Unun Topaklanması Nasıl Önlenir?

Unun topaklanmaması için ne yapılır? Un nasıl kullanılmalıdır? İşte, unun topaklanmasını önlemek için uygulamanız gereken 4 püf noktası:
Unun Topaklanması Nasıl Önlenir?
21 Kasım 2022, 10:44

Çorba, puding, beşamel sos, muhallebi gibi tariflerin içerisinde un yağda kavrulur ve üzerine sıvı eklenir. Unun sıvı içinde topak topak kalması ve çözülmeyişi ise en çok karşılaşılan problemlerden biridir. Basit gibi gözüken bu durum, aslında bazı püf noktalarıyla kolayca çözülebilir. 

Unun Topaklanmaması İçin Ne Yapılır?

  1. Unu eleyerek kullanın.

Herhangi bir tarifte 2 yemek kaşığı bile un kullanacak olsanız, unu mutlaka eleyerek kullanın. Bu adım, unun topaklanmasının önlenmesi açısından çok önemlidir.

  1. Çırpıcı kullanın.

Unu yağın üzerine eleyerek ekledikten sonra, bir el çırpıcı kullanın. Kaşık veya spatula yerine unu çırpıcı yardımıyla kavurmak, her yerin eşit derecede kavrulmasına destek olur.

un

  1. Sıvılar soğuk olmalı.

Unun üzerine eklenecek sıvının mutlaka soğuk olması gerekir. Bu durum unun aniden pişik topaklanmasının da önüne geçer. Soğuk sıvı, unun daha kolay parçalanmasına yardımcı olur.

  1. Sıvı malzemeleri aniden dökmeyin.

Unu güzelce kavurduktan sonra, sıvı malzemeleri bir anda dökmeyin. Bunun yerine önce sıvının 1/3'ünü ekleyerek çırpıcıyla hızlıca karıştırın. Geri kalan sıvıyı da yavaş yavaş ilave edin. Bu aşamada çırpma işlemini kesinlikle bırakmayın.


Bu 4 adıma dikkat ederek unun topaklanmasını ve yemeğinizin çöpe gitmesini önleyebilir, daha lezzetli tarifler hazırlayabilirsiniz.


Şunlara da göz atın;

  1. Un nasıl saklanır?
  2. Kekin kuru olması nasıl önlenir?
  3. Kekin içi neden hamur kalır?
  4. Çorba tuzu fazla olursa ne yapılır?
  5. Sütün taşması nasıl önlenir?
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo