ANASAYFA TARİFLER GÜNEYDOĞU ANADOLU YEMEKLERİ ÇAĞLA AŞI

Çağla Aşı

Ana vatanı Afganistan ve İran olan çağlanın diğer adı bademdir. Türkiye'de en çok Akdeniz ve Ege'de yetiştirilir. Baharın ilk meyvesi olarak bilinen bu besin, kayısı çekirdeğinin olmamış halidir. Kanser tedavisinde kullanılmasının yanı sıra içeriğinde bulunan selenyum sayesinde bağışıklık sistemini de güçlendirir. Kalp ve şeker hastalarına önerilen besinler arasında yer alır. Genellikle çorba ve salataların içerisinde kullanılır. Çağla otu yemeği ise ülkemizde en çok Antep ve çevre illerde sunulur. Malzemeleriniz hazırsa, çağla aşı tarifine başlayabiliriz.

Kaç
Kişilik

4 kişilik

Hazırlama
Süresi

15 dakika

Pişirme
Süresi

30 dakika

Bu tarifi ne kadar beğendiniz?

0 görüntüleme
Tarif Defterime Ekle

Çağla Aşı Tarifi İçin malzemeler

  • 1 kg çağla (badem)
  • 300 gr yağsız parça kuzu eti
  • 1 su bardağı nohut
  • 500 gr süzme yoğurt
  • 1 yumurta
  • 3 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 yemek kaşığı haspir
  • Tuz
  • Karabiber

Çağla Aşı Nasıl Yapılır?

  • Çağlaları boyuna ikiye kesip çekirdeklerini çıkarın. Üzerine su ekleyip yumuşayana kadar haşlayın ve suyunu süzün.
  • Kuşbaşı et ve akşamdan ıslatılmış nohutu düdüklü tencerede 20 dakika pişirin.
  • Çağlayı ekleyip tuzla tatlandırın. 5 dakika pişirin. Süzme yoğurt ve yumurtayı bir kasede çırpın. Pişirdiğiniz yemeğin suyundan azar azar ekleyip çırpmaya devam edin.
  • Ilınmış olan karışımı yemeğe azar azar ekleyip karıştırın. 2-3 dakika pişirin. Tereyağını tavada kızdırıp karabiber ve haspiri ekleyin. Son olarak bu karışımı yemeğin üzerinde gezdirin.
  • Çağla aşını, sebzeli bulgur pilavı ile birlikte servis edebilirsiniz. Şimdiden afiyet olsun.

Çağla Aşının Püf Noktaları Nelerdir?

  • Etin ve nohutun daha kolay pişmesi ve çiğ kalmaması için bir gece önceden suda bekletilmesi gerekir.
  • Kullanacağınız çağlaların taze olmasına özen gösterin. Aksi takdirde yemeğiniz çok sert olacaktır.
  • Çağlalar büyükse, ortadan ikiye keserek kullanabilirsiniz.
  • Yemeğe ilave edeceğiniz yoğurt süzme olmalıdır. Bu sayede kesilmesini engelleyebilir, doğru kıvamı tutturabilirsiniz.

1 Porsiyon Çağla Aşı Kaç Kaloridir?

Gaziantep yöresi ile özdeşleştirilen çağla aşının bir porsiyonu, yaklaşık 290 kaloridir. Potasyum ve yağ değeri yüksek olduğu için, ölçülü bir şekilde tüketilmelidir.

Siz de sofralarınızda yöresel lezzetlere yer vermek istiyorsanız, Güneydoğu Anadolu mutfağının meşhur yemeği Ali Nazik tarifine göz atabilirsiniz.

Yorumlar

Yeniliklerden haberdar olun!

Lezzet’ten sürekli haberdar olmak istiyorsanız e-posta adresinizi girerek kaydolun!