Sabah Öksürüğü Nedenleri Nelerdir?

Sabah öksürüğü neden olur? Sabah öksürüğü nasıl tedavi edilir? Ne zaman doktora gitmeliyiz? İşte, sabah öksürüğünün nedenleri:
Sabah Öksürüğü Nedenleri Nelerdir?
05 Ocak 2023, 11:34

Sabahları kalkar kalkmaz öksürük nöbeti geçirmeye başlıyorsanız, yalnız değilsiniz. Sabah öksürüklerine alerji, astım veya başka bir hastalık neden olabilir. Öksürük, vücuttaki tahriş edici maddeleri solunum sisteminden temizleme yoludur. Genelde ciddi bir durumun işareti olmasa da, öksürüğün devam etmesi halinde bir doktora görünmeniz gerekebilir. Birçok şey sabah öksürüğüne neden olabilir. Sabah öksürüğünün en yaygın nedenlerini yazımızda derledik.

Sabah Öksürüğü Neden Olur?

Uyku esnasında balgam ve tahriş edici maddeler boğazınızda birikebilir. Sabah aktif hale geldiğinizde ise balgam parçalanmaya başlar ve öksürük nöbetini tetikleyebilir.

  1. Soğuk Algınlığı

Soğuk algınlığı, sabah öksürüğünün olası nedenlerinden biridir. Özellikle kış aylarında görülür. Soğuk algınlığının diğer belirtileri arasında; Boğaz ağrısı, vücut ağrıları, baş ağrısı, hapşırma ve burun akıntısı vardır.

Ne Yapmalı?

Soğuk algınlığını kısa sürede atlatmak için, doktora başvurmalı ve verilen ilaçları düzenli olarak kullanmalısınız. Ballı ılık çay içmek, burun spreyi kullanmak ve öksürük şurubu kullanmak, soğuk algınlığı semptomlarını hafifletebilir.

sabah öksürüğü

  1. Solunum Yolu Enfeksiyonları

Bu enfeksiyonlar, üst veya alt solunum yollarını hedef alır. Bronşit, akciğerlerinizdeki bronşiyal tüplerin iltihaplanmasına sebep olabilir. Solunum yolu enfeksiyonları belirtileri; Ateş, halsizlik, göğüste sıkışma, hırıltı ve gastrointestinal semptomları içerir.

Ne Yapmalı?

Bu durum enfeksiyonun türüne bağlı olarak değişir. Solunum yolu enfeksiyonlarında bir doktora başvurmak ve doktorun verdiği ilaçları kullanmak en iyi çözümdür.

  1. Alerji

Alerjik rinit, polen, evcil hayvan kepeği, toz akarları gibi alerjiniz varsa, sabahları öksürükle uyanmanız normaldir. Diğer belirtiler; Burun akması, burun tıkanıklığı, kuru öksürük, baş ağrısı, hırıltı, sulu gözler, nefes darlığıdır. 

Ne Yapmalı?

Doktorun verdiği alerji ilaçlarını kullanabilirsiniz.

  1. Geniz Akıntısı

Geniz akıntısı, solu yolu enfeksiyonlarının nedenlerinden biridir. Burun arkasında biriken ve boğazınıza damlayan aşırı mukus üretildiği zamandır. Ek olarak mide bulantısı, ağız kokusu, boğazı temizleme ihtiyacı gibi belirtiler görülür.

sabah öksürüğü

  1. Astım

Astım, akciğerlerine giden hava yollarının şişmesine neden olur. Bu şişlik, nefes almayı zorlaştırabilir. En yaygın belirtiler, öksürük, hırıltı, nefes almada zorluk, göğüste sıkışmadır. Astımın en doğru tedavisi, doktorun verdiği ilaçları kullanmak ve önerileri dinlemektir.

  1. Kronik Obstrüktüf Akciğer Hastalığı

KOAH'ın en yaygın nedeni, tütün ürünleri kullanmaktır. En yaygın semptomları ise öksürük ve nefes almada zorluktur. KOAH, mutlaka doktor kontrolünde tedavi edilmesi gereken bir hastalıktır.

  1. Gastroözofageal Reflü

Son araştırmalar, kronik öksürüğün bir kısmının reflüden kaynaklanabileceğini göstermiştir. Ek olarak göğüste yanma, göğüs ağrısı, boğazda yumru hissi ve yutma güçlüğü gibi belirtiler görülebilir. 

  1. Sinüs Enfeksiyonu

Uzun süre öksürdüğünüzü fark ederseniz, sinüs enfeksiyonunuz olabilir. Burundaki tıkanıklık gece boyunca birikebilir. Sinüs enfeksiyonlarında baş ağrısı, boğaz ağrısı, ağız kokusu gibi semptomlar görülebilir. Sinüs enfeksiyonu tedavisi, kişinin durumuna göre doktor tarafından belirlenmelidir.

Ne Zaman Doktora Görünmeliyiz?

Sabah öksürüğünüz birkaç hafta geçmesine rağmen, hala devam ediyorsa, doğru bir teşhis için doktora görünmelisiniz. Yüksek ateş, hırıltı, kilo kaybı, nefes almada zorluk, şiddetli baş ağrısı, bayılma, yutma güçlüğü ve göğüs ağrısı gibi semptomlar görürseniz, vakit kaybetmeden doktora başvurun.

Şunlara da göz atın;

  1. Sabah alerjisi belirtileri nelerdir?
  2. Gece kuru öksürük neden olur?
  3. Stres hangi hastalıklara neden olur?
  4. Alerjik rinit belirtileri nelerdir?
  5. Kış döküntüsü nedir?
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo