4 Şeften Yılbaşına Özel 14 Tarif

Şef Ebru Erberdi, Eyüp Kemal Sevinç, Pelin Bozkurt Bilgiç ve Yıldız Öz Samaha yılbaşı sofraları için hazırlayabileceğiniz 14 nefis tarifi paylaştı. İşte, ünlü şeflerden tarifler:
4 Şeften Yılbaşına Özel 14 Tarif
18 Ocak 2024, 13:18

Yeni yılın gelişini sevdiklerinize güzel bir sofra kurarak karşılamaya ne dersiniz? Ebru Erberdi, Eyüp Kemal Sevinç, Pelin Bozkurt Bilgiç ve Yıldız Öz Samaha sizler için leziz tarifler hazırladı. İşte yılbaşına özel, işin uzmanlarından birbirinden lezzetli tarifler.

Şef Ebru Erberdi Tarifleri

Şef Ebru Erberdi

7 Catering Firma Sahibi/Köşe Yazarı  
@ebruerberdi

Ördek

ördek

Malzemeler;

  1. 1 adet ördek
  2. 2 adet yeşil elma
  3. 2 adet portakal
  4. 2 adet çubuk tarçın
  5. 1 tatlı kaşığı bal
  6. Tuz

Yapılışı: Ördeğin tüylerini ayıklayıp yıkıyoruz. Tuz ve balla ovuyoruz. Elma, tarçın ve portakalı içine koyup fırın torbasıyla 180 derecede 4 saat pişiriyoruz. Fırın poşetinden çıkartıp 220 derecede üzerini kızartıp servis ediyoruz.

Pavlova

pavlova

Malzemeler;

  1. 10 adet yumurta
  2. 4 su bardağı şeker
  3. Kreması için:
  4. ½ litre süt
  5. ½ litre krema
  6. 200 gr şeker
  7. 1 adet vanilya
  8. 100 gr tereyağı
  9. 1 su bardağı un
  10. Üzeri için:
  11. 1 kaşık pudra şekeri
  12. 200 gr böğürtlen
  13. 200 gr Frenk üzümü
  14. 200 gr yaban mersini

Yapılışı: 10 adet yumurta akını şekerle birlikte koyu bir köpük olana kadar çırpıyoruz. Şekil vererek tepsiye döküp 120 derecede 1 saat pişiriyoruz. Krema için tüm malzemeyi tencerede çırparak pişirip soğutuyoruz. Bezenin içine krema sıkıp üzerine orman meyvelerini koyuyoruz. En son üzerlerine pudra şekeri döküyoruz.

Ispanak Ricotta Peynirli Kiş

ıspanak ricotta peynirli kiş

Malzemeler;

  1. Hamur için:
  2. 125 gr tereyağı
  3. 2 su bardağı un
  4. 2 kaşık yoğurt
  5. Tuz
  6. 1 adet yumurta
  7. İçi için:
  8. 1 adet orta boy soğan
  9. 2 tatlı kaşığı zeytinyağı
  10. 1 kg ıspanak
  11. Tuz
  12. Karabiber
  13. 1 su bardağı krema
  14. 3 adet yumurta
  15. 100 gr ricotta peyniri

Yapılışı: İnce ince doğradığımız soğanı tencereye alıyoruz. 2 tatlı kaşığı zeytinyağı koyup pembeleşene kadar kavuruyoruz. Ispanağı ilave edip pişirerek soğumaya bırakıyoruz. Sonrasında ıspanağa yumurta, krema, ricotta peyniri, tuz, karabiber ilave edip karıştırıyoruz. Kiş Yapılışı: Tereyağı, un, yoğurt ve tuzu bir kaba koyup yoğuruyoruz. Merdaneyle açıp kiş kabına yerleştiriyoruz. İçine ağırlık koyup 180 derece fırında 10 dakika ön pişirme yaparak fırından çıkarıyoruz. Kenarına yumurta sarısı sürüp içini boşaltıp iç harcını koyarak, fırında 180 derecede 30 dakika pişiriyoruz.

Şef Yıldız Öz Samaha Tarifleri

Şef Yıldız Öz Samaha

@cheffyildiz

Patlıcanlı Havuçlu Pilav

patlıcanlı havuçlu pilav

Malzemeler;

  1. 3 adet patlıcan
  2. 3 adet havuç 
  3. İçi için:
  4. 1 adet kuru soğan 
  5. 1.5 su bardağı jasmine pirinç 
  6. 1 yemek kaşığı kuş üzümü
  7. Yarım kase dövülmüş ceviz
  8. 1 çay kaşığı karabiber 
  9. 1 çay kaşığı tarçın
  10. 1 çay kaşığı kimyon
  11. 3 yemek kaşığı sıvı yağ
  12. 1 tatlı kaşığı tuz
  13. Üzeri için: 
  14. 500 gr kuşbaşı et
  15. 2 yemek kaşığı tereyağı 
  16. Bir kase nar
  17. 2-3 dal yeşil nane
  18. 1 çay kaşığı tuz

Yapılışı: Patlıcan ve havuçları alacalı bir şekilde soyun ardından yarım santim kalınlığında uzunlamasına kesip bir tabağa alın, üzerlerine hafif tuz serpin. Tavada sıvı yağı kızdırın, patlıcan ve havuç dilimlerini kızartın ardından kağıt havlu yerleştirdiğiniz tabağa alarak fazla yağlarının almasını sağlayın. Derince bir tavaya sıvı yağı alıp kızdırın, ardından küp küp doğradığınız soğanı hafif kavurun, üzerine kuş üzümü, ceviz, baharatlar ve tuz ekledikten sonra pirincini ekleyip biraz daha kavurup kenara alın. Çok yüksek olmayacak bir tencerenin dibinde uçları birleşecek, kenarları sarkacak şekilde, kızarttığımız patlıcan ve havuç dilimlerini yerleştirin. Kenara aldığımız pirinçli harcı orta kısmına ekleyip bir kaşık yardımı ile düzeltin. Daha sonra sarkan uçları üzerine kapatın. İki buçuk su bardağı kadar sıcak su ekleyin, daha sonra tencerenin kapağını kapatıp kısık ateşte, pirinçler yumuşayıncaya kadar pişirin. Piştikten sonra ocaktan alıp ortalama 15 dakika kadar kapağı kapalı şekilde dinlendirin. Genişçe bir tavaya tereyağı ekleyip kızdırın, ardından etleri ekleyip soteleyin. Tuz serpip ocaktan alın. Dinlenmiş yemeğimizin altına geniş bir tabak yerleştirip ters çevirin. Üzerine kavurduğumuz etleri, nar ve naneyi ekleyip servis edin.

Bal Kabaklı Tavuk

bal kabaklı tavuk

Malzemeler;

  1. 1 adet tüm tavuk
  2. 1 adet limon 
  3. Üzerine sürmek için:
  4. 1 yemek kaşığı biber salçası 
  5. 1 yemek kaşığı sıvı yağ
  6. 1 yemek kaşığı yoğurt 
  7. 1 çay kaşığı tuz 
  8. İç malzemesi:
  9. 1 adet kereviz
  10. 3 dilim bal kabağı
  11. 2 adet havuç
  12. 2 adet kuru soğan 
  13. 1 adet patates 
  14. 1 adet kapya biber
  15. 4 diş sarımsak
  16. 2 yemek kaşığı sıvı yağ
  17. 1 çay kaşığı köri
  18. 1 çay kaşığı toz kırmızı biber 
  19. 1 çay kaşığı karabiber 
  20. 1 tatlı kaşığı kuru reyhan
  21. 1 tatlı kaşığı tuz 

Yapılışı: Tüm tavuğun iç ve dış kısmı limonla ovalayıp güzelce yıkayalım. Daha sonra bir kaba alarak iyice suyunun süzmesini bekleyelim. Derin bir kaseye biber salçası, yoğurt, tuz ve sıvı yağ ekleyip karıştıralım. Ardından suyu süzülen tavuğun her yerine eşit gelecek şekilde sürelim. Sebzelerimizi iri küpler şeklinde doğrayıp tümünü derince bir kaseye alalım. Üzerine baharatları, sıvı yağı ve tuzu ekleyip karıştıralım. Tavuğu fırın tepsisine alalım ve baharatlarla sosladığımız sebzelerimizi bir kaşık yardımı ile alabildiği kadar tavuğun içine dolduralım ve kalan sebzeleri de etrafına yerleştirelim. Önceden ısıtılmış 180 derecelik alt-üst ayarlı fırında, üzeri kızarana kadar pişirelim. Ortalama bir saat kadar. Daha sonra pişen tavuğu geniş bir tabağa alarak etrafına sebzeleri ekleyip servis edelim.

Pırasalı Lor Peynirli Börek

pırasalı lor peynirli börek

Malzemeler;

  1. Hamuru için:
  2. 2.5 su bardağı un
  3. 1 su bardağı su
  4. Yarım çay bardağı sıvı yağ
  5. 1 çay kaşığı tuz
  6. 2 yemek kaşığı sirke
  7. İç malzemesi için:
  8. Yarım kilo pırasa
  9. 2 yemek kaşığı sıvı yağ
  10. Yarım kase lor peyniri
  11. 1 tutam karabiber
  12. 1 tutam toz kırmızı biber
  13. 1 çay kaşığı tuz
  14. Üzeri için:
  15. 1 kase yoğurt
  16. 4-5 dal dereotu

Yapılışı: Hamuru yoğurmak için derince bir kaseye sıvı yağ, su, tuz ve sirkeyi alalım, ardından azar azar unu ekleyip yoğuralım. Hamuru toparlayıp üstünü kapatalım. Ortalama yarım saat kadar dinlendirelim. Dinlenen hamuru 12 eşit parçaya bölelim, ardından yuvarlayıp beze şekline getirelim. 10 dakika kadar daha dinlendirelim. Hamurumuz dinlenirken iç harcımızı hazırlayalım. Genişçe bir tavaya sıvı yağı alıp kızdıralım, ardından ince doğradığımız pırasaları ekleyip çok hafif kavuralım. Üzerine karabiber, toz kırmızı biber ve tuz ekleyip çok az kavurup ocaktan alalım. Lor peynirini ekleyip karıştıralım, soğuması için kenara alalım. Dinlenen bezelerimizi tezgahın üzerine alalım. Elimizi yağlayarak pasta tabağı büyüklüğünde, tüm bezelerimizi açalım. Ardından orta kısımdan aşağıya doğru bir bıçak yardımı ile keselim. Bir yemek kaşığı kadar soğuyan harçtan ekleyerek dıştan içe doğru yuvarlayarak muffin kaplarına yerleştirelim. Önceden ısıtılmış 200 derecelik fırında, ortalama 30-35 dakika kadar üzerleri kızarana kadar pişirelim. Daha sonra fırından olarak üzerine yoğurt ve dereotu ekleyerek servis edelim.

Tarçınlı Kurabiye

tarçınlı kurabiye

Malzemeler;

  1. 2.5 su bardağı un
  2. 1 adet yumurta sarısı
  3. 150 gr tereyağı
  4. 1 çay kaşığı kabartma tozu
  5. 2 yemek kaşığı bal
  6. 3 yemek kaşığı pekmez
  7. 1 tatlı kaşığı zencefil
  8. 1 yemek kaşığı tarçın

Yapılışı: Derince bir kaseye önce bal ve tereyağını ekleyin, ardından elinizle karıştırıp yumurta sarısını ve pekmezi ilave edin. İyice bulamaç gibi olduğunda zencefil, tarçın, kabartma tozu ve azar azar unu ekleyip güzelce yoğurup hamuru toparlayın. Ele yapışmayan bir hamur elde ettikten sonra kasenin ağzını kapatıp ortalama on dakika kadar buzdolabında bekletin. Dinlenen hamuru iki adet yağlı kağıt arasına alıp merdane yardımı ile çok kalın olmayacak şekilde açın. Açtığınız hamuru dilediğiniz kurabiye kalıplarıyla şekillendirin. Yağlı kağıt serdiğiniz tepsiye, şekil verdiğiniz kurabiyeleri aralıklı şekilde yerleştirin. Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında ortalama 12 dakika kadar pişirin. Fırından aldıktan sonra tel ızgaranın üzerine alarak soğumaya bırakın. Üzerine pudra şekeri serperek servis edebilirsiniz.

Şef Eyüp Kemal Sevinç Tarifleri

Şef Eyüp Kemal Sevinç

@chefeyupkemalsevinc

Falafel Köftesi

falafel köftesi

Malzemeler;

  1. 1 su bardağı nohut
  2. 2 yaprak kişniş
  3. 1 çay kaşığı kimyon
  4. 1 bağ maydanoz
  5. 1 bağ yeşil soğan
  6. 2 adet yumurta
  7. 1 su bardağı un
  8. 1 su bardağı galeta unu

Yapılışı: Nohutları yaklaşık 4 saat soğuk suda bekletin. Sonra bütün malzemeyi miksere koyup hepsini birlikte ince un haline gelene kadar öğütün. Elinizle küçük toplar halinde şekil verin. Sırasıyla una, yumurtaya ve galeta ununa batırıp kızgın yağda pişirin.

Tulum Peynirli Bal Kabağı Çorbası

tulum peynirli bal kabağı çorbası

Malzemeler;

  1. 500 gr balkabağı (yaklaşık 2 dilim)
  2. 1 diş sarımsak
  3. 2 yemek kaşığı mısır unu
  4. 10 gr soğan
  5. 100 ml krema
  6. Yeterince tuz ve taze çekilmiş karabiber
  7. Üzeri için:
  8. 15 gr tereyağı
  9. 10 gr zeytinyağı
  10. 100 gr İzmir tulum peyniri
  11. 10 gr kuru fesleğen
  12. 0.05 gr muskat rendesi (isteğe bağlı)

Yapılışı: Balkabağını küp şeklinde tencereye doğrayın. İçine sarımsağı, tuzu ve suyu koyup 10 dakika kadar kabaklar yumuşayana kadar pişirin. Pişen çorbayı mikserden geçirin. Bir kaseye unu koyup sütü ilave edin ve iyice karıştırın. Karışıma pişen çorbadan birkaç kaşık ekleyip harmanlayın. Sütlü, mısır unlu karışımını çorbaya ilave edin. Kaynayana kadar karıştırın. Bu aşamada un topaklanırsa tekrardan mikserleyebilirsiniz. Kaynayınca ocağı söndürün. Bir tavada tereyağı ve zeytinyağını kızdırıp çorbanın üzerine gezdirin. İzmir tulumunu rendeleyin. Çorbanızı kaselere koyun ve üzerine İzmir tulum peyniri rendesi, karabiber, kuru fesleğen serperek servis edin.

Izgara Bonfile

ızgara bonfile

Malzemeler;

  1. 200 gr dana bonfile
  2. 1 su bardağı siyah pirinç
  3. 1 adet sarı biber
  4. 1 adet kapya biber
  5. 1 adet brokoli
  6. 1 su bardağı et sosu

Yapılışı: Bonfilelerinizi temizleyin. Ardından marinasyona yatırın. Tencerede siyah pirincinizi kavurup sebzelerden yaptığınız stok suyunuzu verip pişmeye bırakın. Sebzelerinizi sırasıyla haşlama suyunda blenc edip tereyağında soteleyin. Siyah pirinç, sote sebzeler ve et sosunuzla birlikte servis edin.

Şef Pelin Bozkurt Bilgiç Tarifleri

Şef Pelin Bozkurt Bilgiç

@pelinbozkurtbilgic

Cheesecake Tart

cheesecake tart

Malzemeler;

  1. 300 gr çavdar unu
  2. 2 yemek kaşığı kakao
  3. 1 çay kaşığı tarçın
  4. 3 yemek kaşığı dut kurusu unu
  5. 100 gr tereyağı
  6. 1 yumurta
  7. Cheesecake harcı: 
  8. 200 gr krem peynir
  9. 1 kahve fincanı krema 
  10. 1 çay bardağı yoğurt
  11. 5 yemek kaşığı bal
  12. 1 yemek kaşığı çavdar unu 
  13. 2 yumurta 
  14. 1 bardak donmuş vişne

Yapılışı: Hepsini karıştırıp ele yapışmayan bir hamur haline getirin. Yağlı kağıda sarıp dolapta 10 dakika kadar dinlendirdikten sonra yine iki yağlı kağıt arasına alarak merdane yardımı ile mümkün olduğunca ince açın. Yine merdane ile dikkatlice yağlı kağıttan ayırıp tart kalıbına yerleştirin. Kenarlarını iyice bastırarak tam oturmasını sağlayın. Fazlalıklarını bir bıçak yardımıyla alın. Çatal yardımıyla tabanında dikkatlice, hamuru parçalamadan delikler açın. Bu işlem, tartınızın pişerken kabarmasına, çatlamasına, kırılmasına engel olacaktır.

Hepsini homojen olacak şekilde iyice karıştırın ve pürüzsüz bir kıvam elde edin. Karışımı ikiye bölün. Bir yarısını, biraz ezdiğiniz vişnelerle karıştırın, kenara alın.160 derece fırında 25 dakika kadar tartı pişirin. Ardından çıkarıp dışarıda soğuduktan sonra cheesecake’in önce vişneli harcını, ardından beyaz harcını yerleştirin. Hafifçe tezgaha vurarak üzerindeki kabarcıkların patlamasına yardımcı olun. Bu da cheesecake’in pişerken çatlamasına engel olacaktır. Yine 160 derece ısınmış fırında 25 dakika kadar pişirin. Dışarı alın. Soğuduktan sonra yeni yıla uygun şekilde süsleyin. Afiyet olsun.

Pancarlı Somon

pancarlı somon

Malzemeler;

  1. 1 kg derisi alınmış bütün somon
  2. 3 adet orta boy pancar
  3. 1 portakal kabuğu rendesi
  4. 1 portakal suyu
  5. 1 yemek kaşığı kurutulmuş tarhun
  6. Muskat rendesi
  7. 2 dilim ananas
  8. Yarım doğranmış kırmızı soğan
  9. 1 adet doğranmış yeşil biber
  10. Süslemek için susam ve çörek otu

Yapılışı: Öncelikle somonu marine etmek için portakal suyu, portakal kabuğu rendesi, tarhun, muskat ve tuzla birlikte ovalayıp bir saklama kabına koyun ve dolapta 1 saat dinlendirin. Pancarları yuvarlak bir şekilde ince ince dilimleyin. Fırına koyacağınız tepsiye önce somonu yerleştirin, üstüne de portakallı sosu tekrar gezdirin. Pancarları dikkatli bir şekilde yerleştirin. Düzgün bir şekil vermek için kenarlarını biraz makasla düzenleyebilirsiniz. Üstüne biraz tuz ve zeytinyağı gezdirerek 160 derece daha önce ısınmış fırında 40 dakika kadar pişirin. Bu arada ananasları ve kırmızı soğanları minik minik doğrayın. Fırından çıkan balığın üstüne serpin, sonra susam ve çörek otuyla süsleyerek servise hazırlayın.

Bal Kabağı Gnocchi

bal kabağı gnocchi

Malzemeler;

  1. 300 gr bal kabağı
  2. 1 adet orta boy tatlı patates
  3. 1 yumurta
  4. 300 gr yulaf unu
  5. Tuz
  6. Kişniş tozu
  7. Kimyon tozu
  8. Sos için:
  9. 1 portakal suyu
  10. 1 portakal kabuğu rendesi
  11. 1 tatlı kaşığı zerdeçal
  12. 1 tatlı kaşığı aspir tozu
  13. 1 tatlı kaşığı zencefil tozu
  14. 1 dal kuru adaçayı

Yapılışı: Bal kabağı ve patatesi çok az suda, belki mümkünse buharda haşlayın. Soğuduktan sonra diğer malzemelerle karıştırıp mümkün olduğunca ele yapışmayan ama yumuşak bir hamur elde edin. Hamur biraz sert olursa, piştiğinde daha da sertleşir. O zaman tadından kaybeder. Ele yapışmayacak ama yumuşak hamuru tezgaha alın. Tezgahı biraz unlayarak hamuru beşe bölün, her böldüğünüz hamuru 30 santim uzunluğunda, baş parmak kalınlığında yuvarlayarak açın. Ardından çatalla birer santim büyüklüğünde kesin.
Şekil vermek istiyorsanız, çatalı ters çevirip bir santim boyutundaki hamurların üstünde hafifçe gezdirerek çizgiler oluşturun. Ayrı bir yerde
su kaynatın, suyun içine biraz tuz ekleyin. Sos için: Bir çay bardağı kadar kremayı kaynatmadan ısıtın. Ayrı bir yerde kaynattığınız sudaki balkabakları piştikçe suyun üstüne çıkar. Çıkanları yan taraftaki zerdeçalı, portakallı karışımın içine atın ve orada beş-altı dakika daha karıştırarak pişirmeye devam edin. Daha sonra servis tabağına alın ve servis etmeden önce üzerine biraz daha aspir tozu ve kabak çekirdeği ekleyin.

Bal Kabaklı Ispanak Salatası

bal kabaklı ıspanak salatası

Malzemeler;

  1. 200 gr bal kabağı
  2. 1 büyük boy pancar
  3. 1 büyük kırmızı soğan  
  4. Yarım kırmızı lahana
  5. 1 demet bebek ıspanak
  6. Top mozeralla peyniri
  7. Salata sosu için:
  8. Dört yemek kaşığı zeytinyağı
  9. Bir yemek kaşığı limon suyu
  10. Bir limon kabuğu rendesi
  11. Bir çay kaşığı zencefil tozu
  12. Tuz

Yapılışı: Bal kabağı, pancar, soğan ve kırmızı lahanayı doğrayıp hepsini fırın tepsisine ayrı ayrı yerleştirin. Üstüne tuz ve zeytinyağı serpin. 180 derece fırında, 20 dakika kadar pişirin. Diğer yandan bebek ıspanakları iyice yıkayın ve servis yapacağınız tabağa aktarın. Fırından çıkardığınız sebzeleri güzelce yerleştirin. Üstüne biraz top mozarella serperek servise hazırlayın. Sos malzemelerini iyice çırpın, sebzelerle beraber salatanın üzerinde gezdirin.

Şunlara da göz atın;

  1. Yılbaşı menüsü yemekleri
  2. Yılbaşı hindi menüsü
  3. Etli yılbaşı menüsü
  4. Yılbaşı mezeleri
  5. Yılbaşı salataları
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo