Üzüm Suyu Sağlıklı Mı?

Üzüm suyu, canlı rengi ve tatlı, hafif mayhoş tadıyla bilinen bir içecektir. Üzüm suyu sağlıklı mıdır? Sizler için üzüm suyu sağlıklı mı diye anlattık. İşte, üzüm suyu sağlıklı mı:
Üzüm Suyu Sağlıklı Mı?
18 Kasım 2022, 16:27

Üzüm suyu, canlı rengi ve tatlı, hafif mayhoş tadıyla bilinen bir içecektir. Birçok insan, soda gibi şekerli içeceklere sağlıklı bir alternatif olduğunu düşünür. Dengeli bir diyetin parçası olarak %100 meyve suyunun tadını çıkarabilirsiniz ancak içerdiği şeker ve kalori nedeniyle üzüm suyunun taze meyve kadar sağlıklı olup olmadığını merak edebilirsiniz. Bu yazıda üzüm suyunun besin içeriğini, faydalarını ve dezavantajlarını araştırıyor, böylece sizin için iyi olup olmadığını öğrenebilirsiniz. İşte, üzüm suyu sağlıklı mı:

Üzüm Suyu Çeşitleri

Birkaç çeşit üzüm suyu vardır. Besin içerikleri ve hangi üzümlerden yapıldıkları bakımından farklılık gösterirler. Mor üzüm suyu ticari olarak en yaygın bulunan çeşittir. Koyu bir renge sahiptir ve genellikle Concord üzümlerinden yapılır. Yeşil kabuklu üzümlerden yapılan ve biraz daha tatlı bir tada sahip olan beyaz üzüm suyunu da satın alabilirsiniz. Bazı üzüm suları %100 meyve suyu olarak etiketlenir, bu da tüm içeriğinin meyve veya sebzelerden elde edildiği anlamına gelir. Diğer çeşitler, konsantreden elde edilen meyve suyu olarak etiketlenir. Bu, suyun çoğunun çıkarıldığı ve daha konsantre bir ürünle sonuçlandığı anlamına gelir. Üzüm suyu, bazıları çeşitli meyve türlerinin bir karışımını içeren birçok meyve suyu kokteylinde de yer alır. Üzüm suyu tatlandırılmış veya şekersiz olabilir. Tatlandırılmış üzüm suyu, yüksek fruktozlu mısır şurubu gibi ilave şekerler içerir. Eklenen şeker, içindekiler etiketinde listelenmiştir.

Üzüm Suyu

Üzüm Suyunun Besin Değerleri

Üzüm suyu karbonhidrat ve doğal şeker bakımından yüksek olmasına rağmen, aynı zamanda C vitamini ve manganez de dahil olmak üzere çeşitli besinler için iyi bir kaynaktır. Bir bardak (240 mL) şekersiz mor üzüm suyu aşağıdaki besinleri içerir:

Kalori: 152

Protein: 1 gram

Yağ: 0.3 gram

Karbonhidrat: 37.4 gram

Elyaf: 0,5 gram

C Vitamini: Günlük Değerin %70'i

Manganez: Günlük Değerin %26'sı

Magnezyum: Günlük Değerin %6'sı

Potasyum: Günlük Değerin %6'sı

Bakır: Günlük Değerin %5'i

Birçok üzüm suyu türü, C vitamini olarak da bilinen ilave askorbik asit içerir. Bu besin, bağışıklık fonksiyonu ve cilt sağlığı için gereklidir. Üzüm suyu ayrıca kemik oluşumunda ve beyninizdeki belirli nörotransmitterlerin üretiminde yer alan bir mineral olan manganez açısından da zengindir.Dahası, üzüm suyu birkaç flavonoid ve polifenol içerir. Bunlar, oksidatif stres ve iltihaplanmaya karşı koruma sağlamak için antioksidan görevi gören bitki bileşikleridir.

Üzüm Suyunun Faydaları

Üzüm suyu çeşitli sağlık yararları ile ilişkilendirilmiştir. Örneğin, kalbinizin, bağışıklık sisteminizin ve sindirim sisteminizin sağlığını geliştirebilir.

  1. Kalp Sağlığını Geliştirir

İçeriğindeki antioksidan bileşikler sayesinde, çeşitli araştırmalar üzüm suyunun kalp sağlığını destekleyebileceğini bulmuştur. Bir incelemeye göre, Concord üzüm suyunda bulunan flavonoidler, aşağıdakiler de dahil olmak üzere kalp hastalığı için çeşitli risk faktörlerini azaltmaya yardımcı olabilir:

-iltihaplanma

-arterlerde plak oluşumu

-trombosit agregasyonu

-kolesterol ve trigliserit seviyeleri

Bir inceleme, üzüm suyu da dahil olmak üzere üzüm ürünlerinin, bir kontrol ile karşılaştırıldığında toplam, LDL (kötü) ve HDL (iyi) kolesterol seviyelerini önemli ölçüde artırabildiğini bildirdi. Bu nedenle, kalp hastalığına karşı korunmaya yardımcı olabilir. Yine de, meyve suyunun kalp sağlığı üzerindeki etkilerini daha iyi anlamak için daha yüksek kaliteli araştırmalara ihtiyaç vardır.

  1. Bağışıklık Fonksiyonunu Teşvik Eder

Pek çok üzüm suyu çeşidi, mikro besin C vitamini ile zenginleştirilmiştir. C vitamini, oksidatif stresi azaltarak ve bağışıklık hücrelerinizin işlevini destekleyerek bağışıklık işlevini artırabilir. Günlük diyetinizde yeterli C vitamini almak, soğuk algınlığı gibi solunum yolu enfeksiyonları dahil olmak üzere hastalık ve enfeksiyona karşı duyarlılığınızı azaltabilir. Üzüm suyu ayrıca iltihaplanmayı azaltabilen ve bağışıklık hücrelerini düzenleyebilen bir bileşik olan resveratrol gibi harika bir antioksidan kaynağıdır.

  1. Sindirim Sağlığını Destekler

Bazı araştırmalar, üzüm suyunun sindirim sisteminizin sağlığını destekleyebileceğini bulmuştur. Örneğin, yakın tarihli bir çalışma, yaklaşık 100 mL üzüm suyuna eşdeğer bir üzüm tozu takviyesi almanın, sindirim sağlığını geliştirmek için faydalı bağırsak mikrobiyomunuzun çeşitliliğini artırabileceğini gösterdi. Üzüm ve üzüm suyundan ekstrakte edilen bazı bileşiklerin ve polifenollerin bağırsak mikrobiyomunun sağlığını destekleyebileceğine dikkat çekilerek hayvanlar üzerinde yapılan çeşitli araştırmalar benzer sonuçlar bulmuştur. Bazı üzüm suyu türleri, fincan başına yaklaşık 0,5 gram (237 mL) ile az miktarda lif içerir. Bu, bütün üzümlerde bulunan miktardan çok daha az olsa da, düzenliliği ve sindirim sağlığını destekleyen temel bir besin olan günlük lif ihtiyacınızı karşılamanıza yardımcı olabilir.

Üzüm Suyunun Dezavantajları

Üzüm suyunun sağlıklı bir diyetin parçası olarak ölçülü olarak tüketilebilmesine rağmen, dikkate alınması gereken birkaç dezavantajı vardır.

  1. Kan Şekeri Seviyelerini Artırabilir

Üzüm suyu yüksek miktarda doğal şeker içerir. Şekersiz çeşitler bile her 1 fincan (237 mL) porsiyona 36 gram paketler. Bütün meyvelerle karşılaştırıldığında, meyve suyu da lif bakımından daha düşüktür. Lif, kan şekeri seviyelerini dengelemek için şekerin kan dolaşımına emilimini yavaşlatır. Çeşitli türleri de yüksek miktarda ilave şekerle tatlandırılır. Araştırmalar, şekerle tatlandırılmış içecek alımının artmasının, daha yüksek tip 2 diyabet riski ve bozulmuş kan şekeri kontrolü ile bağlantılı olabileceğini gösteriyor. Bununla birlikte, şekersiz çeşitlerin aynı etkileri olmayabilir. Bazı araştırmalar, %100 meyve suyu içmenin daha yüksek kan şekeri seviyeleri veya artan tip 2 diyabet riski ile ilişkili olmadığını göstermektedir.

  1. Kilo Alımına Katkıda Bulunabilir

Üzüm suyunun lif oranı düşüktür, yani tokluk hissini bütün meyveler kadar artırmaz. Araştırmalar, sıvıların katı yiyeceklere göre daha az tok tuttuğunu gösteriyor. Bu nedenle, taze üzüm yemeye kıyasla bir bardak üzüm suyu içtikten sonra daha aç hissedebilirsiniz. Şeker eklenmiş üzüm suyu gibi şekerle tatlandırılmış içecekler de çocuklar ve yetişkinler arasında daha yüksek kilo alma, aşırı kilo ve obezite riskiyle ilişkilendirilmiştir. Ek olarak, bazı tatlandırılmış üzüm suyu türlerinin kalorisi yüksektir ve yüksek miktarlarda tüketilirse ve diyetinizde başka ayarlamalar yapmazsanız kilo alımına katkıda bulunabilir.

Üzüm Suyu İçilmeli Mi?

Üzüm suyu, birkaç önemli vitamin, mineral ve antioksidan için iyi bir kaynaktır ve sağlıklı, çok yönlü bir diyete sığabilir. Alımınızı ılımlı tuttuğunuzdan emin olun. Amerikalılar için Beslenme Yönergeleri, alımınızı günde 118-296 mL ile sınırlamanızı önerirken, diğer araştırmalar günde 100-150 mL içmenin sağlık açısından en fazla yararı sağlayabileceğini gösteriyor. İdeal olarak, %100 üzüm suyuyla yapılan şekersiz çeşitleri seçin ve yüksek fruktozlu mısır şurubu gibi ilave şeker içeren markalardan uzak durun. Alternatif olarak, bunun yerine bütün üzümleri tercih edin. Bunlar, sağlıklı kan şekeri seviyelerini desteklemek için daha yüksek miktarda lif ile birlikte üzüm suyuyla aynı faydalı besinleri içerir.

Şunlara da göz atın;

  1. Siyah üzümün faydaları nelerdir?
  2. Üzüm çekirdeği yenir mi?
  3. Üzüm hangi mevsimde yetişir?
  4. Üzümlerin sağlık faydaları
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo