Yiyecekleri Az Yağda Kızartırken Neye Dikkat Etmelisiniz?

Tavada kızartma olarak da bilinen sığ yağda kızartma ya da “shallow frying” derin yağda kızartma yapmadan lezzetli ürünler ortaya çıkarır. Peki yiyecekleri az yağda kızartırken neye dikkat etmelisiniz?
Yiyecekleri Az Yağda Kızartırken Neye Dikkat Etmelisiniz?
02 Ekim 2023, 14:45

Tavada kızartma olarak da bilinen sığ kızartma, derin yağda kızartma zahmetine girmeden gevrek ama sulu yiyecekler sunar. Bu kızartma profesyonel mutfakta “shallow frying” adı ile de geçer. Bu yöntem et, kümes hayvanları, balık veya sebzelerin içlerindeki nemi korurken, dış kısımlarının hoş bir çıtır olmasını sağlar. Derin yağda kızartmadan daha basit olan daha sağlıklı pişirme tekniği, daha az yağ gerektirir ve temizlenmesi daha kolaydır. Bununla birlikte, bu sürece katılmadan önce bilmeniz gereken, yaygın olarak yapılan bir hata var: Yağın kaynama noktasına ulaşmasına izin vermek.

Yiyecekleri kızartırken dumanlanma noktası yüksek olan bir yağı tercih etmeniz, yiyeceğinizin yanmasını önleyecektir. Kızartma sırasında yağ bu sıcaklığın üzerine çıkarsa yemeğiniz yanar ve yağın acı tadını alır. Dumanlanma noktasına ulaşan yemeklik yağ aynı zamanda yağın besin değerlerinin yok olmasına ve sağlığınıza zararlı bileşiklerin açığa çıkmasına neden olur.

Isınırken nasıl tepki verdiğini görmek için yağı izleyin. Dumanlanma noktasının altındaki yağ her zamanki gibi kaynayıp kabarcıklanırken, dumanlanma noktasına ulaşan yağ kaynamayı bırakacak ve bunun yerine duman üretecektir.

Kızartma Sırasında Yağ Sıçraması Nasıl Önlenir?

Yiyecekleri Sığ Bir Şekilde Kızartırken Bu İpuçlarını İzleyin

Yiyeceklerinizin kolayca yanmasını önlemek istiyorsanız dumanlanma noktası yüksek ve tadı nötr olan yağlar kullanın. Kanola, yer fıstığı ve avokado yağları popüler seçeneklerdir. Yemeğinizin dış kısmında güzel bir çıtırlık elde etmek için yağın kızartmaya hazır olup olmadığına bakmanız gerekir. Elinizde bir termometre ile yağın 180 ile 185 derece arasında olup olmadığını kontrol edin.

Alternatif olarak, reaksiyonunu ölçmek için üstüne biraz su da serpebilirsiniz; eğer su yağın üzerinde duruyorsa henüz hazır değildir. Eğer hemen cızırdarsa, devam edin ve yemeğinizi tavaya ekleyin. Sizi yakabilecek sıçrama veya sıçramaları önlemek için yiyeceği yavaşça tavaya yerleştirin.

Su, yağınızın yeterince sıcak olmasını sağlamanın harika bir yolu olmasına rağmen, tavaya eklenen hiçbir yiyeceğin üzerinde olmamalıdır. Kızartmadan önce yiyeceklerin üzerine galeta unu veya un kaplaması uygulanması, yiyeceklerin düzgün şekilde gevrekleşmesini önleyen nem parçalarını engelleyecektir.

Şunlara da göz atın;

  1. Kızartma tarifleri
  2. Kızartma sırasında yağ sıçraması nasıl önlenir?
  3. Kızartmaların yağ çekmemesi için ne yapmalısınız?
  4. Kızartma yaparken zeytinyağı kullanılır mı?
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo