ANASAYFA LEZZET'TEN HABERLER TAZE BALIK NASIL SEÇİLİR? TAZE BALIK SEÇMENİN PÜF NOKTALARI

TAZE BALIK NASIL SEÇİLİR? TAZE BALIK SEÇMENİN PÜF NOKTALARI

Balık yemeğinin lezzetli ve daha önemlis sağlıklı olması için en önemli kriter taze balık seçmeniz ve nasıl saklanacağını bilmeniz. Peki, taze balık nasıl seçilir? İşte taze balık seçmenin püf noktaları.
Taze Balık Nasıl Seçilir? Taze Balık Seçmenin Püf Noktaları

Balık eti, kırmızı etlerde ki gibi uzun süre dinlendirilmez ve terbiyelenmeye de gelmez. Bu yüzden balık satın alırken taze olanları seçmek ve hala tazeyken tüketmek gerekir. Peki, taze balık nasıl seçilir? Balık nasıl saklanır? İşte, taze balık seçmenin püf noktaları:


TAZE BALIK NASIL SEÇİLİR?

  • Taze balığın gözleri parlak ve dışa doğru bombeli olur. Balığın tazeliği gitmeye başladığında gözleri buğulanır ve sonrasında içeri doğru çökmeye başlar.
  • Taze balığın derisi de balık seçiminde oldukça önemlidir. Taze balıklar parlak ve gergin bir deriye sahiptir. Balıklar bayatlamaya başladığında, deri yüzeyindeki patlaklık azalır. Özellikle balığın karın tarafında ufak buruşmalar meydana gelir. 
  • Taze balığı anlamanın bir diğer yolu ise parmakla derisine bastırmaktır. Eğer bastırdığınızda oluşan çukur hemen düzeliyorsa, balığın taze olduğu anlaşılır. Bayatlamış balıklarda çukur uzun süre kalır ve buruşukluk oluşur. Balığın parlaklığı tek başına yeterli sonuç vermez. Tezgahtaki balıklara sürekli su serpildiği için, parlak görünmeleri normaldir.
  • Taze balığı seçerken kafasından tutup kaldırdığınızda, kuyruğu aynı tepsideki gibi kalkar ve dimdik durur. Halbuki bayat balıkları bu şekilde kaldırırsanız, kuyruk kısımları aşağı doğru sarkıktır.
  • Taze balığı seçerken solungaçlara da bakmak gerekir Solungaçlar canlı kırmızı rengindeyse bu balığın taze olduğunu gösterir. Balık bayatlamaya başladıkça solungaçları renk değiştirir.
  • Taze balık genellikle kokusuzdur. Balık bayatlamaya başladığında, asit kokusu yayar.
  • Pullu balıklarda dikkat edilmesi gereken nokta pullarıdır. Balık tazeyse pulları vücuda sıkıca yapışıktır. Balık seçerken elinizi kafasından kuyruğa doğru sürtün. Eğer elinize pul gelmiyorsa, balık taze demektir.



BALIK NASIL SAKLANIR?

Balığın alınması ne kadar önemliyse saklanması da o kadar önemlidir. Balıklar genelde 20 saat süre boyunca oda sıcaklığında (20 C)  tazeliklerinden bir şekilde durabilirler. Bu süre kış aylarında geçerliyken, yazın klimasız ortamlarda bu süre kısalır. Eğer sürenin 20 saati geçeceği düşünülüyorsa, mutlaka temizlenmeli ve buzdolabına konulmalıdır. Buzdolabının +5 dereceli hacminde 3 gün saklanabilir. Tek yıldızlı buzdolaplarının buzlukları 0 ile -5 C arasındadır, bu kısımda balıklar 14 gün saklanabilir. Daha uzun süre saklamak istiyorsanız, muhakkak bağımsız “deep-freeze”lerde veya üç yıldızlı buzdolaplarının -18 C’lik “deepfreeze”lerinde yapılmalıdır. Balıkların deep-freeze’ler de saklama süreleri değişiklik gösterebilir. Sardalya, hamsi gibi küçük boyutlardaki balıklar 3 ay, lüfer, çipura gibi 3 ile 4 adedi bir kilo gelen balıklar için bu süre 5 ile 6 ay olarak belirlenmiştir. 1 kilodan daha büyük balıkların ideal saklama süresi 6 ile 8 aydır. -25 C’lik “deep-freeze”lerde ise süre yaklaşık %50 artış gösterir.


Daha önce balıkların dondurucuya koyulmadan önce temizlenmesi gerektiğini söylemiştik. Fakat sardalya, gümüş ve hamsi gibi küçük balıklar için bu durum geçerli değildir. Bu balıkları temizlemeden dondurucuya koyabilirsiniz. Dondurucudan çıkartıp çözdüğünüz balıkları, tekrar dondurmamanız gerekir. Bu durum bakteri üremesine yol açtığından sakıncalı bir durumdur. Bu yüzden donduracağınız zaman balıkları aile nüfusuna göre öğünlere bölerek farklı poşetlerde dondurmanız önerilir.

Balıkları dondurucuya koymadan önce porsiyonlara ayırın ve streç folyo ile ambalajlayın. Dilerseniz, folyonun üzerine balığın dondurulduğu tarihi ve cinsini içeren etiketler yapıştırabilirsiniz. Ambalajladığınız balıkları ilk olarak buzdolabının +5'lik bölümünde 1-2 saat kadar soğutun. Ardından balıkları derin dondurucu bölmesine koyabilirsiniz. Bu işlem sırasında derin dondurucuyu şoklama konumuna getirmeniz gerekir. Balıkları çözmek için, iri balıkları ilk olarak buzdolabının normal bölmelerine alın ve bir gün dinlendirerek çözülmesini sağlayın. Haşlanmış küçük karidesleri çözmek için, direkt sıcak suyun içine atabilirsiniz. Balıkları dondurucuya koymadan önce üzerini hafifçe tuzlamak fayda sağlayacaktır. Tuz, balık etinin diriliğini daha uzun süre muhafaza eder. Daha önce söylediğimiz gibi balıkları saklarken dikkat edilmesi gereken en önemli nokta, çözülen balığı tekrar dondurmamaktır.


Şunlara da göz atın:


Yeniliklerden haberdar olun!

Lezzet’ten sürekli haberdar olmak istiyorsanız e-posta adresinizi girerek kaydolun!