Yasemin Çayı Neye İyi Gelir?

Yasemin çayı, kış aylarında en çok tercih edilen çay çeşitlerinden biridir. Peki, yasemin çayının faydaları nelerdir? İşte, kış aylarında içinizi ısıtacak yasemin çayının faydaları:
Yasemin Çayı Neye İyi Gelir?
15 Ocak 2024, 10:44

Yasemin çayı, yasemin bitkisinden elde edilen çiçeklerin aromasıyla kokulandırılan bir çay türüdür. Tipik olarak yeşil çaya dayanır, ancak bazen onun yerine siyah veya beyaz çay da kullanılır. Yasemin çiçekleri kurutularak aktarlarda satılır. Bu çiçekler kaynar su ile demlenir ve çay olarak tüketilir. Marketlerde poşet çay olarak da bulabilirsiniz. Yasemin çayı tipik olarak yeşil çay yapraklarından yapıldığından, yeşil çay içerek elde edebileceğiniz güçlü sağlık yararlarının çoğunu sağlar.

yasemin çayı

Yasemin Çayının Faydaları Nelerdir?

  1. Yasemin çayı, polifenoller olarak bilinen güçlü bitki bazlı bileşiklerle yüklüdür. Bunlar vücudunuzda antioksidan görevi görür ve hücrelerinizi serbest radikal hasarına karşı korur.
  2. Yeşil çaydan yapılan yasemin çayı, kateşin adı verilen polifenoller açısından zengindir. Yeşil çaydaki özellikle güçlü bir kateşin, kilo kaybı ve gelişmiş kan şekeri kontrolüne yardımcı olabilir.
  3. Yasemin çayı içmek metabolizmanızı hızlandırarak kilo vermenize yardımcı olabilir. Aslında, çeşitli çalışmaların gözden geçirilmesi, yasemin çayının en yaygın temeli olan yeşil çayın metabolizmanızı %4-5 oranında hızlandırabileceğini ve yağ yakımını %10-16 oranında artırabileceğini göstermektedir.
  4. Yasemin çayı, kalp hastalıklarına karşı korunmaya yardımcı olabilecek polifenoller açısından zengindir. Hayvan ve test tüpü çalışmalarında, çay polifenollerinin LDL (kötü) kolesterolü oksitlenmeye karşı koruduğu gösterilmiştir; bu, kalp hastalığı riskinizi artıran bir süreçtir.
  5. Yasemin çayı tipik olarak kateşinlerle dolu yeşil çaya dayanır. Kateşinler, plak oluşturan bakterileri öldürerek diş çürümelerine veya çürüklere karşı korunmaya yardımcı olabilir. 30 kişiyle yapılan bir çalışmada, 1 hafta boyunca yeşil çay kateşin bazlı gargara kullanmanın, diş plağını azaltmada antiseptik gargara kadar etkili olduğu belirtildi.
  6. Yasemin çayının beyin fonksiyonlarını artırmaya yardımcı olabilecek çeşitli özellikleri vardır. Başlangıç olarak, fincan başına 15-60 mg kafein içerir; çayın ne kadar süreyle demlendiğinden ve temel olarak hangi tür çayın kullanıldığına bağlıdır. Kafein, sinir sisteminizi uyarır. Vücudun rahatlamasına yardımcı olur. 
  7. Yasemin çayı, beyin aktivitesini artırmaya yardımcı olabilir. Dopamin ve serotonin seviyelerinizi artırabilir.
  8. Yasemin çayı, Alzheimer ve Parkinson hastalığı riskinizi azaltabilecek güçlü polifenollerle doludur. Özellikle, yeşil çaydan yapılan yasemin çayı, iltihabı baskılayabilen ve serbest radikal hasarını nötralize edebilen EGCG açısından zengindir. 

yasemin çayı

  1. Tip 2 diyabet, insanlarda en fazla görülen diyabet tipidir. Yasemin çayı, diyabet riskini azaltabilir. İçeriğindeki bileşenler, kan seviyelerini düşürmeye yardımcı olabilir.
  2. Yasemin çayı, serbest radikal hasarını azaltmaya yardımcı olan ve kanserle mücadele özelliklerine sahip olabilecek antioksidanlar bakımından zengindir. 
  3. Yasemin çayı sadece çok sağlıklı değil aynı zamanda lezzetlidir ve beslenmenize eklenmesi kolaydır. Tatlı, hafif bir tada sahip, hoş kokulu bir çiçek aromasına sahiptir.

Yasemin Çayının Yan Etkisi Var Mı?

Yasemin çayı, bazı insanlar için sorun olabilecek kafein içerir. Kaygı, huzursuzluk ve mide sorunlarına yol açabilir. Demiri emme yeteneğini azaltabilir. Bu yüzden yasemin çayı ölçülü miktarda tüketilmelidir. 

Yasemin çayı, hamilelerde düşük yapma riskini artırabilir. Bu yüzden hamilelikte kullanılması önerilmez.

Önemli Not: Kronik rahatsızlığı olanlar, demir eksikliği yaşayanlar, hamileler ve emziren anneler yasemin çayı tüketmeden önce mutlaka doktoruna danışmalıdır.

Şunlara da göz atın;

  1. Zerdeçal çayının faydaları nelerdir?
  2. Honesbush çayı neye iyi gelir?
  3. Elma çayı nasıl yapılır?
  4. Ayva çayı neye iyi gelir?
  5. Menekşe çayı nasıl yapılır?
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo