El Açması Patatesli Börek

El Açması Patatesli Börek
10 Ekim 2020

Kahvaltı, çay saati ve öğle molalarının vazgeçilmezi haline gelen börek, birbirinden farklı çeşitlerle hazırlanabilir. Bu kez eski zamanlardan kalma çok sevilen bir tarifimiz var. İncecik hamuru patatesli iç harç ile dolduruyoruz, üzerini susam ve çörek otu ile tatlandırıyoruz ve fırına veriyoruz. Geriye yalnızca pişmesini beklemek kalıyor. Peki, el açması patatesli börek nasıl yapılır? Malzemeleri hazırladıysanız, eski usul el açması patatesli börek yapımı için tarif detaylarına geçebiliriz.

Alternatif olarak el açması ıspanaklı börek ve nefis tava böreği tarifini de deneyebilirsiniz.

Hazırlanma Süresi : 35 dakika
Pişirme Süresi : 20 dakika
Kaç Kişilik: 8 Kişilik
Bu Tarifi Ne Kadar Beğendiniz?

Bu Tarifi 8 Kişi Kaydetti
El Açması Patatesli Börek için

Malzemeler

Hamur için

  • 3.5-4 su bardağı un
  • Yarım su bardağı süt
  • 1 adet yumurta
  • 150 gram eritilmiş tereyağı
  • 1 adet yumurta akı
  • Yarım su bardağı sıvı yağ
  • Yarım su bardağı yoğurt
  • 1 yemek kaşığı sirke
  • Tuz

İç harcı için

  • 1 kg patates
  • 200 gram kaşar peyniri (rendelenmiş)
  • 2 adet soğan
  • 1 tatlı kaşığı pul biber
  • 1 tatlı kaşığı tuz

Üzeri için

  • 1 yemek kaşığı yoğurt
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
El Açması Patatesli Börek

Nasıl Yapılır

  1. İç harcı için; Öncelikle orta ateşte patatesleri haşlayın. Patatesler haşlandığında çatal ile ezerek püre kıvamına getirin.
  2. Soğanları küp küp doğradıktan sonra tavaya alın. Soğanları pembeleşinceye kadar pişirin.
  3. Soğanın üzerine patates ve kaşar peynirini de ekleyin.
  4. Pişirmenin son aşamalarına doğru kullanacağınız baharatları da ilave edin. Ardından soğuması için bir kenarda bekletin.
  5. Hamuru için; Süt, yumurta, yumurta akı, yoğurt, sirke, tuz ve sıvı yağı bir kabın içerisine aktarın. Tüm malzemeleri karıştırın.
  6. Malzemelerin üzerine azar azar un ekleyerek yoğurma işlemine devam edin.
  7. Hamuru kulak memesi kıvamına gelinceye kadar yoğurun.
  8. Hamur kıvama geldiğinde 6-8 bezeye ayırın.
  9. Bu esnada tereyağını eriterek fırını 180 dereceye ayarlayın ve ısıtın.
  10. Ayırdığınız hamur bezelerini unlanmış tezgahta önce merdane, ardından oklava yardımıyla ince bir şekilde açın.
  11. Erimiş tereyağını açtığınız hamurların üzerine sürün. Patatesli iç harcı hamurun içerisine ilave ederek yayın.
  12. Hamurları kenarlarından büzerek rulo şeklinde kıvırın. Ardından gül şekli verebilir veya yuvarlak bir biçimde kapatabilirsiniz.
  13. Böreği yağlanmış fırın tepsisine yerleştirdikten sonra üzerine fırça ile yoğurt-sıvı yağ karışımı sürün.
  14. Son olarak böreklerin üzerine susam ve çörek otu ekleyerek fırında üzeri kızarana kadar yaklaşık 20 dakika boyunca pişirin. Afiyet olsun.

El Açması Patatesli Börek Tarifinin Püf Noktaları Nelerdir?

  1. Tarife ilk olarak iç harcı hazırlamakla başlayın. Bu sayede soğuması için gereken süreyi elde edebilirsiniz.
  2. Hamuru hazırlarken kıvama göre un miktarını arttırabilir veya azaltabilirsiniz.
  3. Soğanların diri kalmasını istemiyorsanız küp küp doğramak yerine rendeleyebilirsiniz.
  4. Hamuru iç harç ile doldurmadan önce mutlaka fırını ısıtın. Bu sayede her tarafı eşit pişecektir.
  5. Açtığınız hamurlara iç harcı soğukken ekleyin. Eğer iç harç sıcak olursa, hamur eriyerek parçalara ayrılacaktır.

1 Porsiyon El Açması Patatesli Börek Kaç Kalori?

  1. El açması patatesli böreğin bir dilimi, ortalama 270 kaloridir. Karbonhidrat değeri yüksek olduğu için ölçülü tüketilmelidir.
Yorumlar

Benzer Tarifler

Lezzet Logo