Salatalık Meftunesi

Salatalık Meftunesi
28 Ocak 2022

Sahrap Soysal’ dan yöresel bir tarifle karşınızdayız. Diyarbakır mutfağıyla özdeşleşen meftune, kuşbaşı et, salatalık ve sumak ile hazırlanır. Ortalama 1 saat içinde sofralardaki yerini alır. Malzemeler hazırsa, Sahrap Soysal'dan salatalık meftunesi tarifine geçebiliriz.

Hazırlanma Süresi : 20 dakika
Pişirme Süresi : 40 dakika
Kaç Kişilik: 2 Kişilik
Bu Tarifi Ne Kadar Beğendiniz?

Salatalık Meftunesi için

Malzemeler

  • 500-750 g kuşbaşı et (Kemikli ya da kemiksiz)
  • 5-6 su bardağı sıcak su
  • 3 adet iri boy salatalık
  • 2 çay kaşığı tuz 
  • 2 çay kaşığı karabiber
  • 5 yemek kaşığı zeytinyağı (Veya 25-30 g tereyağı)
  • 3 adet orta boy domates (Rendelenmiş veya 1 yemek kaşığı domates salçası)
  • 3-4 diş sarımsak (Dövülmüş)

Sumak için

  • 1/2 su bardağı tane sumak
  • 2 su bardağı içme suyu 
Salatalık Meftunesi

Nasıl Yapılır

  1. Eti orta boy bir tencereye alarak orta ateşte sürekli karıştırmak suretiyle 8-10 dakika kavurun. Yağı ekleyip 5-6 dakika daha karıştırarak pişirin.
  2. Rendelenmiş domatesi ekleyin ve iyice karıştırın. Son olarak suyu ilave edin ve et yumuşayana kadar pişirin.
  3. Salatalıkları uzunlamasına ortadan ikiye bölün ve çekirdekli kısımlarını çay kaşığıyla çıkardıktan sonra iri kuşbaşı et formunda doğrayın. 
  4. Salatalıkları yumuşayan etlerin üzerine ilave ettikten sonra tuz ile karabiberi serpin ve orta ateşte pişmeye bırakın.
  5. Tane sumağı ufak bir tencerede su ilave ederek orta ateşte kaynatın. Kaynadıktan 5 dakika sonra ocaktan alın. Böylece sumağın ekşisi ve rengi çıkmış olacaktır. Sumağın suyunu süzün.
  6. Sumak suyunu tencereye ilave edin ve salatalıklar iyice yumuşayıncaya dek pişirin. Ocağın altını kapatınca sarımsakları ekleyerek karıştırdıktan sonra sıcak servis edin.
Yorumlar

Benzer Tarifler

Lezzet Logo