ANASAYFA TARİFLER GÜNEYDOĞU ANADOLU YEMEKLERİ ŞAM BÖREĞİ

Şam Böreği

Batman yöresine ait olan şam böreği, coğrafi işaret almayı başarmış bir tariftir. İçinde kıyma ve baharatlar kullanılır. Peki, börek tarifleri arasında çok sevilen nefis şam böreği nasıl yapılır? Malzemeleri hazır ettiyseniz, adım adım şam böreği tarifi için yazımızı okumaya devam edin.

Okuyucularımız tarafından büyük bir ilgi gören tepsi böreği ve pratik tava böreği tarifini de deneyebilirsiniz.

Kaç
Kişilik

6 kişilik

Hazırlama
Süresi

25 dakika

Pişirme
Süresi

30 dakika

Bu tarifi ne kadar beğendiniz?

Şam Böreği Tarifi İçin malzemeler

  • 4 su bardağı un
  • 1 su bardağı su
  • 10 gr yaş maya
  • Tuz
  • 1 soğan
  • 1.5 çay kaşığı kırmızı pul biber
  • 1 demet maydanoz
  • ¾ su bardağı haşlanmış pirinç
  • 250 gr yağsız kıyma
  • Yarım su bardağı su
  • Tuz
  • Karabiber
  • Kızartmak için ayçiçeği yağı

Şam Böreği Nasıl Yapılır?

  • Unu bir kaba eleyin. Mayayı ılık su ile eriyinceye kadar karıştırın. Unu, tuz ve mayalı su ile yoğurarak bir hamur hazırlayın.
    Üzerini bez ya da streç film ile kapatarak ılık bir ortamda 30 dakika kabarmaya bırakın. Soğanı ve maydanozu kıyın.
  • Pirinci yıkayıp, kaynar tuzlu suda haşlayın ve suyunu süzün. Kıymayı suyla birlikte bir tavaya alın. Suyunu çekinceye kadar pişirin.
  • Haşlanmış pirinci, kıymayı, soğanı, maydanozu, tuzu ve biberleri bir kapta karıştırarak harcı hazırlayın.
  • Dinlenmiş olan hamuru ceviz büyüklüğünde 30 eşit parçaya bölüp, yuvarlayarak topak haline getirin. Herbirini unlanmış tezgahta merdane ile 10 cm çapında açın.
  • Açtığınız hamurların ortalarına harcı paylaştırın. Yarım ay biçiminde kapatıp, uçlarını açılmamaları için bastırın.
  • Az miktarda ayçiçeği yağını tavada ısıtın. Hazırladığınız börekleri tavaya yerleştirip, her iki yanı da altın sarısı renk alıncaya kadar kızartın. Sıcak servis yapın.

Yeniliklerden haberdar olun!

Lezzet’ten sürekli haberdar olmak istiyorsanız e-posta adresinizi girerek kaydolun!