Simit Sağlıklı Mı, Zararlı Mı?

Kahvaltı sofralarının vazgeçilmezi olan simitler, sağlıklı mı, yoksa zararlı mı? Bu kez, simit tüketmenin sağlık üzerindeki faydaları ve zararlarını paylaşıyoruz.
Simit Sağlıklı Mı, Zararlı Mı?
16 Eylül 2024, 11:14

17. yüzyıla kadar uzanan geçmişiyle simitler, dünya çapında en sevilen yiyeceklerden biridir. Sık sık kahvaltıda yense de simitleri öğle veya akşam yemeği menülerinde görmek de mümkündür. Son yıllarda, bu fırınlanmış ürünler, yüksek karbonhidrat içeriklerinin onları doğal olarak sağlıksız hale getirdiği iddiaları arasında biraz olumsuz bir üne kavuştu. Peki, bu gerçekten doğru mu? Gelin, birlikte inceleyelim.

Simitin Besin Değerleri

Simitlerin besin içeriği büyük ölçüde değişebilir, çünkü çeşitli malzemelerden yapılmış sayısız çeşidi farklı boyutlarda mevcuttur. Bir adet orta boy sade simit şunları içerebilir;

  1. Kalori: 289 kcal
  2. Yağ: 2 gr
  3. Protein: 11 gr
  4. Karbonhidrat: 56 gr
  5. Lif: 3 gr
  6. Manganez: Günlük değerin %24'ü
  7. Çinko: Günlük değerin %8'i
  8. Bakır: Günlük değerin %19'u
  9. Demir: Günlük değerin %8'i

Simitler genellikle çok yüksek karbonhidrat içeriğine sahipken, yalnızca az miktarda yağ ve protein sağlarlar.

simit

Simit Sağlıklı Mı, Zararlı Mı?

Simitler sağlıklı bir diyette yer alabilir, ancak potansiyel dezavantajları da vardır. Simitlerle ilgili en büyük potansiyel sorunlardan biri, sağladıkları kalori miktarı ve tek seferde istemeden aşırı yemenin ne kadar kolay olduğudur. Simit dahil herhangi bir gıdadan aşırı kalori tüketimi, sağlıksız kilo alımına yol açabilir ve kilo vermeyi daha zor hale getirebilir. Simitler geleneksel olarak rafine buğday unundan yapılır ve bazı çeşitleri yüksek miktarda ilave şeker de içerebilir. Bazı araştırmalar, simitlerdeki gibi rafine karbonhidratların daha fazla tüketilmesinin kalp hastalığı ve tip 2 diyabet gibi kronik rahatsızlıkların riskini artırabileceğini öne sürüyor. Ayrıca, aşırı işlenmiş gıdalar açısından zengin diyetler genel olarak düşük diyet kalitesiyle ilişkilendirilme eğilimindedir.

Çoğu simit, çok fazla kalori ve çok az besin sağlayabilen rafine buğday unundan yapılır. Yine de, bazıları çeşitli besinler ve potansiyel faydalar sunabilen tam tahıllarla yapılır. Tam tahıllar, lif, vitaminler, mineraller ve rafine tahılların eksik olduğu birçok sağlık geliştirici bitki bileşiği açısından zengindir. Bu besin özellikleri kan şekerinizi dengelemenize ve sağlıklı sindirimi teşvik etmenize yardımcı olabilir. Bazı araştırmalar, günde 2-3 porsiyona kadar tam tahıl yemenin kalp hastalığı, tip 2 diyabet ve belirli kanser türleri gibi kronik hastalıkları önlemeye yardımcı olabileceğini öne sürüyor. Bu faydalardan yararlanmak için yulaf, çavdar, kavuzlu buğday veya tam buğday gibi tam tahıllardan yapılmış simitleri tercih edebilirsiniz. Ancak aşırıya kaçmamaya dikkat edin.

Şunlara da göz atın;

  1. Salam sağlıklı mı?
  2. Jambon sağlıklı mı?
  3. Granola sağlıklı mı?
  4. Kahvaltılık tahıl sağlıklı mı?
  5. Krem peynir sağlıklı mı?
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo