Karalahana Sarması

Karadeniz yöresi ile özdeşleştirilen karalahana sarması, en sevilen sarma çeşitlerinden biridir. C vitamini bakımından zengin olan karalahana, diş ve kemiklerin sağlamlaşmasına destek olur. Vücuttaki zehirli maddelerin atılmasını kolaylaştırır. Sinir sisteminin düzenli çalışmasına olanak sağlar. Hafızayı güçlendirir. Peki, evde karalahana sarması nasıl yapılır? Malzemeleriniz hazırsa, Karadeniz mutfağından nefis karalahana sarması tarifi için detaylara geçebiliriz.
Alternatif olarak vişneli pazı sarması, zeytinyağlı yaprak sarma ve ciğerli sarma tarifine göz atın.
Kaç
Kişilik
6 kişilik
Hazırlama
Süresi
45 dakika
Pişirme
Süresi
35 dakika

Karalahana Sarması Tarifi İçin malzemeler
Malzemeler
- 1 kg kara lahana
- 1 tatlı kaşığı tuz
- Yarım çay bardağı zeytinyağı
- 1.5 su bardağı pirinç
- 3 soğan
- 250 gr kıyma
- 1 yemek kaşığı kuru nane
- Karabiber
- Kırmızı pul biber
- Kimyon
- Tuz
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- 1 su bardağı ince doğranmış maydanoz
- 1 çay bardağı zeytinyağı
Üzeri için
- 1 su bardağı yoğurt
- 1 diş sarımsak
- 1 yemek kaşığı salça
- 15 gr tereyağı
Karalahana Sarması Nasıl Yapılır?
- Karalahanaları yıkayıp kaynayan tuzlu suya atın ve yumuşayıncaya kadar haşlayın. Süzerek soğumaya bırakın.
- Soğanı yemeklik doğrayıp kıymaya karıştırın. Pirinç, zeytinyağı, tuz, salça, maydanoz ve baharatları ekleyip karıştırın.
- Harçtan yaprakların içine doldurup sarın. Tencerenin zeminine karalahana yaprakları serip, dolmaları tencereye dizin.
- En üste zeytinyağı gezdirip üzerine uygun büyüklükte bir tabak kapatın ve dolmaların hizasına gelecek kadar sıcak su ekleyin.
- Kaynamaya başlayınca ocağın altını kısın. Yumuşayıncaya kadar pişirin.
- Tereyağını eritip salçayı 3 dakika kavurun. Dolmaları tabağa alın. Üzerine sarımsaklı yoğurt ve salçalı sos gezdirdikten sonra sıcak servis yapın. Afiyet olsun.

Dergide bu ay neler var?
EN ÇOK OYLANANLAR