Yemek Yedikten Sonra Öksürük Tutmasının 6 Nedeni

Öksürük, grip, soğuk algınlığı, alerji gibi hastalıkların bir semptomudur. Peki, neden yemek yedikten sonra öksürmeye başlıyoruz? İşte, yemekten sonra öksürük tutmasının 6 nedeni:
Yemek Yedikten Sonra Öksürük Tutmasının 6 Nedeni
03 Ekim 2023, 11:45

Yemekten sonra gizemli bir öksürük her yemekten sonra veya sadece ara sıra ortaya çıkabilir. Asit reflü, astım, gıda alerjileri ve yutma güçlüğü gibi çeşitli olası nedenler vardır. Birçok kişi yemek yedikten sonra öksürebilir. Öksürük, vücudunuzun tahriş edici maddeleri solunum sisteminizden uzak tutmanın bir yoludur; bu nedenle tahrişe neyin sebep olduğunu bulmak için doktorunuzla birlikte çalışın.

  1. Asit Reflü

Asit reflü, mide asidi yemek borunuza geri döndüğünde meydana gelir. Yemek borunuzun alt kısmında alt yemek borusu sfinkteri adı verilen bir kas bandı vardır. Yemek yediğinizde veya içtiğinizde rahatlayarak yiyecek ve sıvının midenize geçmesine izin verir. Bazen yemek yedikten veya içtikten sonra tamamen kapanmaz ve midenizdeki asidin yemek borunuza çıkmasına neden olur. Bu yemek borunuzu tahriş eder ve öksürmenize neden olabilir. Asit reflünün diğer belirtileri; Boğaz ağrısı, boğazın arkasında acı bir tat, mide ekşimesi, göğüste yanma hissi, GERD hastalığıdır. 

öksürük

  1. Laringofaringeal Reflü (LPR)

Geleneksel reflü semptomlarına sahip olmadığı için bazen sessiz reflü olarak da adlandırılan LPR, mide asidinin yemek borunuzdan gırtlağınıza ve hatta burnunuza geçmesini içeren bir GERD türüdür. GERD ile birlikte veya GERD olmadan LPR'ye sahip olabilirsiniz. LPR yemek sırasında ve sonrasında öksürmenize neden olabilir. Uyanırken, konuşurken veya gülerken de öksürebilirsiniz. Diğer belirtiler; Ses kısıklığı, sürekli boğazını temizleme ihtiyacı duyma gibi belirtiler görülebilir.

  1. Solunum Yolu Enfeksiyonları

Çoğu öksürüğe üst solunum yolu enfeksiyonları neden olur, ancak bu öksürükler genellikle iki ile üç hafta içinde düzelir. 8 hafta veya daha uzun süren herhangi bir öksürük kronik olarak kabul edilir. Yemek yedikten sonra ortaya çıkan kronik öksürük, hiçbir zaman düzgün şekilde iyileşmeyen bir enfeksiyondan kaynaklanabilir. Bir enfeksiyonun neden olduğu öksürük, sert, kuru ve kalıcı bir öksürük gibi geliyor. Bu öksürük hava yolunda iltihaplanmaya neden olur ve bu da daha fazla öksürüğe yol açabilir.

öksürük

  1. Astım

Astım akciğerleri etkileyen kronik bir hastalıktır. Hırıltıya, göğüste sıkışmaya ve öksürüğe neden olabilir. Astım genellikle çocuklukta başlar ancak ileri yaşlarda da ortaya çıkabilir. Astımın neden olduğu öksürük genellikle gece geç saatlerde veya sabahın erken saatlerinde daha kötüdür. Astım belirtileri atak sırasında kötüleşir. Astımı genellikle ilaçları kullanarak ve yaygın astım tetikleyicilerinden kaçınarak kolayca yönetebilirsiniz.

  1. Gıda Alerjisi

Gıda alerjileri genellikle çocukken gelişir, ancak her yaşta ortaya çıkabilir. Yıllardır yediğiniz bir yiyeceğe karşı alerji geliştirmeniz bile mümkündür. Besin alerjileri genellikle yemekten sonraki iki saat içinde alerjik tepkiye neden olur. Alerjik reaksiyon belirtileri kişiden kişiye değişir ve bazen solunum sistemini etkileyerek öksürüğe neden olurlar. Bir gıda alerjisinin diğer solunum semptomları arasında hırıltılı solunum ve nefes darlığı bulunur.

öksürük

  1. Disfaji

Disfaji yutma güçlüğü anlamına gelir. Disfajiniz varsa, vücudunuz yiyecek ve sıvıyı midenize taşımak için daha fazla zaman ve çaba harcar, bu da yutkunmayı ağrılı veya neredeyse imkansız hale getirir. Bu yutkunma sırasında öksürmeye veya öğürmeye neden olabilir. Disfaji ayrıca boğazınıza yiyecek sıkışmış gibi hissetmenize neden olarak öksürmenize neden olabilir. Asit reflü ve GÖRH dahil birçok durum disfajiye neden olabilir. Disfajinize neyin sebep olduğunu bulmak için doktorunuzla birlikte çalışın.

  1. Aspirasyon Pnömonisi

Bazen küçük yiyecek parçaları veya sıvı damlaları ciğerlerinize çekilerek bakterilerin yerleşmesine neden olabilir. Bu genellikle bir şeyi yuttuğunuzda ve "yanlış deliğe düştüğünde" olur. Sağlıklı akciğerler genellikle kendilerini temizler, ancak temizlemezlerse bu bakteriler aspirasyon pnömonisi adı verilen ciddi bir duruma neden olabilir. Asit reflü veya disfajiye sahip olmak, aspirasyon pnömonisi gelişme riskinizi artırır. Yemek yedikten sonra ıslak bir öksürük, aspirasyon pnömonisinin bir belirtisidir.

Yemekten sonra öksürük sık sık karşılaştığınız bir sorunsa, yemeğin yanında her zaman bir bardak su bulundurun. Öksürük esnasında bir şeyler yemeye çalışmayın. Öksürüğün altında yatan sebebi bulmak için, mutlaka doktora başvurun.

Şunlara da göz atın;

  1. Sabah öksürüğü neden olur?
  2. Geceleri kuru öksürük neden olur?
  3. Mide spazmları neden kaynaklanır?
  4. Baş dönmesi ve vertigonun farkları nelerdir?
  5. Sonbaharda enerjinizi artıracak öneriler
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo