Ratatouille

Ratatouille
09 Ocak 2024

İlk kez Marsilya'da hazırlanan ratatouille, Fransız mutfağından dünyaya yayılan lezzetlerden biridir. Tamamen sebze ile hazırlanan bu yemek, diyet yapanların ve vejetaryenlerin vazgeçilmezleri arasındadır. İsmi Fransızca 'bulamaç' anlamına gelir. Kızartma, fırınlama veya közleme olarak hazırlanır. İçeriğinde kalsiyum, fosfor, magnezyum ve vitamin barındırdığı için, damar tıkanıklığı riskini düşürmesiyle bilinir. Genellikle ana yemek olarak sunulur. Malzemeleriniz hazırsa, evinizde Fransız mutfağının esintilerini hissettirecek orijinal ratatuy yapımına başlayabiliriz.

1 Porsiyon Ratatouille Kaç Kaloridir?

Ratatouillenin bir porsiyonu, yaklaşık 30 kaloridir. Vitamin ve mineral bakımından zengin olan bu tarifi, diyet listelerine ekleyebilirsiniz.

Düşük kalorili sebze yemekleri sizin de damak zevkinize hitap ediyorsa, ratatouillenin farklı bir versiyonu olan türlü tarifine de göz atabilirsiniz.

Hazırlanma Süresi : 10 dakika
Pişirme Süresi : 20 dakika
Kaç Kişilik: 8 Kişilik
Bu Tarifi Ne Kadar Beğendiniz?

Bu Tarifi 7 Kişi Kaydetti
Lezzet Trendleri
Ratatouille için

Malzemeler

  • 2 adet kabak
  • 2 adet patlıcan
  • 1 adet domates
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1/2 çay bardağı zeytinyağı

Domates sosu için:

  • 2 adet domates
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1/2 adet soğan
  • 3 dal kekik
  • 1 adet kapya biber
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı toz şeker
  • 2 diş sarımsak
  • 1/2 çay kaşığı karabiber

Üzeri için:

  • 2 dal taze kekik
  • 3 yemek kaşığı zeytinyağı
Ratatouille

Nasıl Yapılır

  1. Kapya biberi ocak üzerine alarak közleyin. Közlediğiniz biberi tabağa alın ve üzerini streç film ile kapatın.
  2. Sosu için, domatesleri mutfak robotuna alın ve püre haline getirin. Közlenmiş kapya biberin kabuklarını soyduktan sonra robota ekleyin ve karıştırın.
  3. İnce doğranmış soğanı zeytinyağlı tavaya alın ve kısık ateşte kavurmaya başlayın. Bu esnada sarımsak ekleyerek kavurmaya devam edebilirsiniz.
  4. Yumuşayan soğanlara domates sosunu ekleyin. Taze kekik, tuz, şeker ve karabiber ilave ederek 10-15 dakika kısık ateşte pişirin.
  5. Kıvamı koyulaşmaya başlayan sosun içinden kekiği çıkarın ve ısıya dayanıklı bir kaba koyarak tabana yayın.
  6. Sebzeler için, patlıcanları ince ince halka şeklinde doğrayıp tuzlu suda 15 dakika bekletin. Daha sonra suyunu süzün.
  7. Kabak ve domatesleri de halka şeklinde doğrayın. Doğradığınız sebzeleri, soslu kabın içerisine sırasıyla dizin.
  8. Üzerine zeytinyağı, tuz ve baharatlarını ekleyin. 
  9. En üst kısma taze kekik yaprakları yerleştirin. Kabın üzerini alüminyum folyo ile kapatın ve bıçakla delik açın. 
  10. Önceden ısıtılmış 190 dereceli fırında yaklaşık 20 dakika pişirin. 
  11. 20 dakikanın sonunda folyoyu kaldırın ve aynı ısıda 30 dakika daha pişirin. Üzeri hafifçe kızardığında servis tabağına alabilirsiniz. Afiyet olsun.
Püf Noktası
  • Domates ve sarımsağın lezzetini arttırmak için, tarife başlamadan önce közleyin.
  • Sebzeleri kısık ateşte pişirin. Bu sayede daha canlı kalmalarını sağlayabilirsiniz.
  • Dilerseniz patates veya brokoli gibi sevdiğiniz sebzeleri de ilave edebilirsiniz.
  • Sebzeler pişerken, tahta kaşık ile ara sıra karıştırın. Pişip pişmediğini anlamak için, kürdan kullanabilirsiniz.
  • İsteğe göre tencere yerine fırında közlemeyi de deneyebilirsiniz.
Yorumlar

Benzer Tarifler

Lezzet Logo