Alerjik Rinit Belirtileri Nelerdir?

Alerjik rinit nedir, belirtileri nelerdir? Alerjik rinit neden olur, risk faktörleri nelerdir? İşte, bahar aylarında sık sık görülen alerjik rinit hakkında merak edilenler:
Alerjik Rinit Belirtileri Nelerdir?
16 Kasım 2022, 11:23

Alerjik rinit, bir alerjenin, alerjik reaksiyone neden olmasına denir. Belirli alerjenlere karşı verilen alerjik bir yanıttır. Polen, mevsimsel alerjik rinitin en yaygın alerjenidir. Bunlar, mevsimlerin değişmesiyle ortaya çıkar. Dünya nüfusunun %10-30'unda alerjik rinit olduğu düşünülmektedir.

Alerjik Rinit Belirtileri Nelerdir?

  1. Hapşırma
  2. Burun tıkanıklığı
  3. Burun akıntısı
  4. Burun kaşıntısı
  5. Öksürük
  6. Kaşınan gözler
  7. Sulu gözler
  8. Sık sık baş ağrısı
  9. Boğaz ağrısı
  10. Göz altındaki koyu halkalar
  11. Aşırı kuru, kaşıntılı cilt
  12. Kurdeşen
  13. Yorgunluk

Semptomlar, bir alerjenle temas ettikten hemen sonra görülebilir. Tekrarlayan baş ağrıları ve yorgunluk gibi semptomlar, ancak alerjenlere uzun süre maruz kaldıktan sonra ortaya çıkabilir. Ateş, alerjik rinitin bir belirtisi değildir. Bazı insanlar, semptomları nadiren yaşarlar. 

alerjik rinit

Alerjik Rinit Neden Olur?

Vücut alerjenle temas ettiğinde, vücudu alerjenlerden koruyan doğal bir kimyasal olan histamin salgılar. Bu kimyasal, burun akıntısı, hapşırma gibi semptomlara neden olur. Polene ek olarak diğer yaygın alerjenler şunları içerir;

  1. Toz akarları
  2. Çim poleni
  3. Evcil hayvan tüyü
  4. Kalıp

Ağaç ve çiçek polenleri ilkbaharda daha sık görülür. 

Alerjik Rinit Tipleri Nelerdir?

Alerjik rinit mevsimsel ve çok yıllık olarak ikiye ayrılır. Mevsimsel alerjiler, genelde ilkbahar ve sonbahar mevsiminde ortaya çıkar. Çok yıllık alerjiler ise ev tozu, evcil hayvan kepeği gibi ev içi maddelere tepki olarak yıl boyunca herhangi bir zamanda ortaya çıkabilir.

alerjik rinit

Alerjik Rinit İçin Risk Faktörleri Nelerdir?

Alerjiler herkesi etkileyebilir, fakat ailenizde alerji öyküsü varsa, alerjik rinit geliştirme olasılığı daha yüksektir. Aşağıdakiler bu durumu tetikleyebilir veya semptomları şiddetlendirebilir;

  1. Kimyasallar
  2. Sigara içmek
  3. Soğuk havalar
  4. Rüzgar
  5. Hava kirliliği
  6. Nem
  7. Saç spreyi
  8. Parfüm
  9. Kolonya
  10. Duman

Alerjik rinite karşı tedaviler, alerjenlere bağlı olarak değişir. Mevsimsel ve polen alerjilerinde, ilkbahar aylarında pencere açmak yerine klima kullanmayı deneyebilirsiniz. Evde nem giderisi hava filtresi kullanmak, iç mekandaki alerjenleri kontrol etmenize yardımcı olabilir. Toz akarlarına alerjiniz varsa, çarşaf ve battaniyeleri 50 derecenin üzerindeki sıcak suda yıkayın. Elektrikli süpürgeye HEPA filtresi eklemek de işe yardımcı olabilir.


Şunlara da göz atın;

  1. Kış döküntüsü nedir nasıl önlenir?
  2. Kış aylarında kilo alımı neden artar?
  3. Koah tetikleyicileri nelerdir?
  4. Grip belirtileri nelerdir?
  5. Yeterince su nasıl içilir?
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo