Ege’nin karşı kıyısında milli içecek tartışması: Frappe

Sinan Kunter, Ege'nin Karşı Kıyısında Milli İçecek Tartışması başlıklı yazısında Frappe'yi ele aldı. Peki, Frappe nasıl ortaya çıktı? İşte Kunter'in kaleminden Frappe'nin hikayesi
Ege’nin karşı kıyısında milli içecek tartışması: Frappe
12 Ekim 2023, 15:54

Türkiye’nin milli içeceği konusundaki tartışma sonuca bağlanır mı bilinmez… Ancak Ege’nin karşı kıyısında, yani Yunanistan’ın milli içeceği konusunda halk kararını çoktan vermiş. 7’den 70’e herkesin, masasında, elinde ve nihayetinde dilinin ucunda “Frappe” var.


Covid-19 salgını nedeniyle Yunanistan’la sınırların kapalı kaldığı dönemde, karşı kıyıdan belki de en çok özlediğimiz lezzet ülkenin meşhur soğuk kahveleri oldu. Elbette; Frappe’yi ve diğer soğuk kahveleri dünyanın hemen her yerinde yapmak mümkün. Gelin önce, Eylül aynın sıcak günlerine yakışır, buzlu bir Yunan kahvesi yapalım, ardından da Frappe’nin hikayesine bakalım.


Frappe'nin Tarihçesi


Frappe yapmak için; önce suda çözülen herhangi marka bir hazır kahve alalım. Eğer varsa ince uzun bir de bardak. Bir tatlı kaşığı kadar kahveyi bardağa koyalım, üzerine de bardağın 5’te birini dolduracak kadar “buz gibi” su ekleyelim. Şeker kullanıyorsanız, bu karışıma dilediğiniz kadar şekeri de bu aşamada koyun. Kahveyi sade seven biri olarak, konu frappe olunca bir–iki çay kaşığı kadar şekerin çok yakıştığını söyleyebilirim. Şimdi; eğer evde varsa süt köpürtücü ya da bardağa girebilecek ebatlardaki mikserimizi çıkartıp soğuk su, şeker ve kahveyi bir güzel karıştıralım, köpürtelim. Eğer herhangi karıştırıcınız yoksa soğuk su ve kahveyi kapalı bir kavanozda çalkalayarak da köpürtebilirsiniz. Şimdi; elde ettiğimiz bu köpüklü karışıma buz gibi soğuk su ve biraz da buz ekleyelim. Dileyenler bir parça süt de ilave edebilir ama frappeniz Yunanistan’da içtiklerinize benzesin istiyorsanız, sıvı kahve kreması koymanız gerekir. (Toz krema olmaz) Pipetinizi de bardağa daldırdıktan sonra, frappeniz hazır… 




Frappe'nin Hikayesi


Gelelim bu basit ve lezzetli içeceğin hikayesine… 1957 yılında Nescafe’nin üreticisi Nestle firmasının Yunanistan’daki temsilcisinin tanıtım elemanı Dimitris Vakondios, Selanik Fuarı’nda şirketinin çocuklara yönelik çıkardığı “Nestle Quik” adlı ürünü tanıtmak için çalışıyordu. Sade sütü birkaç dakika içinde çikolatalıya çeviren bu ürünü tanıtırken bir kahve molası vermek istedi ve hazır kahve kavanozundan birkaç kaşık alıp bardağına döktü. Ancak kader o ki, çevresinde sıcak su bulamadı. Dimitris Bey’in kahve krizi o an yaratıcılığa dönüştü ve aslında çikolatalı süt yapmak üzere getirdiği karıştırıcının içine kahve, soğuk su ve buz koyarak çalkaladı…


Elde ettiği köpüklü karışıma biraz da soğuk süt ekleyip, tadına baktığında yeni bir içecek yarattığından emindi. Bu yeni içeceğin tadına bakan Dimitris Bey’in patronu ve şirketin diğer çalışanları bu yeni kahve modelini pazara da sunmaya karar verdi ama adı ne olmalıydı? Fransızcada buzla soğutulan içecekler için genel olarak söylenen Frappe adı o gün kabul gördü ve “Nescafe Frappe” adıyla Yunanistan pazarında satışa çıktı. Bu yeni lezzete büyük ilgi gösteren ve kahveyi çok seven Yunan halkı, özellikle de yaz günlerinde Frappe ile serinler oldu. 1980’lerden sonra Yunanistan’ın hemen her kahvehanesi, pastanesi, lokantası ya da büfesi Frappe yapmak üzere bir karıştırıcı bulundurmaya başladı. Sahilde güneşlenirken, yolculukta ya da ayak üstü içmek isteyenler için marketlerde frappe hazırlama kitleri satılmaya başladı. Dahası Frappe’nin şöhreti Yunanistan dışında yaşayan Rum diasporasının da etkisiyle, dünyaya da yayıldı. Son yıllarda oluşan aromalı kahve furyasından Frappe de nasibini aldı.


Yunanistan’da özellikle pastane ya da dondurmacı gibi yerlerde Frappe’yi dondurmalı, çikolata soslu ya da kremalı olarak da içmek mümkün. Ancak kalorisinin oldukça artacağını ve bir içecekten ziyade bir tatlıya dönüşeceğini de söylemek gerekir.


Frappe Yunanistan’da her ne kadar milli içecek gibi görülse de, hazır kahvelerin tadını beğenmeyen, kafein oranını çok yüksek bulan, büyük bir kitle var. Peki onlar ne içiyor? Bu sorunun yanıtı Freddo…


Gelin onun da hikayesini ve tarifini bir sonraki yazıya bırakalım…

Kategoriler
Lezzet Logo