Her gün kahvaltı sofralarında yer verilen zeytin, genellikle 1 haftalık alınmaktadır. Uzun süre doğru şekilde saklanmazsa, bozulmaya ve çürümeye başlar. Yeşil zeytinin bozulmadan muhafaza edilebilmesi için kendi suyunun içinde bekletilmesi gerekir. Daha önce evde kırma yeşil zeytin ve siyah zeytin yapımını anlatmıştık. Şimdiyse bu zeytinleri doğru bir şekilde saklama yöntemlerini sizlerle paylaşıyoruz. Yeşil zeytin nasıl saklanır, uzun süre nasıl muhafaza edilir diye merak edenler için, evde zeytin saklama yöntemleri:
Salamura Yeşil Zeytin Nasıl Saklanır?
- Yeşil zeytini tamamen kendi ellerinizle hazırlamak istiyorsanız, hazırlama aşamasında çürük olanları güzelce ayırın.
- Zeytinlerin içerisinde bulunan yaprakları da ayırın. Bu yaprakları zeytin yaprağı çayı tarifinde kullanabilirsiniz.
- Hazırladığınız zeytinleri büyük bir cam kavanoza veya pet şişeye doldurun.
- Burada dikkat edilmesi gereken nokta 5 kg zeytine 1 çay bardağı kaya tuzu eklemektir.
- Kaya tuzu zeytinlerin uzun süre muhafaza edilmesini sağlar. Bu aşamada bir parça limon tuzu da ekleyebilirsiniz.
- Daha sonra kavanozu dolduracak şekilde su ekleyin.
- Kavanozun kapağını sıkıca kapattıktan sonra ortalama 30-40 gün serin ve karanlık bir yerde muhafaza edilmelidir.
Yeşil Zeytin Buzdolabında Nasıl Saklanır?
- Zeytinleri buzdolabına kaldırmak istiyorsanız, salamura olarak hazırladığınız suyu orta boyutlu bir kavanoza aktarın.
- İçerisine zeytinleri ekleyerek üzerine bir miktar kaya tuzu ilave edin.
- Kavanozun kapağı sıkıca kapatılmış olmalıdır. Bu şekilde uzun süre muhafaza edilebilir.
- Eğer kavanozun kapandığından emin olamıyorsanız, ağız kısmına bir poşet geçirip kapağı bu şekilde kapatabilirsiniz.
- Hem yeşil, hem de siyah zeytin güneş almayan ve serin bir ortamda muhafaza edilmelidir.
Çizik Zeytin Nasıl Saklanır?
Çizik zeytinler hava aldığı için bozulma ihtimalleri daha yüksektir. Çizik zeytinleri saklamak için, direkt olarak içinde su olan bir kabın içine alınması gerekir.
Zeytin Yıkanır Mı?
Zeytinler maksimum 2 kez yıkanmalıdır. Daha sonra kavanozun 1/4'ü suyla doldurulmalı, üzerine 2 yemek kaşığı tuz ve bir miktar ayçiçek/mısır yağı eklenmelidir. En sonunda ise zeytinlerin hava almasını önlemek için kavanoz sıkıca kapatılmalıdır.
Şunlara da göz atın;
- Evde zeytin nasıl yapılır?
- Zeytin ve zeytinyağının faydaları
- Zeytin fidanı nasıl yetiştirilir?
- Zeytin nasıl hasat edilir?
- Siyah zeytinli tarifler