Salon Çamı Bakımı Nasıl Yapılır?

Salon çamı nedir? Evde salon çamı nasıl yetiştirilir ve salon çamı bakımı nasıl yapılır? İşte, evinize neşe katacak salon çamı bakımı hakkında bilmeniz gerekenler:
Salon Çamı Bakımı Nasıl Yapılır?
31 Ocak 2023, 15:58

Salon çamı, çamgiller familyasına ait, iğne yapraklı bir bitkidir. Bilimsel adı araucaria olan salon çamının ana vatanının Avustralya olduğu düşünülmektedir. Özellikle iç mekan ve bahçelerde sık sık tercih edilen bu bitkinin dalları, yere paralel olarak gelişir. Yeterince büyüdüğünde, dallarının aralarına ışık veya süslemeler ekleyerek daha hoş bir görüntü elde edilebilir. Çok fazla değişiklik sevmeyen salon çamının bakım aşamaları, oldukça kolaydır. 

Salon Çamı Bakımı Nasıl Yapılır?

  1. Toprak seçimi: Salon çamı bitkisi, organik maddeler bakımından zengin, hafif asitli ve humuslu toprakları sever. Bu toprakları yapı marketlerden ve çiçekçilerden temin edebilirsiniz.
  2. Saksı seçimi: Bitkinin boyutuna uygun boyutlarda bir saksı seçilmelidir. Saksının alt kısmında mutlaka drenaj delikleri olmalıdır. Bu sayede fazla suyun alt kısımdan akması sağlanır ve köklerin çürümesi engellenir. Salon çamının saksı değişimi, 3-4 yılda bir kez olmalıdır.
  3. Ortam: Salon çamı, adından anlaşılacağı üzere genelde salonda yetiştirilir. Ancak evin farklı köşelerinde de konumlandırılabilir. 
  4. Aydınlığı seven bu bitki, gün içinde en çok ışık alan bölgelere konumlandırılmalıdır. Bulunduğu ortam sık sık havalandırılmalıdır. 
  5. Salon çamı yetişme dönemindeyken, şiddetli rüzgar ve yağmurdan korunmalıdır. Bu sebeple balkon yerine içeride yetiştirilmesi daha iyi olacaktır. Ayrıca salon çamı, sık sık yer değişikliğini sevmez. Onu bir kez konumlandırdıktan sonra, yerini çok sık değiştirmemeye dikkat edin.
  6. Sulama: Salon çamının toprağı nemli kalmalıdır. Kışın daha az sulama yapılırken, yazın sulama sıklığını artırabilirsiniz. Bu aşamada, parmağınızla toprağın nemini kontrol etmeniz daha doğru olacaktır.
  7. Sulama işlemini hep aynı gün ve aynı saatte yapmanız, bitkinin gelişimi açısından önemlidir. Ayrıca sulama kabının ve miktarının aynı olması da bitki gelişimini olumlu yönde etkiler. 

salon çamı

Salon Çamı Nasıl Budanır?

Salon çamının ara sıra budamaya ihtiyacı olabilir. Budama yaparken havanın çok soğuk olmamasına dikkat edin. Mümkünse ilkbahar ve yaz aylarında budama işlemini yapabilirsiniz. Bitkinin gelişimine göre köke yakın dallarından keserek budama işlemini gerçekleştirebilirsiniz. Bu işlem sırasında bitkinin köklerine zarar vermemeye dikkat edin. Eğer dallarından budayacaksanız, kestiğiniz kısımlara macun sürebilirsiniz. 

Salon Çamı Nasıl Çoğaltılır?

Salon çamının köke yakın bir dalını dikkatlice ayırın ve temiz bir suya koyarak köklenmesini sağlayın. Köklenen bitkiyi, yeni saksıya dikin ve yukarıdaki bakım işlemlerini yeni bitkiniz için de gerçekleştirin.

Salon Çamı Nasıl Gübrelenir?

Salon çamı bitkinin kökleri zayıf olduğu için, düzenli olarak gübre vermek gerekir. Ancak ışığın az olduğu dönemlerde gübrelemeye ara verilebilir. Hafif sıvı gübreler, bitkiyi desteklemek için idealdir. Ayrıca salon çamının boyu uzadıkça, yapraklarının aşağı doğru eğilmemesi için destek çubuğu kullanabilirsiniz.

salon çamı

Salon Çamında Görülen Hastalıklar

Salon çamı, yaprak biti, pamuklu bit, akar, beyazsinek ve kabuklu bite karşı savunmasızdır. Bu durumda erkenden tedavi sürecine başlamak gerekir. Yapı marketlerden istilacı böceklere karşı ilaç alabilirsiniz. 

Salon Çiçeği Nasıl Canlanır?

Salon çamı, ılık havayı sever ve 2 derecenin altındaki sıcaklıklarda solmaya başlar. Özellikle dona ve şiddetli maruz kalırsa, yaprakları sararır ve kısa zamanda bitkiniz ölür. Bu yüzden salon çamını, kış aylarında içeride tutun ve rüzgardan uzak bir alana konumlandırın. 

  1. İğnelerin kahverengileşmesi: Salon çamı, soğuğu ve aşırı sıcakları sevmez. Büyük sıcaklık dalgalanmaları, yaprakların kahverengileşmesine neden olabilir. Ayrıca bitkideki kahverengileşme, çamın fazla veya az sulandığının da göstergesi olabilir.
  2. İğnelerin sararması: Bu durum, genellikle bitkinin yeterince güneş ışığı almamasından veya çok fazla güneş ışığına maruz kalmasından kaynaklanır. Bitkinizi daha uygun bir ortama taşıyabilirsiniz.
  3. İğnelerin dökülmesi: Salon çamı aşırı sulandığında veya yeterince güneş ışığı almadığında yapraklarında dökülmeler meydana gelebilir. 

Şunlara da göz atın;

  1. Amaryllis bakımı nasıl yapılır?
  2. Roka nasıl hasat edilir?
  3. Kılıç çiçeği bakımı nasıl yapılır?
  4. Şakayık bakımı nasıl yapılır?
  5. Zencefil nasıl hasat edilir?
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo