Unutarak yemek yemek orucu bozar mı?

Ramazan ayı geldi. Ramazan ayı ile beraber oruç, beslenme ve orucu bozan durumlara ilişkin aramalar internette çok arananlar arasında. Bu yazıda unutarak yemek yemek orucu bozar mı? sorusunun yanıtına bakıyoruz.
Unutarak yemek yemek orucu bozar mı?
03 Nisan 2022, 13:59
Ramazan ayının gelmesiyle beraber oruç tutanlar için hem beslenme önerileri hem de oruçla ilgili bilgiler en çok merak edilenler arasında. İnternette yanıtı en çok aranan sorular arasında 'Unutarak yemek yemek orucu bozar mı?' sorusu da var. İşte bu sorunun yanıtları:

Diyanet İşleri Başkanlığı'nın orucu bozan durumlara ilişkin yaptığı verdiği yanıtta "Orucun temel unsuru, yeme, içme ve cinsel ilişkiden uzak durmak, nefsi bunlardan mahrum bırakmak olduğu için, oruçlu iken bunlar ve bu anlama gelecek davranışlar orucu bozar. Yemek ve içmek, yenilip içilmesi mûtat olan her şeyi kapsamı içine alır. Sigara, nargile gibi keyif veren tütün kökenli dumanlı maddeler ile uyuşturucular ve tiryakilik gereği alınan tüm maddeler oruç yasakları kapsamına girer. Her ne sebeple olursa olsun, ağızdan alınan ilaçlar da aynı hükme tabidir" ifadeleri yer alıyor.

UNUTARAK YEMEK ORUCU BOZAR MI?

Peki, unutarak yemek orucu bozar mı? Diyanet bu soruya 'hayır' yanıtı veriyor: Unutarak yemek içmek orucu bozmaz. Unutarak yiyip içen kimse, oruçlu olduğunu hatırlarsa hemen ağzındakileri çıkarıp ağzını yıkamalı ve orucuna devam etmelidir. Oruçlu olduğu hatırlandıktan sonra mideye bir şey inerse, oruç bozulur

ORUÇ TUTANLAR İÇİN ÖNERİLER

Cornell Üniversitesi tarafından yayımlanan bir makalede "Ramazan ayında oruç tutmak fiziksel olduğu kadar zihinsel de bir süreçtir" deniliyor ve şu önerilerde bulunuluyor:

1. Çok susamış hissetmiyorsanız bile gece boyunca birkaç kez sıvı almayı deneyin. Kafein içermeyen sıvıları seçin. İftarda su ile başlamak yiyeceklerden önce vücudunuza en iyi hidrasyon kaynağını almanızı sağlar. Ancak bir seferde çok fazla su içmek konusunda aşırıya kaçmayın.  (İftar yemekleri için ilgili bölümümüze bakabilirsiniz)

2. İftarda tam tahıllar, sebzeler, meyveler, yağsız protein, sağlıklı yağlar vücudunuza ihtiyaç duyduğu tüm besin maddelerini sağlamak için önemlidir.

3. Porsiyon büyüklüğü önemlidir. Vücudun yeterince yemek yediğini kaydetmesi yaklaşık 20 dakika sürer. Bu nedenle iftarda yemek yerken aşırıya kaçmayın. Dikkatli bir şekilde yemek yemek ve açlığınızın gerçekten tatmin olduğu zamanı dinlemek, vücudunuza daha az stres uygular ve bir seferde çok miktarda yemek yemekten daha fazla enerji verir.

4. Oruç tutarken hareket etmeye devam edin. Tamamen hareketsiz olmamaya çalışın. Ancak yorucu egzersiz gün içinde iyi bir fikir değildir çünkü hızla susuz kalabilirsiniz. Ama gün içinde kısa yürüyüşler veya birkaç esneme hareketi gün boyunca enerjinizi yüksek tutmada yardımcı olabilir.

5. Sahurda dengeli beslenmek, kan şekerinizin en dengeli şekilde kalmasına yardımcı olur ve bu da enerji verir. Sahur tarifleri için bazı öneriler ise şöyle:

  1. Tam tahıllar 
  2. Taze meyve ve sebzeler
  3. Protein kaynakları arasında süt, yoğurt, yumurta, fındık
  4. Fındık ve zeytin gibi sağlıklı yağlar

Makalede sahur tarifleri için sıvılara ek olarak bazı pratik kombinasyonlar şöyle: 

  1. Az yağlı sütle hazırlanmış, üzeri meyve ve kuruyemişlerle doldurulmuş yulaf ezmesi.
  2. Bir kase tam tahıllı mısır gevreği ve az yağlı süt, üstüne meyve ve kuruyemişler.
  3. Bir parça tam tahıllı tost, haşlanmış yumurta ve bir parça meyve.
  4. Fıstık ezmesi ve bir bardak az yağlı süt ile bir muz veya elma.
  5. Bir kase sebze çorbası, bir parça tam tahıllı tost ve bir bardak az yağlı süt.
  6. Karışık sebze, zeytinyağı ve konserve ton balığı ile kepekli kuskus salatası.

BU İÇERİKLER DE İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

  1. Diş fırçalamak orucu bozar mı
  2. Sakız çiğnemek orucu bozar mı
  3. İftar yemekleri
  4. Sahur yemekleri
  5. Ramazan imsakiyesi 2022
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo