Bu Semptomlara Dikkat: B12 Vitamini Eksikliğinde Görülen 9 Yaygın Belirti

Sağlık açısından çok önemli olan B12 vitamini eksikliği, toplumda en yaygın görülen vitamin eksikliklerinden biridir. Peki, B12 vitamini eksikliği nasıl anlaşılır? İşte, B12 vitamini eksikliğini gösteren 9 belirti:
Bu Semptomlara Dikkat: B12 Vitamini Eksikliğinde Görülen 9 Yaygın Belirti
04 Nisan 2024, 16:01

B12 vitamini eksikliği, yaygın görülen vitamin eksikliklerinden biridir. Bu vitaminin eksik olması, hem fiziksel, hem de psikolojik semptomlara neden olabilir. B12 Vitamini, vücudunuzun DNA sentezi, enerji üretimi ve merkezi sinir sistemi işlevi gibi işlemler için ihtiyaç duyduğu temel bir besindir. Referans olarak, 300 pg/mL'nin üzerindeki B12 seviyeleri normal kabul edilir, 200-300 pg/mL seviyeleri sınırda kabul edilir ve 200 pg/mL'nin altındaki seviyeler yetersiz kabul edilir. B12'yi yiyeceklerden emme yeteneği yaşla birlikte azaldığından, eksiklik yaşlı erişkinlerde daha yaygındır. Ancak çocuklar, hamileler ve emziren kadınlarda da B12 vitamini eksikliği görülebilir. 

B12 Vitamini Eksikliğinde Görülen Semptomlar

  1. Tükenmişlik hissi

B12 vitamininiz eksikse, kendinizi yorgun hissetmeniz normaldir. Bu vitaminin eksikliği, kırmızı kan hücresi üretimini azaltır ve oksijen dağılımı bozulabilir. Vücudunuz dokulara oksijen taşımak için yeterince sağlıklı kırmızı kan hücresine sahip olmadığında, muhtemelen kendinizi zayıf ve yorgun hissedersiniz.

  1. Soluk sarı cilt

B12 vitamini eksikliğinde görülen bir diğer semptom, soluk ve sarıya dönük cilt rengidir. B12 eksikliğine bağlı anemi de vücutta tam olarak olgunlaşmış, sağlıklı kırmızı kan hücrelerinin olmaması nedeniyle cildinizin solmasına neden olabilir. B12 eksikliği, cildinizin ve gözlerinizin beyazının sarımsı bir renk almasına neden olan sarılık adı verilen bir duruma da neden olabilir.

baş ağrısı

  1. Baş ağrısı

B12 eksikliği, baş ağrıları da dahil olmak üzere nörolojik yan etkilere yol açabilir. Aslında baş ağrıları, hem yetişkinlerde hem de çocuklarda B12 eksikliği ile ilgili en sık bildirilen semptomlar arasındadır. 

depresyon

  1. Depresif belirtiler

B12, merkezi sinir sisteminizin düzgün çalışması için gereklidir ve bu besinin eksikliği ruh sağlığınızı etkileyebilir. Düşük B12 seviyelerine sahip olmak, homosistein adı verilen kükürt içeren bir amino asidin yüksek seviyelerine neden olabilir. Bu da vücuttaki oksidatif stresi, DNA hasarını ve hücre ölümünü artırarak depresyon gelişimine katkıda bulunabilir.

  1. Gastrointestinal sorunlar

B12 eksikliği ayrıca ishal, mide bulantısı, kabızlık, şişkinlik, gaz ve diğer gastrointestinal semptomlara neden olabilir. Bu sorunlar hem yetişkinleri, hem de çocukları etkileyebilir.

konsantrasyon bozukluğu

  1. Konsantrasyon güçlüğü

B12'deki bir eksiklik merkezi sinir sistemini olumsuz etkilediğinden, düşük veya eksik B12 seviyelerine sahip kişiler sersemlemiş hissedebilir ve konsantre olmakta ve görevleri tamamlamakta güçlük çekebilirler. Aslında birçok çalışma, yaşlı erişkinlerde düşük B12 düzeylerini kötüleşen zihinsel işlevle ilişkilendirmiştir. 

  1. Ağız ve dilde ağrı

B12 eksikliği olan kişilerde, ağızda yaralar ve iltihaplanma ile karakterize edilen stomatit ile birlikte glossit görünebilir. Ancak bu duruma folat, B2 ve B3 vitamini eksikliği de neden olabilir.

b vitamini

  1. El ve ayaklarda parestezi

Parestezi, eller ve ayaklar gibi vücudun belirli bölgelerinde yanma veya karıncalanma hissini ifade eden tıbbi bir terimdir. B12 eksikliği olan birçok yetişkin ve çocuk, parestezi yaşadığını bildirmiştir. 

  1. Kas zayıflığı

B12 eksikliği motor ve duyusal sinir fonksiyonlarını olumsuz etkileyerek kas kramplarına ve güçsüzlüğe neden olabilir. Ek olarak B12 eksikliği olan kişiler dengede durmakta zorluk çekebilir. 

Şunlara da göz atın;

  1. B12 içeren besinler nelerdir?
  2. Omega 3 eksikliğinde görülen belirtiler
  3. E vitamini eksikliği nedir?
  4. Demir eksikliği nasıl tedavi edilir?
  5. Protein eksikliği nasıl anlaşılır?
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo