ANASAYFA YEMEK TARİFLERİ SEBZE YEMEKLERİ SULU YEMEK TARİFLERİ TÜRLÜ

Türlü

Kaç
Kişilik

4 kişilik

Hazırlama
Süresi

30 dakika

Pişirme
Süresi

20 dakika

Bu tarifi ne kadar beğendiniz?

Türlü tarifi için malzemeler

  • 1 orta boy patlıcan
  • 1 havuç
  • 1 kabak
  • 2 salçalık kırmızı biber
  • 2 dolmalık biber
  • 2 domates
  • 2 soğan
  • 5~6 diş sarımsak
  • Tuz
  • karabiber
  • 1 çorba kaşığı toz şeker
  • 1 çay bardağı zeytinyağı
  • 1 tutam reyhan

Türlü Nasıl Yapılır

Adım Adım Türlü Yapımı:

Sebzelerin karışımıyla hazırlanan türlü, sulu bir yemek çeşididir. İsteğe göre kuşbaşı et ile birlikte servis edilir. Türk ve Azeri mutfaklarında yer verilen bu besin, mineral bakımından oldukça zengindir. İçeriğinde bulunan diyet lifleri sayesinde kalori değeri de düşüktür. Özellikle kalp ve damar sağlığına iyi gelmesiyle bilinir. Ölçülü bir şekilde tüketildiğinde sindirim sistemini düzenleyici bir etkisi de vardır. Malzemeler hazırsa türlü tarifine başlayabiliriz.

  • Öncelikle patlıcanı alacalı bir şekilde soyun. 5-6 cm uzunluğunda parmak şeklinde doğrayın.
  • Ardından soğanları soyup ay şeklinde kesin. Bir tatlı kaşığı tuzla ovup suyunu sıkın ve bir kenarda bekletin
  • Sarımsakları ve domatesleri soyup rendeleyin. Kabak ve havucun kabuğunu soyun, biberlerin çekirdeklerini temizleyin. Sebzeleri patlıcanı doğradığınız şekilde hazırlayın.
  • Bütün sebzeleri tabanı geniş bir tencereye dizin. Üzerlerine ay şeklinde doğranmış soğan, rendelenmiş domates ve sarımsakları yayın.
  • Şeker, reyhan, tuz ve karabiberi serpiştirin. Zeytinyağını sebzelerin üzerine gezdirerek dökün.
  • Kısık ateşte sebzeler yumuşayıncaya kadar pişirin. Ocaktan alıp soğumaya bırakın.
  • Türlü yemeğini, pirinç pilavı ve kıl biber turşusu ile birlikte servis edebilirsiniz. Afiyet olsun.

Türlü Tarifinin Püf Noktaları Nelerdir?

  • Türlüde kullanacağınız patlıcanları soyduktan sonra tuzlu suda 20 dakika bekletin. Bu sayede kararmalarını önleyebilir ve acılıklarını alabilirsiniz.
  • Bekletilmiş patlıcanları kağıt havlu ile silin ve suyunu sıkın.
  • Sarımsakları rendelemek yerine ezerek suyunu ilave edebilirsiniz. Böylece yemeğin aroması daha lezzetli olacaktır.
  • Yemeğin tadını dengelemek için toz şeker kullanmayı ihmal etmeyin.
  • Servis ederken bir kaşık yoğurt ile sunum yapabilirsiniz.

1 Porsiyon Türlü Kaç Kaloridir?

Standart malzemelerle hazırlanan türlü yemeğinin bir porsiyonu, yaklaşık 50 kaloridir. İçerisinde et kullanıldığında ise kalori değeri ortalama 75 olur. Sebzelerle hazırlanan türlü yemeği posa ve vitamin bakımından oldukça zengindir. Bu yüzden diyet listelerinde yer verilen besinler arasındadır.

Akşam yemeklerinde yer verilen sulu yemek tarifleri damak zevkinize hitap ediyorsa, Türk mutfaklarının vazgeçilmezi olan kuru fasulye tarifine göz atabilirsiniz.

Yorumlarınız

elifcik12.10.2016 16:53:49

Tam bir yaz türlüsü oldu. Yazın zeytinyağı ile kavurmadan yapılan çiğden ve kendi suyu ile pişmeye bırakılan sebzeler hem çok sağlıklı hem de çok leziz oluyor. Ben kullanılanın dışında çok az bir miktar sızma zeytinyağını da piştikten sonra soğuttuğum türlünün üzerinde gezdiriyorum ve sonuç muhteşem oluyor.

YORUM YAPMAK İÇİN ÜYE GİRİŞİ YAPMANIZ GEREKMEKTEDİR!


Yeniliklerden haberdar olun!

Lezzet’ten sürekli haberdar olmak istiyorsanız e-posta adresinizi girerek kaydolun!

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.