Tavuk Suyu Çorbasının Faydaları Nelerdir?

Neden tavuk suyu çorbası içmeliyiz? Tavuk suyu çorbası neye iyi gelir, besin değerleri nedir? Dyt. Canan Aksoy, tavuk suyu çorbasının faydalarını anlattı.
Tavuk Suyu Çorbasının Faydaları Nelerdir?
14 Mart 2023, 13:24

Tavuk suyuna çorba yüzyıllardır yemek kültürümüz içinde yer alır, hasta olduğumuzda ilk aklımıza gelen, iyileştirdiğini düşündüğümüz besinlerden biridir. Tavuk veya et, protein başta olmak üzere pek çok besin öğesi açısından zengindir. Et veya tavukta bulunan besin öğelerinin büyük bir kısmı pişme suyuna geçmez. Bu yüzden sadece et veya tavuk suyu içtiğiniz zaman besleyici bir değeri olduğunu düşünmek yanlıştır. İşte bu yüzden tavuk suyuna çorba hazırlarken, mutlaka tavuk etini de kullanıyor olmamız gerekir.

tavuk suyu çorbası

Tavuk Suyu Çorbasının Faydaları Nelerdir?

  1. Bağışıklık sistemini güçlü tutmak, grip gibi pek çok enfeksiyon hastalıklarından korunmaya yardımcı olur. Bağışıklık sisteminin en küçük ama en etkili oyuncuları, immünoglobülinler ve antikorlardır. 
  2. Tavuk eti, kaliteli protein içeriği sayesinde, bu oyuncuların devamlı oyunda aktif kalmasını sağlar. Tavuk eti, içerdiği aminoasitleri sayesinde hücresel boyutta bağışıklık sistemimizi güçlendirir.
  3. Protein dışında demir ve çinko mineralleri de bağışıklık sistemi üzerinde kıymetli görevlere sahiptir. 
  4. Çinko serbest radikallere karşı vücudu korurken, demir de kırmızı kan hücrelerinin yapısına girerek bağışıklık sisteminin güçlü kalmasını sağlar Tavuk eti, göğüs ve but açısından değişiklik göstermekler beraber bu iki mineralden de zengindir. Çinko ve demir açısından ise but eti daha zengindir.
  5. Bağışıklık sistemi üzerinde en etkili vitaminlerden biri olan B6, direkt olarak antikor üretimine yardımcıdır. B6 vitamini eksikliğinde, hücresel bağışıklık yanıtlarının düştüğü, antikor sayısında azalma olduğu tespit edilmiştir. Tavuk eti -özellikle göğüs eti- B6 vitamininden zengindir.
  6. Tavuk çorbası ve özellikle tavuk göğsü, karnozin ve anserine denilen birtakım aminoasitlerin yan yana gelmesi sonucu oluşan iki güçlü antioksidant açısından zengindir. Karnozin ve anserin içeriğinden dolayı, tavuk çorbalarının grip, soğuk algınlığı, viral enfeksiyonlar, öksürük gibi hastalıklarda doğal bağışıklık sistemi cevaplarının artmasına yardımcı olduğu belirtilmektedir.

Bakınız; Tavuk suyu çorbası tarifi

tavuk suyu çorbası

Tavuk Suyu Çorbasının Besin Değerleri

1 porsiyon (240 gram) tavuk suyu çorbası şunları içerir;

  1. Kalori: 132 kcal
  2. Protein: 9.53
  3. Yağ: 4.71 gram
  4. Sodyum: 163.24
  5. Potasyum: 172.62
  6. Kalsiyum: 27.6
  7. A vitamini: 46.87

Yazar:

Dyt. Canan Aksoy

instagram.com/onlinediyetcananaksoy

Şunlara da göz atın;

  1. Domates çorbası neye iyi gelir?
  2. Kelle paça çorbasının faydaları nelerdir?
  3. Mercimek çorbasının yanına ne gider?
  4. Yoğurt çorbasının yanına ne gider?
  5. Mercimek çorbası tarifleri
Kategoriler
Lezzet Logo