Zencefil Turşusu (Gari) Yaparken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Zencefil turşusu, genellikle suşi ile servis edilen bir çeşnidir, ancak kızartmalara, salataların üstüne ekleyebilir ve hatta kokteyller ve et yemeklerinde garnitür olarak kullanabilirsiniz. Sizler için zencefil turşu yaparken nelere dikkat edilmeli anlattık. İşte, zencefil turşusu yaparken nelere dikkat edilmeli:
Zencefil Turşusu (Gari) Yaparken Nelere Dikkat Etmeliyiz?
31 Ocak 2023, 16:03

Zencefil turşusu, genellikle suşi ile servis edilen bir çeşnidir, ancak kızartmalara, salataların üstüne ekleyebilir ve hatta kokteyller ve et yemeklerinde garnitür olarak kullanabilirsiniz. Evde zencefil turşusu yapmak, birkaç malzemeyle bir saatten kısa sürede yapabileceğiniz kolay ve eğlenceli bir projedir. Zencefil turşusu buzdolabında birkaç ay dayanacak olsa da raf ömrünü uzatmak için kavanozu kaynar suda da işleyebilirsiniz. Sizler için zencefil turşu yaparken nelere dikkat edilmeli anlattık. İşte, zencefil turşusu yaparken nelere dikkat edilmeli:

Malzemeler:

  1. 340 gr taze zencefil
  2. 1½ yemek kaşığı tuz
  3. 120 ml pirinç sirkesi
  4. 1 su bardağı su
  5. 20 gr toz şeker


Zencefilin Soyulması ve Dilimlenmesi

  1. Kavanozu ve kapağı sterilize edin. Bir lavaboyu sıcak suyla doldurun ve yaklaşık bir çay kaşığı (5 ml) sıvı bulaşık deterjanı ekleyin. Kir veya patojenleri temizlemek için kavanozu ve kapağı sabunlu suda yıkayın. Kavanozu ve kapağı sıcak suyla çalkalayın ve temiz bir bulaşık beziyle kurulayın. Kavanozu ve kapağı kenara koyun.
  2. Zencefili soyun. Kabuğu zencefilden çıkarmanın en kolay yolu, bir kaşıkla kazımaktır. Kaşığın kenarını zencefile bastırın, hafifçe bastırın ve çıkarmak için cildi kazıyın. Sadece tüm yarıklara ve köşelere de girdiğinizden emin olun.
  3. Zencefili dilimleyin. Bir mandolini en ince ayarına getirin. Zencefili yaklaşık 1,6 mm kalınlığında parçalar halinde dilimlemek için mandolini kullanın. Zencefili uzunlamasına değil enine dilimleyin, çünkü bu daha az lifli ve sert dilimler üretecektir.
  4. Pembe zencefil elde etmek için bir turp dilimleyin. Bazı turşu zencefillerine kendine özgü pembe rengini veren pembe uçlara sahip olacak kadar genç zencefiliniz olmasa bile, bu rengi turpla elde edebilirsiniz. Büyük bir turpu yıkayın ve ucunu ve kuyruğunu kesin. Turpu yaklaşık 3 mm kalınlığında dilimler halinde kesin.

Zencefil Nasıl Yenir, Ne İşe Yarar?

Salamura Yapmak

  1. Zencefili tuzla kaplayın. Zencefili küçük bir cam kaseye aktarın. Tuzu zencefilin üzerine serpin ve 30 dakika bekletin. Bu, eti yumuşatmaya ve kökteki müstehcenliği biraz gidermeye yardımcı olacaktır.
  2. Sirke, su ve şekeri ısıtın. Malzemeleri küçük bir tencerede birleştirin. Karışımı, pişirirken düzenli olarak karıştırarak orta-yüksek ateşte kaynatın. Şeker tamamen eriyene kadar karışımı bir veya iki dakika kaynatmaya devam edin.
  3. Mason kavanozda zencefil ve salamurayı birleştirin. Zencefil dilimlerini temiz mason kavanoza koyun. Zencefili örtmek için sıcak tuzlu suyu kavanoza dökün. Kavanozun üstünde 13 mm boşluk bırakın. Zencefili daha uzun süre saklamak için işlemek istiyorsanız bu özellikle önemlidir.
  4. Hava kabarcıklarını çıkarmak için kavanoza dokunun. Elinizi bir fırın eldiveni veya havluyla koruyun ve kavanozu alın. Tuzlu suda kalmış olabilecek hava kabarcıklarını serbest bırakmak için kavanozun altını hafifçe tezgaha vurun. Gerekirse aynı 13 mm boşluk bırakarak daha fazla tuzlu su ekleyin.
  5. Jantı temizleyin ve kapağı sabitleyin. Temiz, tüy bırakmayan bir bezi suyla nemlendirin. Fazlalığı sıkın ve yiyecek kalıntılarını gidermek için mason kavanozun kenarlarını ve kenarlarını temizleyin. Bu, bakterilerin kavanozun içinde ve çevresinde büyümesini önleyecektir. Kapağı kavanoza yerleştirin ve kapağı yerine sabitlemek için halkayı vidalayın.
  6. Kısa süreli saklama için zencefili buzdolabına aktarın. Su banyosunda işlenmeyen zencefil turşusu buzdolabında iki aya kadar saklanabilir. Kavanozu açıp zencefilin tadını çıkarmadan önce karışımın salamurada en az 48 saat kurumasını bekleyin.

Turşu Zencefil Konservesi

  1. Büyük bir tencerenin dibine bir soğutma rafı yerleştirin. Gıdaları muhafaza amacıyla işlemek için özel bir konserve kabına ihtiyacınız yoktur, ancak altına bir tel soğutma rafının sığabileceği kadar büyük bir tencereye ihtiyacınız vardır. Camın sıcak metale temas etmesini önlemek için rafı tencerenin dibine yerleştirin.
  2. Tencereyi suyla doldurun ve kaynatın. Suya eklediğinizde mason kavanozu tamamen kaplayacak kadar su ekleyin. Bir kapak koyun ve tencereyi kaynayana kadar orta-yüksek ateşte ısıtın.
  3. Kavanozu kaynar suda 15 dakika işleyin. Su kaynadığında, zencefil mason kavanozunu suya dikkatlice indirmek için bir maşa kullanın. Kapağı tekrar kapatın, suyun tekrar kaynamasını bekleyin ve ardından zamanlayıcıyı 15 dakika çalıştırın.
  4. Isıyı kapatın. Kavanoz 15 dakika kaynayınca altını kapatın ama tencereyi olduğu yerde bırakın. Kapağı tencereden çıkarın ve kavanozu suda beş dakika daha bekletin.
  5. Kavanozu gece boyunca sudan soğumaya bırakın. Beş dakika sonra kavanozu sudan dikkatlice çıkarmak için bir maşa kullanın. Kavanozu, temiz bir havluyla kaplı ısıya dayanıklı bir yüzeye yerleştirin. Kavanozu gece boyunca veya yaklaşık 12 saat soğumaya bırakın.
  6. Kapağın sızdırmaz olduğunu kontrol edin. Ertesi gün, halkayı mason kavanozdan çıkarın. Parmağınızla kapağa bastırın ve kapağı ileri geri hareket ettirmeye çalışın. Hareket etmiyorsa, parmağınızla kapağı yavaşça kaldırmaya çalışın. Kapağı hareket etmediği veya çıkmadığı sürece zencefili serin ve kuru bir yerde bir yıla kadar saklayabilirsiniz.

Şunlara da göz atın;

  1. Zencefil shot nedir?
  2. Zencefil nasıl rendelenir?
  3. Zencefil nasıl hasat edilir?
  4. Zencefil nasıl yenir?
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo