Yer Fıstığı Yağı Nedir?

Yer fıstığı yağı bitkisel yağ türlerinden biridir. Sizler için yer fıstığı yağı nedir anlattık. İşte, yer fıstığı yağı hakkında merak edilenler:
Yer Fıstığı Yağı Nedir?
09 Kasım 2022, 16:59

Yer fıstığı yağı bitkisel yağ türlerinden biridir. Yer fıstığı yağı, kızartma için mükemmel olan ve genellikle Asya mutfaklarında kullanılan hafif aromalı bir yağdır. Fıstık yağı çeşitli çeşitlerde sunulur ve çoğu büyük marketten satın alınabilir. Sizler için yer fıstığı yağı nedir anlattık. İşte, yer fıstığı yağı hakkında merak edilenler:

Fıstık Yağı Kullanımları

Fıstık yağı kızartma, soteleme ve sadece lezzet katmak için kullanılır. Çoğu fıstık yağı çeşidi çok hafif, nötr bir tada sahip olsa da, bazen hafif cevizli bir tada sahip olabilirler. Kavrulmuş fıstık yağları güçlü bir aromaya sahiptir ve genellikle ilave lezzet için pişirildikten sonra eklenir.

Fıstık yağı, yüksek duman noktası nedeniyle kızartma için mükemmel şekilde uygundur. Fıstık yağı yaklaşık 220 derece dumanlaşır, bu da çoğu gıdayı kızartmak için gereken yüksek sıcaklıklara dayanabileceği anlamına geliyor. Fıstık yağı da benzersizdir, çünkü içinde kızartılan gıdalardan tatları emmez; bu, birden fazla gıda türünün aynı yağ partisinde, tatlar çapraz kontaminasyon olmadan kızartılabileceği anlamına gelir. Bu nedenle yerfıstığı yağı, birden fazla gıda türünün yağ değiştirilmeden önce bir fritözde pişirildiği büyük ölçekli gıda operasyonlarında favori haline geldi.

Yer Fıstığı Yağı Çeşitleri

Bugün piyasada birkaç çeşit fıstık yağı var. Rafine, yüzde 100 fıstık yağından fıstık yağı karışımlarına kadar her biri benzersiz tatlara ve pişirme özelliklerine sahiptir.

  1. Rafine Fıstık Yağı; Bu, yemek pişirmek için kullanılan en yaygın fıstık yağı şeklidir. Bu yağ, tatları ve renkleri ortadan kaldıracak şekilde rafine edilmiştir, bu da onu tamamen nötr bir yemeklik yağ haline getirir. Arıtma işlemi ayrıca alerjenleri ortadan kaldırarak yer fıstığı alerjisi olanlar için güvenli hale getirir.
  2. Sızma veya Soğuk Pres Fıstık Yağı; Bu fıstık yağı rafine edilmemiştir ve doğal tat ve aromalarının çoğunu muhafaza etmektedir. Sızma fıstık yağı bile hafif bir tada sahiptir ve diğer bileşenlerin lezzetlerini bastırmadan kullanılabilir.
  3. Kavrulmuş Fıstık Yağı; Fıstık, derin bir ceviz aroması ve koyu altın kahverengi renk veren yağlarını çıkarmadan önce kavrulabilir. Bu yağ genellikle yemek pişirmek yerine aroma vermek için kullanılır. Pişirdikten sonra yiyeceklerin üzerine serpilebilir veya soslara, soslara ve turşulara eklenebilir.
  4. Fıstık Yağı Karışımları; Fıstık yağı bazen daha uygun fiyatlı hale getirmek için soya fasulyesi yağı gibi daha düşük maliyetli yağlarla karıştırılır. Mükemmel kızartma özelliklerini korumak için genellikle benzer şekilde yüksek sigara içme noktasına sahip bir yağ ile karıştırılır.

Fıstık Yağının Saklanması

Açılmamış bir kap fıstık yağı, yaklaşık bir ila iki yıl boyunca taze kalacaktır. Ömrünü uzatmak için serin ve karanlık bir yerde sakladığınızdan emin olun.

Kızartmada kullanılan fıstık yağı saklanabilir ve tekrar kullanılabilir. Kullanılmış fıstık yağı, tercihen buzdolabında, serin ve karanlık bir yerde hava geçirmez bir kapta saklanmalıdır. Yerfıstığı yağının aşırı ısınması (duman noktasını geçmiş) ömrünü önemli ölçüde azaltacaktır. Saklamadan önce tüm gıda parçacıklarının filtrelendiğinden emin olunması da tazeliğinin korunmasına yardımcı olacaktır. Fıstık yağı açıldıktan veya kullanıldıktan sonra altı ay içinde kullanılmalıdır.

Şunlara da göz atın;

  1. Ayçiçek yağı sağlıklı mı?
  2. Biberiye yağı nasıl yapılır?
  3. Kantaron yağı nasıl yapılır?
  4. Gül yağı nasıl yapılır?
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo