Şelengo nedir? Nasıl yenir? Karpuz, kavun, salatalığa benzeyen ilginç meyve...

Şelengo nedir? Bu makalede endemik bitki olarak Şanlıurfa'nın Viranşehir ilçesinde yetiştirilen şelengo ve kullanım alanlarına bakıyoruz. Şelengo, 2021 yılından itibaren tescillenerek koruma altına alındı. Peki, Şelengo nasıl yenir? Birlikte bakalım...
Şelengo nedir? Nasıl yenir? Karpuz, kavun, salatalığa benzeyen ilginç meyve...
05 Eylül 2022, 13:58

Şelengo Türkiye'de Şanlıurfa'nın Viranşehir ilçesine özgü kabakgillerden bir bitki. Bir yaz meyvesi. Şelengonun dış görünüşü karpuza, içi kavuna, tadı ise salatalığa benziyor. Şelengo son dönemde internette daha fazla aranıyor. Biz de bu makalede şelengo nedir, nasıl tüketilir, nasıl yenir, faydaları ne gibi merak edilen soruların yanıtlarına bakıyoruz.

Şelengo Nedir?

Şelengo, kabakgillerden bir çeşit bir meyve. Eğer ilk kez görürseniz küçük bir karpuza benzetebilirsiniz. Çünkü dış görünüşü karpuza benziyor. İçi kavunu, tadı ise salatalığı andırıyor. Şelengoyu, Mangoya benzetenler de var. Şelengo Şanlıurfa'nın Viranşehir ilçesinde yetiştiriliyor. Şelengo ile ilgili 2017 yılından itibaren 4 yıl boyunca çalışma yapan mühendisler, verim, yetişme koşulları, ekonomik ve tüketim özelliklerini tespit etti. Bu çalışmanın ardından şelengonun koruma altına alınmasına yönelik başvuru yapıldı. Şelengo, 2021 yılında tescil edilerek hem koruma altına alındı hem de tohumluk üretimine başlandı. Şelengo yüksek sıcaklığa ve kuraklığa dayanıklı bir tür meyve. Türkiye'nin endemik bir bitkisi olarak Viranşehir'de arazisi bulunun bir çok çiftçi tarafından ekimi yapılıyor.

Şelengo Hakkında

GAPTAEM Bahçe Bitkileri Bölümü Ziraat Yüksek Mühendisi Erdal Küçük 2021 yılında yaptığı açıklamada "Şelengo oluşmaya başladığında tadıyla salatalığı, görünümüyle karpuzu andırır, biraz daha olgunlaştığında kavun tadını almaktadır" demişti.

  1. Görsel olarak genellikle oval, basık oval ve eliptik şeklinde.
  2. Gübre ve ilaç kullanılmadan susuz arazide yetiştiriliyor.
  3. Yüksek sıcaklığa ve kuraklığa dayanıklıdır.
  4. Taze tüketilen meyvelerin kabuk zemin rengi açık yeşil ile koyu yeşil arasında değişiyor.
  5. Bir üretim sezonunda, bir bitkide ortalama 12 adet meyve hasat ediliyor.


şelengo

Şelengo Nasıl Tüketilir?

GAPTAEM Müdürü Zeyni Aktaş 2021 yılında yaptığı açıklamada "Bölge insanı tarafından daha çok taze olarak tüketilmektedir. İlginç bir meyvedir, ilk yetişmesinde turşu olarak kullanılabilmekte, sofralarda taze olarak tüketilmesinin yanında ileriki safhalarda kavun olarak da tüketilmektedir" demişti.

Viranşehir Kaymakamlığı'nın internet sitesinde ise Türkiye’de sadece Şanlıurfa‘nın Viranşehir ilçesinde yetişen şelengonun tarladan toplandıktan sonra 2-3 gün içerisinde tüketilmesi gerekir" bilgisi veriliyor. Kullanım alanları ise şöyle sıralanıyor:

  1. Salatası,
  2. Turşusu,
  3. Dolması ve
  4. Cacığı yapılabiliyor,
  5. Kabuğu ile birlikte tüketilebiliyor.

Şelengo Nasıl Yenir?

Şelengonun meyve olarak tarlardan topladıktan sonra 2-3 gün içinde tüketilmesi gerekiyor.

  1. Bölgede kabuğu ile de tüketiliyor. Bu şekilde yemeden önce iyice yıkanması gerekiyor.
  2. Şelengonun içi ile cacık yapabilirsiniz.
  3. Şelengo küçük parçalar halinde doğranarak salatalara katılabilir.
  4. Şelengodan dolma da yapılabiliyor.
  5. Şelengo son yıllarda turşu olarak da tüketiliyor.


Viranşehir Kaymakamlığı'nın sitesinde "Şelengo kan şekerini düşürmesi ve kandaki toksinleri temizler. Aynı zamanda acı olanları da isilik tedavisinde kullanılır" bilgisi veriliyor.


Şunlara da göz atın;

  1. Jackfruit nasıl yenir?
  2. Çarkıfelek meyvesi nasıl yenir?
  3. Guava nasıl yenir?
  4. Kaktüs meyvesi nasıl yenir?
  5. Pomelo nasıl yenir?
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo