Arap Yasemin Bakımı Nasıl Yapılır?

Arap yasemin çiçeği nasıl bakılır? Arap yasemini nasıl çoğaltır? Arap yasemini nasıl budanır? İşte, evde Arap yasemini bakma yöntemleri:
Arap Yasemin Bakımı Nasıl Yapılır?
26 Ağustos 2022, 15:44

Arap yasemini, balkon ve bahçelerde en çok tercih edilen çiçeklerden biridir. Genelde dış mekan bitkisi olarak tercih edilir. Hem şık görünümü, hem de estetik duruşu ile bulunduğu ortama renk katar. Akdeniz ikliminin olduğu bölgelerde kolayca yetiştirilir. Sabah saatlerinde çiçeklerini saklar ve akşamları açar. Kokusu için yetiştirilen bir bitkidir. Güzel kokusu yüzünden çok fazla böcek çeker.

Arap Yasemini Bakımı Nasıl Yapılır?

  1. Arap yasemininin toprağı, sık sık havalandırılmalıdır. Toprak seçimi yaparken yapı marketlerden yardım alabilirsiniz.
  2. İlkbahar ve yaz aylarında bol su ihtiyacı olan bir bitkidir. Kış aylarında ise toprağın üzeri kuruduğunda sulama yapmanız gerekir.
  3. Çiçekleri akşam vakti açıldığı için, sulama işlemini akşamları yapmanız önerilir.
  4. Çiçekleri dokunulduğunda beyaz kısımları kararmaya başlayabilir. Bu yüzden çok fazla temas etmeden yetiştirilmesi gerekir. 
  5. Arap yasemini, orta güneşli veya kısmen gölgede yetiştirilmelidir. Doğrudan güneş ışığı alırsa, yaprakları zarar görür ve yanabilir.
  6. Yıl boyunca yaprak dökmeyen ve çalı şeklinde yaşayan bir bitkidir. 
  7. Arap yasemini çiçeğine balkon, teras veya bahçelerde bakabilirsiniz.
  8. Kış aylarında don ve şiddetli rüzgara karşı korunması gerekir.


arap yasemini

Arap Yasemini Nasıl Çoğaltılır?

Çoğaltma işlemi tohum veya çelikleme yöntemiyle yapılabilir. Tohumdan üretim yapılacağı zaman, ön hazırlıklara gerek yoktur. Tohum saksıya ekilir ve gölge bir yere konumlandırılır. Ardından ilk can suyu verilerek çoğaltma işlemi yapılır. Çelikleme yöntemi ise, yaz aylarının sonlarına doğru yapılmalıdır. Çiçeğin üst bölümünden 10 cm arası çelik alınır ve su dolu bir bardağa konularak köklendirilebilir. Köklenme işlemi 20-30 gün arasında tamamlanacaktır. Köklenen çiçek, torf bakımından zengin kumlu toprağa ekilebilir.

Arap Yasemini Nasıl Budanır?

Budama işlemi, bitkiyi kontrol altında tutmak ve verimli büyümesini sağlamak için çok önemlidir. Budama işlemi, genelde ilkbahar aylarında yapılır. Budama esnasında dikkatli bir şekilde ölü olan dallar kesilir. Solan yapraklar da temizlenmelidir. Bu sayede bitkinin diğer kısımlarına zarar gelmesi önlenir. Ölü dallar ana gövdeye yakın bir yerden kesilmelidir. Ancak çiçeğin ana gövdesine kesinlikle budama yapılmamalıdır. Arap yasemini, sarmaşık gibi hızlı gelişen bir bitkidir. Tırmanmasını istiyorsanız, bağlama ve destekleme yöntemlerini deneyebilirsiniz.


Şunlara da göz atın;

  1. Zambak çiçeği nasıl yetiştirilir?
  2. Kasımpatı nasıl yetiştirilir?
  3. Begonya bakımı nasıl yapılır?
  4. Yıldız çiçeği bakımı nasıl yapılır?
  5. Karanfil nasıl yetiştirilir?
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo