ANASAYFA TARİFLER BALIK YEMEKLERİ ISTAKOZ

Istakoz

Istakoz

Değişik boyutlara ve renklere sahip olan ıstakoz, yenilebilir deniz canlısıdır. 5 kilo ağırlığa ve 35 cm uzunluğa kadar ulaşabilen ıstakoz, zor bulunduğu için diğer deniz canlılarına göre daha pahalıdır. 19. yüzyılda 'böcek' olarak görüldüğü için, mahkumlara ve fakir kesime verilse de, zaman içerisinde değeri artmıştır. Istakoz, farklı pişirme yöntemleriyle hazırlanabilir. Ancak hangi yöntem seçilirse seçilsin, mutlaka haşlanmak zorundadır. Başta B12 vitamini olmak üzere protein, fosfor, potasyum ve sodyum bakımından zengindir. Peki, evde ıstakoz nasıl yapılır? Malzemeleriniz hazırsa, ev yapımı ıstakoz tarifine geçebiliriz.

Farklı deniz ürünlerini sevenler karidesli taco, kalamar tava ve ıstakoz pilakili imam bayıldı tarifini deneyebilirsiniz.

Kaç
Kişilik

8 kişilik

Hazırlama
Süresi

20 dakika

Pişirme
Süresi

30 dakika

Bu tarifi ne kadar beğendiniz?

1 görüntüleme
Tarif Defterime Ekle

Istakoz Tarifi İçin malzemeler

  • 1 kg ıstakoz
  • 2 diş sarımsak
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı
  • Yarım limonun suyu
  • Yarım çay kaşığı tuz

Istakoz Nasıl Yapılır?

  • Istakozu büyük bir bıçak yardımıyla dikkatlice ikiye bölün ve içini temizleyin.
  • Geniş bir kabın içerisinde zeytinyağı, limon suyu, tuz ve ince kıyılmış sarımsakları karıştırın.
  • Bu karışımı, ıstakozun içine sürün.
  • Istakozu kabuklu kısmı dışarıya gelecek şekilde fırın tepsisine yerleştirin.
  • Istakozun pişirme süresi, boyutuna göre ayarlanır. Bu yüzden alırken boyutuna dikkat edin.
  • Pişirme işleminin ardından ıstakozu servis tabağına alın. Limon ve yeşilliklerle birlikte servis edin.

Istakoz Tarifinin Püf Noktaları Nelerdir?

  • Istakozu deniz suyuyla haşlayın. Bu işlem içinin daha kolay pişmesini sağlar.
  • Dilerseniz, haşlanmış ıstakoz da kullanabilirsiniz.
  • Istakozu fırın yerine ızgarada da pişirebilirsiniz.
  • Istakozu haşlanmış almayacaksanız, canlı olarak almanız gerekir. Aksi takdirde bakteriler ürer ve tehlikeli bir hale gelir.
  • Istakozun her santimetresi için ortalama 1 dakika pişirmek gerekir. (20 cm boyutundaki ıstakoz, 20 dakika pişirilmelidir.)

1 Porsiyon Istakoz Kaç Kalori?

  • Pişmiş ıstakozun 100 gramı, yaklaşık 90 kaloridir.
Yorumlar

Yeniliklerden haberdar olun!

Lezzet’ten sürekli haberdar olmak istiyorsanız e-posta adresinizi girerek kaydolun!