Tavuk Böreği

Tavuk Böreği
30 Ağustos 2023

Yüksek proteinli bir besin olan tavuk; fırında tavuk ve çerkez tavuğu gibi birbirinden lezzetli tariflerde kendine yer bulur. İsteğe göre haşlama, kızartma, ızgara ve fırınlama yöntemleriyle pişirilebilir. Zengin besin değerleri ile sunulan tavuk, kalp sağlığ��nı korumasıyla da bilinir. Tavuklu böreğin ilk detaylı tarifi 18. yüzyıla aittir. 1764 tarihli Risale’deki tarif, günümüzden çok farklı değildir. Sevgili Ayfer Yavi'den Osmanlı mutfağına ait tavuk böreği tarifi için detaylara geçebiliriz.

Hazırlanma Süresi : 30 dakika
Pişirme Süresi : 1 saat
Kaç Kişilik: 8 Kişilik
Bu Tarifi Ne Kadar Beğendiniz?

Bu Tarifi 2 Kişi Kaydetti
Tavuk Böreği için

Malzemeler

Hamur için: 

  • 550 gr un 
  • 1 ½ bardak ılık su 
  • 75 gr tereyağı 
  • 1 yumurta 
  • 1 tatlı kaşığı şeker 
  • 1 tatlı kaşığı tuz

İçi için: 

  • 1 kg’dan fazla olmayacak bütün tavuk 
  • 1 kg soğan 
  • 2 yumurta 
  • 45 gr tereyağı 
  • 1 tatlı kaşığı karabiber 
  • Tuz

Aralara sürmek için:

  • 50 ml sıvı yağ ve 1 yemek kaşığı eritilmiş tereyağı karışımı

Üzeri için: 

  • 1 yumurta
Tavuk Böreği

Nasıl Yapılır

  1. Tavuğu soğanlarla beraber az tuzlu suda kaynamaya koyun. Kemiklerinden ayrılıncaya kadar pişirin. Hamur malzemeleri ile hamurunuzu yoğurun, suyu yavaşça ekleyin ki hamur pürüzsüz olsun. 
  2. Üzerine nemli bez örterek yarım saat dinlendirin. Pişen tavukları ve soğanların suyunu süzün. 
  3. Tereyağı ile önce soğanların suyu gidene kadar çevirin, sonra kemiklerinden temizlenmiş, didiklediğiniz tavukları ilave edin. Karabiber ve tuzunu katın, iyice kavurun. 
  4. Börek içi soğuyunca yumurtaları ilave ederek iyice karıştırın. Dinlenmiş hamurunuzu dörde bölerek açın, yağlanmış tepsiye birinci yufkayı yerleştirin. 
  5. Yağ sürerek ikinci yufkayı da yerleştirin, sonra hazırladığınız iç malzemeyi güzelce yufkanın üzerine yayın. Diğer iki yufkayı aralarına yağ sürerek serin. 
  6. Alttaki yufkanın dışarıda kalan kenarlarını içe doğru kıvırın. Üzerine çırpılmış yumurta sürerek, önce 200 derecede, daha sonra 180 derecede 1 saat civarında, üzeri kızarıncaya kadar pişirin. 
  7. Böreği dinlendirerek servis edin. Afiyet olsun.
Yorumlar

Benzer Tarifler

Lezzet Logo