göz atın;

  1. Çorba hazırlarken yapılan hatalar
  2. Yolculuk öncesi yenmemesi gereken besinler
  3. Kahve lekesi nasıl çıkar?
  4. Turşu suyunun kullanım alanları
  5. Balık kokusu nasıl geçer?
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo