Salatalık Meftunesi

Sahrap Soysal’ dan yöresel bir tarifle karşınızdayız. Diyarbakır mutfağıyla özdeşleşen meftune, kuşbaşı et, salatalık ve sumak ile hazırlanır. Ortalama 1 saat içinde sofralardaki yerini alır. Malzemeler hazırsa, Sahrap Soysal'dan salatalık meftunesi tarifine geçebiliriz.
Kaç
Kişilik
2 kişilik
Hazırlama
Süresi
20 dakika
Pişirme
Süresi
40 dakika

Salatalık Meftunesi Tarifi İçin malzemeler
- 500-750 g kuşbaşı et (Kemikli ya da kemiksiz)
- 5-6 su bardağı sıcak su
- 3 adet iri boy salatalık
- 2 çay kaşığı tuz
- 2 çay kaşığı karabiber
- 5 yemek kaşığı zeytinyağı (Veya 25-30 g tereyağı)
- 3 adet orta boy domates (Rendelenmiş veya 1 yemek kaşığı domates salçası)
- 3-4 diş sarımsak (Dövülmüş)
Sumak için
- 1/2 su bardağı tane sumak
- 2 su bardağı içme suyu
Salatalık Meftunesi Nasıl Yapılır?
- Eti orta boy bir tencereye alarak orta ateşte sürekli karıştırmak suretiyle 8-10 dakika kavurun. Yağı ekleyip 5-6 dakika daha karıştırarak pişirin.
- Rendelenmiş domatesi ekleyin ve iyice karıştırın. Son olarak suyu ilave edin ve et yumuşayana kadar pişirin.
- Salatalıkları uzunlamasına ortadan ikiye bölün ve çekirdekli kısımlarını çay kaşığıyla çıkardıktan sonra iri kuşbaşı et formunda doğrayın.
- Salatalıkları yumuşayan etlerin üzerine ilave ettikten sonra tuz ile karabiberi serpin ve orta ateşte pişmeye bırakın.
- Tane sumağı ufak bir tencerede su ilave ederek orta ateşte kaynatın. Kaynadıktan 5 dakika sonra ocaktan alın. Böylece sumağın ekşisi ve rengi çıkmış olacaktır. Sumağın suyunu süzün.
- Sumak suyunu tencereye ilave edin ve salatalıklar iyice yumuşayıncaya dek pişirin. Ocağın altını kapatınca sarımsakları ekleyerek karıştırdıktan sonra sıcak servis edin.

Dergide bu ay neler var?
EN ÇOK OYLANANLAR