Vücutta Bakır Eksikliğinde Görülen 9 Belirti

Bakır, vücut için önemli elementlerden biridir. Vücutta bakır eksikliği olması durumunda, halsizlik, bağışıklığın zayıflaması gibi semptomlar görülebilir. İşte, bakır eksikliği olduğunu gösteren 9 belirti:
Vücutta Bakır Eksikliğinde Görülen 9 Belirti
16 Haziran 2023, 11:22

Vücuttaki temel minerallerden biri olan bakır, sinir sisteminin düzgün çalışmasını ve metabolizmanın sağlıklı bir şekilde işlevini yerine getirmesini sağlar. Vücuttaki bakır mineralinin düşük olması halinde, halsizlik, yorgunluk gibi semptomlar görülebilir. Bakır, vücutta birçok rolü olan temel bir mineraldir. Sağlıklı bir metabolizmanın korunmasına yardımcı olur, güçlü ve sağlıklı kemikleri destekler ve sinir sisteminizin düzgün çalışmasını sağlar. Bakır eksikliği nadir olsa da, bugün daha az insan bu minerali yeterince alıyor gibi görünüyor. Bakır eksikliğinin nedenleri arasında çölyak hastalığı, sindirim sistemi ameliyatları ve çok fazla çinko alınması sayılabilir.

Bakır Eksikliğinin Belirtileri Nelerdir?

yorgunluk

  1. Halsizlik ve yorgunluk

Halsizlik ve yorgunluğun birçok nedeni vardır. Ancak bakır eksikliği de buna sebep olabilir. Bakır, bağırsaktan demirin emilmesi için gereklidir. Bakır seviyeleri düşük olduğunda, vücut daha az demir emebilir. Bu, vücudun dokularına yeterince oksijen taşıyamadığı bir durum olan demir eksikliği anemisine neden olabilir. Oksijen eksikliği sizi daha zayıf hale getirebilir ve daha kolay yorgun hissetmenize neden olabilir. Bakır eksikliği, anemiye de sebep olabilir.

  1. Sık sık hastalanmak

Sık sık hastalanan kişilerde, bakır eksikliği olabilir. Çünkü bakır, bağışıklık sistemini koruma konusunda önemli bir rol oynar. Bakır seviyeleri düşük olduğunda, vücudunuz bağışıklık hücreleri yapmakta zorlanabilir. Bu, beyaz kan hücresi sayınızı büyük ölçüde azaltabilir ve vücudunuzun enfeksiyonla mücadele yeteneğini tehlikeye atabilir. 

bakır

  1. Zayıf ve kırılgan kemikler

Osteoporoz, zayıf ve kırılgan kemiklerle karakterize bir durumdur. Yaşla birlikte daha yaygın olan osteoporoz, bakır eksikliğinden kaynaklanabilir. 2.100'den fazla kişiyi içeren sekiz çalışmanın analizi, osteoporozu olanların, sağlıklı yetişkinlere göre daha düşük bakır seviyelerine sahip olduğunu buldu. Bakır, vücudu kemik dokusunu yeniden şekillendirmeye ve güçlendirmeye yardımcı olan hücreler olan daha fazla osteoblast yapmaya teşvik eder.

  1. Bellek sorunları

Bakır eksikliği öğrenmeyi ve hatırlamayı zorlaştırabilir. Bunun nedeni, bakırın beyin işlevinde ve gelişiminde önemli bir rol oynamasıdır. Bakır, beyne enerji sağlamaya, beynin savunma sistemine yardımcı olmaya ve vücuda sinyal iletmeye yardımcı olan enzimler tarafından kullanılır. Bir araştırma, Alzheimer'lı kişilerin, hastalığı olmayan insanlara kıyasla beyinlerinde %70'e kadar daha az bakır bulunduğunu buldu.

  1. Yürüme zorlukları

Bakır eksikliği olan insanlar düzgün yürümekte zorlanabilirler. Enzimler, omuriliğin optimal sağlığını korumak için bakır kullanır. Bakır eksikliği, bu enzimlerin etkili bir şekilde çalışmamasına neden olarak daha az omurilik yalıtımına neden olabilir. Bu da sinyallerin verimli bir şekilde aktarılmamasına neden olur.

üşüme

  1. Soğuğa karşı duyarlılık

Bakır eksikliği olan kişiler daha düşük sıcaklıklara karşı daha duyarlı hissedebilirler. Bakır, çinko gibi diğer minerallerle birlikte optimal tiroid bezi fonksiyonunun korunmasına yardımcı olur. Kandaki bakır seviyeleri düşük olduğunda, tiroid hormonu seviyeleri düşer. Bu durum ısı üretiminizi azaltır ve soğuğa karşı daha duyarlı hale gelirsiniz.

  1. Soluk cilt

Cilt rengi büyük ölçüde melanin pigmenti tarafından belirlenir. Daha açık tenli kişilerde, koyu tenli kişilere göre genellikle daha az, daha küçük ve daha açık melanin pigmentleri bulunur. Bakır, melanin üreten enzimler tarafından kullanılır. Bu nedenle bakır eksikliği, bu pigmentin üretimini etkileyerek soluk cilde neden olabilir.

bakır

  1. Saçların erken beyazlaması

Saç rengi de melanin pigmentinden etkilenir. Bakır eksikliği erken beyaz saçlara neden olabilir. 

  1. Görme kaybı

Uzun süreli bakır eksikliği durumunda, görme kaybı ortaya çıkabilir. Bakır, sinir sisteminin düzgün çalışmasını sağlamaya yardımcı olan birçok enzim tarafından kullanılır. Bu, bakır eksikliğinin görme kaybı da dahil olmak üzere sinir sistemi ile ilgili sorunlara neden olabileceği anlamına gelir. Bakır eksikliğine bağlı görme kaybının, gastrik bypass ameliyatı gibi sindirim sistemi ameliyatları geçirmiş kişilerde daha yaygın olduğu görülmektedir. 

Şunlara da göz atın;

  1. Bakır içeren besinler nelerdir?
  2. Magnezyum eksiliğinin semptomları
  3. B6 vitamini eksikliğinin belirtileri
  4. C vitamini eksikliğinde görülen belirtiler
  5. B12 vitamini eksikliğinde görülen belirtiler
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo