ANASAYFA TARİFLER BÖREK TARİFLERİ KALIN KIYI

Kalın Kıyı

Kalın Kıyı

Kırklareli'ye özgü lezzetli, çıtır ve bol soslu kalın kıyı tarifini mutlaka denemelisiniz. İç harcı kıyma ile doldurulan ve el açması yufkadan oluşan kalın kıyı, Trakya mutfağında önemli bir yere sahiptir. Özellikle köy yerlerinde kadınların toplanarak hazırladığı kalın kıyı böreği, çayın yanında servis edilir. Damaklardan ve hafızalardan silinmeyen kalın kıyı tarifi için malzemeleriniz hazırsa detaylara geçebiliriz.

Alternatif börek tarifleri için el açması patatesli börekıspanaklı etli börek ve kestaneli ve bal kabaklı börek tariflerine göz atabilirsiniz. 

Kaç
Kişilik

9 kişilik

Hazırlama
Süresi

35 dakika

Pişirme
Süresi

35 dakika

Bu tarifi ne kadar beğendiniz?

0 görüntüleme
Tarif Defterime Ekle

Kalın Kıyı Tarifi İçin malzemeler

  • 650 gr un 
  • 300 ml ılık süt
  • 1 adet yumurta 
  • 50 ml zeytinyağı
  • 20 gr yaş maya
  • 1 tatlı kaşığı tuz 
  • 1 tatlı kaşığı şeker

İç harç:

  • 3 adet soğan, ince doğranmış
  • 4 yemek kaşığı yağ
  • 300 gr kıyma
  • 1 yemek kaşığı domates salçası 

Sos için:

  • 3 yemek kaşığı yoğurt
  • 2 yemek kaşığı un 
  • 2 yemek kaşığı yağ 

Kalın Kıyı Nasıl Yapılır?

  • Yaş maya, şeker ve süt karıştırılarak 10 dakika bekletilir.
  • Derin bir kabın içerisine un, yumurta, tuz ve sıvıyağ dökülür. 
  • Sıvı karışım eklenerek yoğurulur ve ardından mayalanması için bekletilir.
  • Mayalanan hamurdan bezeler alınarak açılır. İlk açılan hamur fırın tepsisinin içerisine yerleştirilir. Üzerine ayçiçek yağı serpilir.
  • Yufkalar büzülerek ortalama 40 cm çapındaki tepsinin kenarlarına dizilir. En son eklenen yufka ilk yufka gibi tepsinin tamamına yayılır. Tepsinin ortasında 10 cm çapında bir boşluk bırakılır. 
  • İnce kıyılan soğan yağ koyulmuş tencerede kavrulur. Salça ve kıyma eklenerek kavrulmaya devam edilir. Su eklenerek kıvam alana kadar pişirilir. 
  • Böreğin ortasındaki boşluğa harç koyulur. 
  • Yoğurt, un ve yağ çırpılır. Böreğin ortasına dökülür. Önceden ısıtılmış fırında kızarana kadar pişirilir.
  • Pişen börek kenarlarından koparılarak ortasındaki harca banarak yenir. Afiyet olsun. 
Yorumlar

Yeniliklerden haberdar olun!

Lezzet’ten sürekli haberdar olmak istiyorsanız e-posta adresinizi girerek kaydolun!