Portakal Soslu Kek

Portakal Soslu Kek
10 Şubat 2025

Sıcak bir fincan çayın yanında mükemmel bir eşlikçi olan bu kek, portakalın ferahlatıcı tadıyla zenginleşiyor. İçindeki taze portakal suyu ve rendelenmiş kabuğu, keki adeta bir aromatik lezzet bombasına dönüştürüyor. İşte Portakal Soslu Kek tarifi:

Tahin Soslu Kek tarifine göz atabilirsiniz.

Bir porsiyon Portakal Soslu Kek kaç kaloridir?

Bir porsiyon Portakal Soslu Kek 300 kaloridir.

Hazırlanma Süresi : 20 dakika
Pişirme Süresi : 40 dakika
Kaç Kişilik: 8 Kişilik
Bu Tarifi Ne Kadar Beğendiniz?

Bu Tarifi 1 Kişi Kaydetti
Portakal Soslu Kek için

Malzemeler

  • 3 adet yumurta
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 1 su bardağı sıvı yağ
  • 1 su bardağı süt
  • 2 adet portakal (suyu ve rendelenmiş kabuğu)
  • 2,5 su bardağı un
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilin
  • Bir tutam tuz

Sosu için:

  • 1 su bardağı portakal suyu
  • 1 yemek kaşığı şeker
  • 1 yemek kaşığı nişasta
Portakal Soslu Kek

Nasıl Yapılır

  1. Şeker, sıvı yağ, süt, portakal suyu ve rendelenmiş portakal kabuğunu bir kaba alın ve karıştırın.
  2. Ayrı bir kapta un, kabartma tozu, vanilin ve tuzu karıştırın.
  3. Kuru malzemeleri, sıvı karışıma ekleyip iyice karıştırın.
  4. Karışımı yağlanmış kek kalıbına dökün.
  5. Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında yaklaşık 35-40 dakika kadar pişirin. (Pişip pişmediğini kürdan testi ile kontrol edebilirsiniz.)
  6. Sosu için portakal suyu, şeker ve nişastayı bir tencereye alın.
  7. Orta ateşte sürekli karıştırarak kaynamaya bırakın. Karışım koyulaşınca ocağı kapatın.
  8. Pişen kekin üzerine hazırladığınız portakal sosunu dökün. Üzerine rendelenmiş portakal kabuğu ve haşhaş tohumları serpiştirip, kekinizi servis edebilirsiniz. Afiyet olsun.
Servis Önerisi
  • Portakal Soslu Kek’i, bir top vanilyalı dondurma veya hafif bir krem şantiyle servis ederek lezzetini daha da artırabilirsiniz.
  • Keki dilimledikten sonra üzerine taze meyveler ekleyebilirsiniz. Örneğin, dilimlenmiş portakal, çilek veya kivi gibi meyveler kekin yanına çok yakışır.
  • Kek, özellikle bir fincan sıcak çay veya kahve ile harika gider. Şekersiz çay veya hafif bir Türk kahvesi, kekin tatlılığını dengeler ve enfes bir öğün oluşturur.
  • Kek dilimlerinin üzerine ince ince kıyılmış portakal kabuğu veya fındık, ceviz gibi kuruyemişler serpiştirerek şık bir sunum hazırlayabilirsiniz.
Püf Noktası
  • Kekin daha homojen bir kıvamda karışması için sıvı malzemeler (süt, sıvı yağ) ve yumurtaların oda sıcaklığında olması önemlidir.
  • Unu ve kabartma tozunu eleyerek eklemek, kekin daha pofuduk ve hafif olmasına yardımcı olur.
  • Kek hamurunu karıştırırken fazla çırpmamaya özen gösterin. Aksi takdirde kekiniz sert olabilir. Sadece malzemeler iyice karışana kadar karıştırın.
  • Sosun kıvamını kontrol etmek için karıştırırken sürekli bir şekilde pişirin. Sos çok koyulaşırsa biraz su ekleyebilirsiniz, fazla sıvı olursa da bir süre daha pişirip koyulaştırabilirsiniz.
  • Kekin üzerine portakal sosunu döktükten sonra, kekin biraz dinlenmesini sağlayın. Bu, sosun keke iyice nüfuz etmesini ve tatların birleşmesini sağlar.
Yorumlar

Benzer Tarifler

Lezzet Logo