Muz Kilo Aldırır Mı? Günde Kaç Tane Muz Yemeli?

Muz kilo aldırır mı? Diyette günde kaç tane muz yenmeli? Muzun sağlığa etkileri nelerdir? İşte, Uzm. Dyt. Şebnem Kandıralı Yıldırım'dan muzun kilo üzerindeki etkileri:
Muz Kilo Aldırır Mı? Günde Kaç Tane Muz Yemeli?
24 Nisan 2024, 22:08

Antrenman öncesi veya sonrası mükemmel atıştırmalık olarak kabul edilen muzlar, genellikle çok miktarda şeker ve kimyasal içeren çoğu enerji barından daha sağlıklıdır. Peki, muz kilo aldırır mı? Muz kilo verdirir mi? Uzman Diyetisyen Şebnem Kandıralı Yıldırım bu soruyu yanıtladı.



Muz Kilo Aldırır Mı?

Kandıralı, "Muzun kilo aldırdığına dair kesin bir kanıt yoktur, kilo alımından veya kaybından hiçbir besin tek başına sorumlu değildir. Olgun bir muzdaki karbonhidrat içeriği, 100 gramlık (1 ufak boy) porsiyon başına yaklaşık 23 gramdır ve kalori içeriği yaklaşık 90 kaloridir. Muzların ayrıca kas kramplarıyla savaştığı, kan basıncını düşük tuttuğu ve asitliği önlediği bilinmektedir. Günde 1 ila 2 ufak muz, çoğu sağlıklı insan için makul bir alım olarak kabul edilir. Fazlası tabi ki sunabileceği tüm faydaları tersine çevirebilir. Muz, diyabetli kişilerde dengeli, kişiselleştirilmiş diyet planlarının parçası olarak, ölçülü yemeleri kaydıyla güvenli ve besleyici bir meyvedir. Daha düşük glisemik indeks içerdiğinden, olgun olmayan muzlar tercih edilmelidir" diyor. 

Muzun Faydaları Nelerdir?

Kandıralı muzun faydalarını ise şöyle sıralıyor:

  1. Yüksek potasyum ve düşük sodyum içeriği ile muz yüksek kan basıncını önleyerek kardiyovasküler hastalıklara karşı korur. Yüksek potasyum alımı ayrıca inme riskini azaltır, kas kütlesi azalmasına önler, kemik-mineral yoğunluğu korur ve böbrek taşı oluşum riskini düşürür.
  2. Depresyon ve ruh halini iyileştir. İçerdiği yüksek triptofan seviyeleri ile muz depresyonla mücadelede etkilidir. Muz, B6 vitamini içeriği ile de iyi bir uyku çekmenizi sağlar ve magnezyum içeriği ile de kasların rahatlamasına yardımcı olur.
  3. Mide ülserlerine karşı koruma sağlar. Muzdaki bileşikler midede hidroklorik aside karşı kalın koruyucu bir bariyer oluşturur ve mide ülserlerinin ana nedeni olan bazı bakterileri ortadan kaldırmaya yardımcı olur.
  4. İshal tedavisinde etkilidir. Muz ishalle birlikte kaybolan ve halsizlikle sonuçlanan, büyük miktarda elektrolitin yerine konmasına destek olur. 
  5. Sindirimi destekler, kilo kaybına yardımcıdır. Muz lif içeriği ile tokluk sağlar, açlık hissini bastırır. İçerdiği magnezyum ile kas kramplarını önler. B6 içeriği ile Tip 2 diyabete karşı korur ve kilo kaybını destekler, beraberinde şişlikleri azaltır, sinir sistemini güçlendirir, beyaz kan hücrelerinin üretimine fayda sağlar.
  6. Görme fonksiyonlarını destekler. Az ama belli miktarda A vitamini içeriği ile merkezi görmeyi bulanıklaştıran bir durum olan sarı nokta hastalığına karşı koruma sağlar.
  7. Kemik sağlığını güçlendirmeye yardımcıdır. Sindirilemez, prebiyotik karbonhidratlardan zengin oluşu ile sindirim dostu probiyotikleri ve vücudun kalsiyum emme kapasitesini artırır.
  8. Böbrek ve kolorektal kansere karşı koruma sağlayabilmektedir. Yapılan bir çalışmada, yüksek seviyede antioksidan fenolik bileşik içeriği ile haftada 4-6 adet muz tüketiminin böbrek kanserine yakalanma riskini yarı yarıya azalttığı saptanmıştır. İyi bir C vitamini kaynağı oluşu da kansere neden olan serbest radikalleri azaltıcı özellik gösterir. Muz gibi meyve ve sebzelerden yüksek lif alımı da kolorektal kanser riskini azaltmaktadır. Yaşamın ilk 2 yılında muz, portakal ve portakal suyu tüketimi de çocukluk lösemi riskini azaltabilmektedir.



Diyette Günde Kaç Tane Muz Yenir?

1 adet orta boy muz, yaklaşık 110 kalori değerindedir ve 3 gram lif barındırır. Diyetteyken günde 1 adet orta boy muz tüketerek hem sağlıklı beslenebilir, hem de kilonuzu kontrol altında tutmaya devam edebilirsiniz.


Şunlara da göz atın;

  1. Muz kaç kalori?
  2. Muzlu içecek tarifleri
  3. Su içmek kilo aldırır mı?
  4. Karpuz kilo aldırır mı?
Kategoriler
Lezzet Logo