Yastık Poğaça

Yastık Poğaça
08 Mayıs 2025

Yumuşacık dokusu ve pamuk gibi kabaran formuyla hem kahvaltı sofralarının hem de çay saatlerinin yıldızı olmaya aday bu yastık poğaça tarifi, mayalı hamurun lezzetini tereyağıyla birleştirerek adeta fırından çıkan sıcacık bir mutluluk sunuyor. İç harcını damak zevkinize göre çeşitlendirebileceğiniz bu nefis yastık poğaça tarifi, pratik yapımı ve puf puf kabaran görünümüyle sizi ve sevdiklerinizi mest edecek. Peki; yastık poğaça nasıl yapılır? İşte tarifi ve malzemeleri...

Bayatlamayan Poğaça tarifine göz atabilirsiniz.

Bir porsiyon yastık poğaça kaç kaloridir?

Bir porsiyon yastık poğaça 220 kaloridir.

Hazırlanma Süresi : 1 saat
Pişirme Süresi : 25 dakika
Kaç Kişilik: 4 Kişilik
Bu Tarifi Ne Kadar Beğendiniz?

Yastık Poğaça için

Malzemeler

  • 1 su bardağı ılık süt
  • 1 su bardağı ılık su
  • 1 paket yaş maya 
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 yemek kaşığı toz şeker
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 yumurta (sarısı üstü için, beyazı hamura)
  • 4,5–5 su bardağı un
  • 100 gr eritilmiş tereyağı 
  • Susam

İç harç için:

  • Beyaz peynir veya zeytin ezmesi (veya dilediğiniz bir malzeme)
Yastık Poğaça

Nasıl Yapılır

  1. Ilık su ve sütü bir kaba alın. Üzerine toz şeker ve mayayı ekleyip karıştırın. Maya aktive olana kadar 5-10 dakika bekleyin.
  2. Ayrı bir kaba sıvı yağ, yumurta beyazı ve tuzu ekleyin. Üzerine mayalı karışımı dökün ve azar azar un ekleyerek yumuşak kıvamlı bir hamur yoğurun. Hamurun üzerini örtüp 1 saat kadar mayalanmaya bırakın.
  3. Hamur mayalandıktan sonra hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp elinizle açın. İç kısmına istediğiniz harcı koyun (beyaz peynir veya zeytin ezmesi gibi) ve kenarlarını kapatarak yuvarlak veya kare şekiller verin.
  4. Poğaçaların üstüne eritilmiş tereyağı sürün ve biraz da un serpiştirin.
  5. Hazırladığınız poğaçaları yağlı kağıt serili fırın tepsisine dizin. Üzerlerine yumurta sarısını sürüp susam serpiştirin. 
  6. Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında 20-25 dakika, altın rengini alana kadar pişirin.
  7. Fırından çıkan yastık poğaçalar servise hazır. Afiyet olsun.
Servis Önerisi
  • Yastık poğaçaları çay saatlerinde zeytin, domates, salatalık ve beyaz peynirle birlikte sunabilirsiniz.
  • Yanına ince kıyılmış maydanoz ya da dereotu serpiştirerek renk katabilirsiniz.
  • Sıcak servis yapıldığında tereyağlı hamurunun aroması ön plana çıkar.
  • Yanına bal, kaymak, domates salçası ya da ezme gibi eşlikçilerle hem geleneksel hem zengin bir kahvaltı alternatifi olur.
  • Poğaçaları sade pişirip ortadan ikiye keserek içine labne, salam, marul ya da yeşillik ekleyerek sunabilirsiniz.
Püf Noktası
  • Hamuru çok fazla unla sertleştirmeyin; ele yapışmayan ama yumuşak bir hamur kıvamı ideal yastık poğaçanın sırrıdır.
  • İlk ve ikinci mayalanma aşamalarını atlamayın. Hamur iyi mayalanırsa poğaçalar pişerken kabarıp “yastık gibi” olur.
  • İç harcını fazla koyarsanız poğaça açılabilir. Kenarlarını iyi kapatın ve ters çevirip tepsiye dizin
  • Üstüne sürülen erimiş tereyağı hem parlaklık hem aroma katar. Fırından çıktıktan sonra da üzerine hafifçe sürerseniz ekstra yumuşaklık sağlar.
  • Yumurta sarısına birkaç damla süt veya sıvı yağ eklerseniz hem daha parlak hem de eşit kızaran bir yüzey elde edersiniz.
Yorumlar

Benzer Tarifler

Lezzet Logo