Yılbaşı Kaktüsü Bakımı Nasıl Yapılır?

Yeni yıl ruhunu evinize taşıyacak, kırmızı veya pembe çiçekli yılbaşı kaktüsü ile tanışmaya ne dersiniz? İşte, Peyzaj Mimarı Selen Okan Tanyeri'den yılbaşı kaktüsü bakımı:
Yılbaşı Kaktüsü Bakımı Nasıl Yapılır?
11 Aralık 2023, 10:01

Yılbaşı ruhunu en çok hangi çiçek eve taşır? Böyle bir liste yapmak gerekse kuşkusuz ilk sırayı çiçekleriyle dikkat çeken Yılbaşı Kaktüsü alır. Çocukluğum zamanından hatırlıyorum, saçlarını çiçeklerle süslemiş bir saksı gibi görünürdü gözüme… Birçoğumuzun evinde eminim vardır bu güzel çiçek. Latince adıyla Schlumbergera bridgesii olarak bilinen yılbaşı kaktüsünün anavatanı ise biraz uzaklarda yer alıyor. Yağmur ormanları-Brezilya! Bu sebepten dolayı da nemli ortamları seviyor ve çok fazla ışık istemiyor.

yılbaşı kaktüsü

Yılbaşı Kaktüsü Bakımı Nasıl Yapılır?

Bu cinsin yaklaşık 6-7 türü var. İç mekan bitkisi olan yılbaşı kaktüsü saksıda ortalama 30 santimetreye kadar genişleyebiliyor. Dalları aşağı sarkık ve dekoratif bir görüntüye sahiptir. Dalların ucunda ise kasım sonu beliren tomurcuklar aralık ayında çiçeğe dönüşür. Sarı, pembe, kırmızı gibi farklı renklerde çiçeklere sahiptir. Fakat en popüler olanı ise hiç kuşkusuz kırmızı olanıdır. Yeni yıl ruhunu en çok yansıtan renk olduğu için olabilir mi, ne dersiniz? 

yılbaşı kaktüsü

  1. Kumlu toprak sever. Bu sayede toprak su tutmaz. Toprağının nemli kalması yeterlidir. 
  2. Fazla su sevmez çünkü bu kök çürümesine sebep olabilir. 
  3. Saksı altının delik olması bu noktada önemlidir. Bu sayede fazla su akıp gider. 
  4. Bu bitki bulunduğu mekanda fazla yer değişiminden hoşlanmaz, sevmediği bir yere koyarsanız anında tomurcuklarını döker. 
  5. Direk güneş ışığından uzak, aydınlık yerlerde yetiştirebilirsiniz. Bunun için evin doğu cephesi idealdir.

yılbaşı kaktüsü

Çiçekler Uyur Mu?

Her bitkinin farklı dinlenme-uyuma dönemi vardır. Yılbaşı kaktüsü içinde aralık-ocak ayında çiçeklenme dönemi bittikten sonra dinlenme süreci başlar. Bitkinizin sağlıklı gelişimi için bu dönemde de bakımıyla ilgili dikkat etmeniz gereken detaylar var, unutmayın. Şubat-nisan ayları arasında yani dinlenme/uyuma döneminde bitkiye fazla su vermemelisiniz. Ayda bir kaktüs gübresi uygulayabilirsiniz. Hatta ağustos ayına kadar bu gübreleme işlemini devam ettirebilirsiniz. Toprak saksı değişimini de yine bu dönemde yapabilirsiniz. Bitkiyi çoğaltmak istiyorsanız yaz aylarında bitkinin üçlü boğumundan kesip toprağa koyabilirsiniz. Eylül döneminde ise biraz daha karanlık bir noktaya taşımalısınız. Ne de olsa bitkiyi çiçeklenme dönemine hazırlıyoruz. Bu uygulama sayesinde kasım sonunda çiçeklenme artar. Bol çiçek olabilmesi için daima serin ortamda bulunması gerekir.

yılbaşı kaktüsü

Minik minik tomurcukları gördüğünüz zaman gübre ve su oranına dikkat etmelisiniz. Hatta gübre vermeyi kesin ve yerini de değiştirmeyin. Bitkiyi ısı kaynaklarından uzak tutun, yakınına ise bir bardak su koyun ve bu sayede nemini kontrol edin. Bitkiye asla kireçli su vermeyin. Mümkünse kaynamış ve soğumuş, dinlenmiş su ile sulama yapın. Tüm bu bakım detaylarından sonra bitkinizin güzel çiçekleriyle bir selfie çekmeyi ihmal etmeyin, mutlu seneler!

Yazar:

Peyzaj Mimarı Selen Okan Tanyeri

Şunlara da göz atın;

  1. Kokina bakımı nasıl yapılır?
  2. Karabiber nasıl yetiştirilir?
  3. Pampas otunun dökülmemesi için ne yapılır?
  4. Vazo çiçeklerinin ömrü nasıl uzatılır?
  5. Küpe çiçeği bakımı nasıl yapılır?
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo