ANASAYFA YEMEK TARİFLERİ HAMURİŞİ TARİFLERİ BÖREK TARİFLERİ KESTANELİ VE BAL KABAKLI BÖREK

Kestaneli ve bal kabaklı börek

Kestaneli ve bal kabaklı börek

Ana vatanı Kuzey Yarım Küre olan kestane, ülkemizde en çok Marmara kıyılarında yetiştirilir. Genellikle sade tüketilen bu besin, tatlı ve hamur işi tariflerinde de kullanılır. Cadılar Bayramı ve yılbaşının sembolü haline gelen bal kabağı da, kış aylarında ilgi gören besinlerden biridir. Malzemeleriniz hazırsa, lezzetine doyamayacağınız kestaneli ve bal kabaklı börek tarifine geçebiliriz.

Kaç
Kişilik

8 kişilik

Hazırlama
Süresi

30 dakika

Pişirme
Süresi

50 dakika

Bu tarifi ne kadar beğendiniz?

Kestaneli ve bal kabaklı börek tarifi için malzemeler

Hamuru için

  • 1 kg buğday unu 
  • 1 adet küp yaş maya 
  • 1/2 çay bardağı toz şeker 
  • 3 çay bardağı ılık süt 
  • 1 çay bardağı su 
  • 1 çay bardağı sıvı yağ 
  • Yarım tatlı kaşığı tuz 

Üzerine sürmek için

  • Ayçiçek yağı

İç harcı için

  • 1 su bardağı kadar toz şeker
  • 1 tatlı kaşığı tarçın 
  • 1 çay bardağı kuru üzüm (Ilık suda bekletilmiş ve suyu süzülmüş) 
  • 500 g bal kabağı (İrice rendelenmiş) 
  • 500 g kestane (Haşlanmış ve kabuğu soyulmuş, irice doğranmış)

Kestaneli ve bal kabaklı börek Nasıl Yapılır

  • Hamuru için, yaş mayayı elinizle parçalayıp 1 çay bardağı ılık sütün içinde karıştırın. 15 dakika bekleyin.
  • Elenmiş unun ortasını havuz gibi açıp mayalı sütü ekleyin. Şekeri, sıvı yağı ve tuzu ilave edip yoğurmaya başlayın.
  • Kalan sütü ve suyu azar azar ekleyerek pürüzsüz bir hamur elde edene kadar yoğurmaya devam edin. Hamurun üzerini örtüp 10 dakika dinlendirin.
  • Bu arada iç malzemeyi hazırlayın. Bunun için bal kabağını ve haşlanmış kestaneleri irice rendeleyin. Toz şekeri, tarçını ve kuru üzümü ekleyip harmanlayın.
  • Dinlendirdiğiniz hamurun havasını almak için tekrar yoğurun ve 20 eşit bezeye bölün. Bezeleri tek tek unlanmış zeminde olabildiğince ince açın.
  • Üzerini sıvı yağ ile yağlayıp bir kenarını ortaya doğru katlayın. Kenarına oklavayı yerleştirip üzerini kapatacak kadar yufkayı tekrar katlayın.
  • Hazırladığınız iç harcı rulo halinde yufkanın üzerine yerleştirin ve oklavayla birlikte sarın. Hamurun iki ucundan tutup ortaya doğru büzdürerek oklavayı çıkartın.
  • Yağlanmış yuvarlak bir fırın tepsisinin ortasına yuvarlayarak yerleştirin. Tüm bezeler bitene kadar aynı işlemleri tekrarlayın.
  • Böreklerin üzerine fırça yardımıyla sıvı yağ sürün ve önceden ısıtılmış 200 derece fırında üzeri kızarana kadar pişirin.
  • Alt-üst kızardıktan sonra fırının ısısını 175 dereceye düşürüp 10 dakika daha pişirin ve fırından alın. İlk sıcaklığı çıktıktan sonra dilimleyerek servis yapın.
  • Kestaneli ve bal kabaklı böreği özel günlerde sunacaksanız, havuçlu tarçınlı kek ile birlikte servis edebilirsiniz. Afiyet olsun.

Kestaneli ve Bal Kabaklı Börek Tarifinin Püf Noktaları Nelerdir?

  • Hamuru hazırladıktan sonra nemli bir bez ile örtüp 15 dakika dinlendirin.
  • Dinlendirilmiş hamuru tekrardan yoğurun ve açmaya başlayın.
  • Kestaneleri bir gece önceden suda bekletmek, daha kolay pişmesini ve yumuşamasını sağlayacaktır.
  • Dilerseniz, böreğin üst kısmını çörek otu veya susam ile süsleyebilirsiniz.

1 Porsiyon Kestaneli ve Bal Kabaklı Börek Kaç Kaloridir?

  • Kestaneli ve bal kabaklı böreğin bir porsiyonu, yaklaşık 240 kaloridir. Karbonhidrat ve yağ değeri yüksek olduğu için, ölçülü tüketilmelidir.

Çat kapı gelen misafirlere kısa sürede hazırlayabileceğiniz birbirinden lezzetli börek tariflerine buradan ulaşabilirsiniz. Dilerseniz, ince yufkayla açılan çarşaf böreği tarifine göz atabilirsiniz.

Yorumlarınız

YORUM YAPMAK İÇİN ÜYE GİRİŞİ YAPMANIZ GEREKMEKTEDİR!


Yeniliklerden haberdar olun!

Lezzet’ten sürekli haberdar olmak istiyorsanız e-posta adresinizi girerek kaydolun!

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.