Yılbaşı Çiçeği Kokinanın Bakımı Nasıl Yapılır?

Yılbaşı çiçeği olarak da bilinen kokina, evde gönül rahatlığıyla bakılabilen çiçeklerden biridir. Peki, kokina çiçeğinin bakımı nasıl yapılır, sulama sıklığı ne olmalıdır? İşte, yılbaşı kokina çiçeğinin bakımı:
Yılbaşı Çiçeği Kokinanın Bakımı Nasıl Yapılır?
06 Aralık 2023, 10:29

Ruscaceae familyasına ait bir bitki olan kokina çiçeği, 'yılbaşı çiçeği ve tavşanmemesi' ismiyle de bilinir. Kök ve yaprakları, idrar söktürücü olarak kullanılan bu bitki, yeni yılın en özel sembollerinden biridir. Aralık ayında çiçekçi tezgahlarında sık sık rastlayabileceğiniz kokina, kıpkırmızı top top çiçeklere sahiptir. Sofra dekorasyonu, hediyelikler, oda süsleme gibi farklı amaçlarla kullanılan bu çiçek, evde bakılmak için de uygundur. Kokina bitkisinin üzerinde sivri dikenler bulunduğu için, dikkatli bir şekilde toplanmalı ve bir araya getirilmelidir. Aksi takdirde, cilt tahrişine ve kesiklere neden olabilir. 

Kokinanın Yılbaşı İçin Anlamı Nedir?

Kokina çiçeği, yalnızca ülkemizde değil, dünyanın birçok ülkesinde yeni yıla yakın zamanlarda tezgahlarda görülmeye başlar. Bu konu hakkında kesin bir bilgi bulunmasa da, kokinanın yeni yılda eve şans, bereket ve uğur getireceğine inanılır. Ayrıca kokinanın kırmızı çiçekleri ve yaprakları 1 yıl içinde solmazsa, ya da çürümezse, çiçeği alan kişinin bir sonraki sene ev alacağına dair batıl bir inanış vardır. 

kokina

Kokina Çiçeği Bakımı Nasıl Yapılır?

  1. Kokina, çok sıcak ve çok soğuk ortamlar sevmez. Bu yüzden, ortalama radyatör gibi sıcak alanların yakınından uzak tutmaya özen gösterin.
  2. Kış aylarında kokina bitkisini balkona yerleştirmeyin.
  3. Kokina, aydınlık ve havadar ortamları seven bir bitkidir.
  4. Yeşil yapraklarının solmaması için, aldıktan 1 ay sonra, haftada 1 kez köklerini suda bekletebilirsiniz. Ancak suda bekletme süresi, 1 günü geçmemelidir. Bu şartlarda bile yapraklarının solmaması oldukça zor bir ihtimaldir.

kokina

Kokina Ne Zaman Sulanmalıdır?

Kokina bitkisi, suyu çok sevmez. Bu yüzden sulama işlemini mümkün olduğunda dikkatli bir şekilde yapmak gerekir. Yukarıda da belirttiğimiz gibi haftada 1 kez sulamak yeterli olacaktır.

Şunlara da göz atın;

  1. Aloe vera bakımı nasıl yapılır?
  2. Şans bambusu bakımı nasıl yapılır?
  3. Vişne nasıl yetiştirilir?
  4. Saksıda marul nasıl yetiştirilir?
  5. Evde lavanta nasıl yetiştirilir?
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo