ANASAYFA TARİFLER BÖREK TARİFLERİ Çİ BÖREK

Çi Börek

Eskişehir yöresinin en meşhur lezzetlerinden biri olan çi börek, halk arasında 'çiğ börek' olarak da bilinir. Orta büyüklükte açılan hamur, kıymalı harç ile doldurulur. Ardından hamur yarım ay şeklinde kapatılarak kızartılır. Bazı yörelerde kıyma yerine lor peyniri ile hazırlanmaktadır. Peki, Eskişehir usulü çi börek nasıl yapılır? Malzemeler hazırsa, çiğ börek yapımı için detaylara geçebiliriz.

Selanik usulü ıspanaklı börek ve tahinli ıspanaklı sac böreği tarifine göz atmayı unutmayın.

Kaç
Kişilik

6 kişilik

Hazırlama
Süresi

30 dakika

Pişirme
Süresi

15 dakika

Bu tarifi ne kadar beğendiniz?

0 görüntüleme
Tarif Defterime Ekle

Çi Börek Tarifi İçin malzemeler

Malzemeler

  • 3 su bardağı un
  • 1 yemek kaşığı sirke
  • Tuz
  • Su
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı

İç harcı için

  • 250 gr az yağlı kıyma
  • 1 soğan
  • Tuz
  • Karabiber
  • 4~5 yemek kaşığı su

Kızartmak için:

  • Ayçiçek yağı

Çi Börek Nasıl Yapılır?

  • Geniş bir kapta un, tuz, sirke, zeytinyağı ve yumuşak kıvamlı bir hamur elde edene kadar su ekleyip yoğurun.
  • Üzerini nemli bezle örterek 15-20 dakika dinlenmeye bırakın.
  • Bu arada kıymaya tuz, karabiber ve rendelenmiş soğanı ekleyin. Su ekleyip yumuşak bir kıvam elde edin.
  • Dinlenen hamurdan cevizden biraz iri bezeler yuvarlayın ve küçük tabak büyüklüğünde açın.
  • Açtığınız hamurun bir tarafına 1 yemek kaşığı kıyma harcını ekleyin ve kaşığın tersiyle yayın.
  • Diğer tarafını harcın üzerine kapatın. Kenarlarına çatalın ucuyla bastırıp iyice kapatın.
  • Geniş ve derin bir tencerede bol ayçiçek yağını kızdırın. İyice kızınca börekleri arkalı önlü kızartın. Sıcak servis yapın. Afiyet olsun.

Çi Börek Tarifinin Püf Noktaları Nelerdir?

  • Çi böreği hazırlarken kıymalı harç mutlaka sulandırılmalıdır. Bu sayede topaklanması önler.
  • Hamur yapımında çok az sirke ekleyerek hamurun yağ çekmesini önleyebilirsiniz.
  • Çi böreği kızarttıktan sonra, kağıt havlıda bekleterek fazla yağın süzülmesini sağlayabilirsiniz.
Yorumlar

Yeniliklerden haberdar olun!

Lezzet’ten sürekli haberdar olmak istiyorsanız e-posta adresinizi girerek kaydolun!