ANASAYFA TARİFLER MANTI TARİFLERİ GÜRZE

Gürze

Gürze

Türk mutfağının en sevilen lezzetleri arasında yer alan mantı, Azerbaycan mutfağında da sık sık tüketilir. Azeri mantısı olarak bilinen gürze, Kayseri mantısı ile hemen hemen aynı şekilde hazırlanır. Ancak hamura bohça şekli vermek yerine daha geniş bir şekilde açılır. İç harcı doldurulduktan sonra, hamur kapatılır ve haşlanır. Sarımsaklı yoğurt eşliğinde servis edilir. Malzemeler hazırsa, Azerbaycan mantısı olarak bilinen gürze nasıl yapılır birlikte görelim.

Farklı kültürlerin mantı çeşitlerini denemek isteyenler için Kore mutfağından mandu, Çerkez mutfağından hingel mantı ve Japon mutfağından veggie gyoza tarifine göz atın.

Kaç
Kişilik

6 kişilik

Hazırlama
Süresi

30 dakika

Pişirme
Süresi

15 dakika

Bu tarifi ne kadar beğendiniz?

0 görüntüleme
Tarif Defterime Ekle

Gürze Tarifi İçin malzemeler

Hamuru için:

  • 4.5 su bardağı un
  • 1 su bardağı su
  • 1 adet yumurta
  • Bir çimdik tuz

İç harcı için:

  • 500 gram kıyma
  • 2 adet rendelenmiş soğan
  • Karabiber
  • Tuz

Sosu için:

  • 1 kase yoğurt
  • Rendelenmiş sarımsak

Gürze Nasıl Yapılır?

  • İç harcı için; Soğanları rendeleyin ve bir kaseye koyun.
  • Üzerine kıyma ve baharatları ekleyerek elinizle yoğurun. Hamuru hazırlarken, iç harcı serin bir yerde muhafaza edin.
  • Hamuru için; Unu eleyerek bir kaba alın. Üzerine tuz ve yumurtayı ekleyin. Ardından suyu yavaş yavaş ekleyerek yoğurun.
  • Ele yapışmayacak kıvam elde edene kadar hamuru yoğurun. Hamurun üzerini streçleyin ve 15 dakika dinlendirin.
  • Daha sonra hamuru iki parçaya ayırın ve unlanmış mutfak tezgahında hamuru açın.
  • Açtığınız hamura su bardağının ağız kısmıyla bastırarak yuvarlak şekiller oluşturun.
  • Yuvarlak hamurların orta kısmına iç harç koyun ve güzel bir şekilde sarın.
  • Tencerede su kaynatın. Mantıları hazırladıktan sonra kaynar suda 15 dakika haşlayın.
  • Bu esnada sosu hazırlayın. Küçük sos tavasında tereyağı eritin. İçerisine 1 tatlı kaşığı pul biber ekleyin.
  • Mantılar piştikten sonra kevgirle suyunu süzerek servis tabağına alın. Üzerinde sarımsaklı yoğurt gezdirin.
  • Yoğurdun üzerinde ise pul biberli sosu gezdirerek servis edin. Afiyet olsun.
Yorumlar

Yeniliklerden haberdar olun!

Lezzet’ten sürekli haberdar olmak istiyorsanız e-posta adresinizi girerek kaydolun!