ANASAYFA LEZZET'TEN HABERLER RAF ÖMRÜ UZUN OLAN BESİNLER NELERDİR?

RAF ÖMRÜ UZUN OLAN BESİNLER NELERDİR?

Raf Ömrü Uzun Olan Besinler Nelerdir?
Raf Ömrü Uzun Olan Besinler Nelerdir?

Dünyanın birçok ülkesinde görülmeye başlanan korona virüsün ardından Sağlık Bakanlığı'ndan gelen açıklamalar üzerine evde kal uyarısı yapıldı. Bu açıklamaların ardından vatandaşlar birçok ürünü stoklamaya başladı. Karantina günlerinin ne kadar süreceği bilinmediği için, raf ömrü uzun olan besinlere ağırlık veriliyor. Biz de, sizler için raf ömrü uzun olan ve bozulmayan besinleri yazımızda derledik.

Raf Ömrü Uzun Olan 15 Besin!

  • Tuz;

Tuz çeşitlerinin hepsi uzun süre dayanıklı olan besinler arasındadır. Aldığınız tuzları serin ve kuru yerlerde muhafaza ederek yıllarca kullanabilirsiniz.

  • Bal;

Şeker değeri yüksek olan bal, doğal antioksidan kaynaklarından biridir. Uzun süre tutulduğunda renk değişmeleri, şekerleşme ve katılaşma görülse de tadında değişiklik olmamaktadır. İçeriğinde bulunan antibiyotik özellikler sayesinde balı uzun yıllar boyunca kullanabilirsiniz.


  • Kuru Barbunya;

Protein kaynağı olarak bilinen kuru barbunya, hava geçirmeyen ambalajlarda uzun süre saklanabilir. Saklama koşulları kuru ve serin yerlerdir. Uzun vadede stok yapabileceğiniz protein kaynaklarından biridir.

  • Sirke;

Genellikle yemeklerin içinde ve salatalarda kullanılan sirke, asidik besinler arasında yer alır. Son kullanma tarihi olmayan ahududu sirkesi, pirinç şarabı sirkesi, beyaz sirke ve balzamik sirkesini yıllarca sofranızda kullanabilirsiniz.

  • Zeytin;

Kahvaltı sofralarının vazgeçilmezi olan zeytin, karanlık ortamda ve kapalı kaplarda yıllarca saklanabilir. 

  • Şeker;

Tatlıların ana malzemesi olan şeker de raf ömrü uzun olan besinler arasındadır. Isı ve sudan uzak durduğu sürece yıllarca kullanabilirsiniz.


  • Tarhana;

Kış aylarında sık sık tüketilen ve gribe karşı doğal antibiyotik olan tarhanayı uygun saklama koşullarında saklayarak tüketebilirsiniz. Tarhanaların bozulmaması için bez torba kullanın. Ayrıca serin, kuru ve karanlık yerleri tercih edin.

  • Kuruyemiş;

Protein ve lif bakımından zengin olan kuruyemişler de zamana karşı savaşan besinler arasında. Hava geçirmeyen poşetlerde, serin ve kuru yerlerde kuruyemişleri saklayabilirsiniz. Kullanım ömrünü uzatmak için, dondurmaya koymak da seçenekler arasındadır.

  • Hazır Kahve;

Hava geçirmeyen kaplarda hazır kahveler ortalama 3-4 yıl boyunca saklanabilir.

  • Konserve Yiyecekler;

Hava geçirmeyen kaplarda satılan konserve yiyeceklerin içerisinde çok fazla tuz kullanılır. Konserve paketleri delinmemiş, açılmamış ve neme maruz kalmadıysa uzun süre bozulmadan saklanabilir. Paket açıldıktan sonra en kısa sürede tüketilmesi önerilir.


  • Erişte;

Kış için hazırlanan besinlerden biri de eriştedir. Doyurucu bir besin olan erişteleri paketleyerek dondurucu da uzun süre saklayabilirsiniz. Kullanmak için oda sıcaklığında bekleterek pişirmeniz yeterli olacaktır. 

  • Mısır Nişastası;

Gıdaları yoğunlaştırmak için kullanılan mısır nişastasını, her kullanımdan sonra hava geçirmez kaplara koyun. Bu kapları serin ve kuru ortamlarda saklayarak ömrünü uzatabilirsiniz.

  • Kuru Fasulye;

Türk mutfağının vazgeçilmezleri arasında yer alan kuru fasulye de zamana meydan okuyan besinler arasındadır. Kuru barbunya gibi nemsiz ve serin ortamlarda saklanarak uzun süre kullanabilirsiniz.


  • Pirinç;

Birçok pirinç çeşidi olsa da, bazı çeşitlerin yıllarca saklanabilmesi mümkün. Arborio, yasemin, vahşi, basmati ve beyaz pirinci uzun süre saklayabilir ve ilk gün ki gibi kullanabilirsiniz. 

  • Bitter Çikolata;

Çikolatalar süt eklendiğinde ömürleri kısalan besinlerdir. İçerisinde az miktarda süt ve bol miktarda kakao bulunan bitter çikolata, diğer çikolata çeşitlerine göre daha fazla dayanıklıdır.

Diğer yazılarımıza da göz atın;


Yeniliklerden haberdar olun!

Lezzet’ten sürekli haberdar olmak istiyorsanız e-posta adresinizi girerek kaydolun!

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.