Oruç Nasıl Açılır?

Oruç tutarken beslenme rutini değiştiği ve açlık süresi uzadığı için iftar ve sahur oldukça önemlidir. Peki, beslenme açısından oruç nasıl açılır? Bu makalede bu sorunun yanıtına farklı kaynaklardan bakıyoruz...
Oruç Nasıl Açılır?
12 Mart 2024, 16:14

Ramazan ayında oruç tutarken geçirilen açlık süreleri vücudun dinlenmesi ve yenilenmesine katkı sağlıyor. Ancak sağlık oruç tutmak için yeterli ve dengeli beslenmeye dikkat edilmesi gerekiyor. Oruç tutarken sağlığın korunması için önemli tavsiyeler var. Oruç tutarken sahura kalkılmaması ya da sahurda sadece su içilmesi nasıl sağlığa zararlıyla orucun nasıl açıldığı da sağlık açısından belirleyici oluyor. Bu nedenle bu makalede oruç nasıl açılır? sorusunun yanıtlarına bakıyoruz.

iftariye tabağı

Beslenme Açısından Oruç Nasıl Açılır?

Sağlık Bakanlığı 2020 tarihli bilgilendirmesinde orucun açılmasına ilişkin şu tavsiyede bulunuyor: "İftara peynir, domates, zeytin gibi kahvaltılıklar veya çorba gibi hafif yemeklerle başlayıp 10-15 dakika sonra az yağlı et yemeği, sebze yemeği veya salatayla devam edebilirsiniz". Bakanlık Hem enerji veren hem de kan şekerini hızlı bir şekilde yükselten beyaz ekmek, pirinç pilavı, kızarmış patates yerine bulgur pilavı, kepekli ekmek veya kepekli makarna gibi tercihleri öneriyor.

Sağlık Bakanlığı 29 Mayıs Devlet Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Hicran Köremezli Aksan oruç tutan kişilerin iftar sofrasına uzun süreli açlığın etkisiyle kan şekeri düşmesi ve susuzlukla oturabildiğini belirtiyor ve oruç açma için şu tavsiyelerini sıralıyor: İftarda bir hurma ve bir bardak suyla oruç açılarak susuzluk ve kan şekeri normal düzeye çekilmeli. Ardından bir kase çorba, bir ince dilim tam buğday veya çavdar ekmeği ile menüye devam edilebilir. Tokluk hissi ilk 10-15 dakikada oluşur. Bu nedenle çorbayla oruç açıldıktan sonra bir müddet salata, yoğurt gibi besinlerden alınmasını ve ana yemeğe 10-15 dakika beklenerek geçilmesini öneriyoruz.

  1. Oruç açarken dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta ise lokmaların küçük küçük şekilde bolca çiğnenerek yavaşça tüketilmesi.
  2. İftarda aşırı şerbetli, yağlı tatlılar yerine sütlaç, güllaç muhallebi gibi sütlü tatlılar veya meyve tatlıları tercih etmek de önemli.
  3. Bir diğer konusu ise yemek pişirme yöntemi. Yani iftarda kızartılmış, tütsülenmiş yiyecekler yerine haşlama, fırın, buğulama gibi yöntemler tercih edilmeli.
  4. Kabızlık riskine karşı sıvı tüketimi de önemli.

su içmek

TDV'ye Göre İftar ve Oruç Açma

Diyanet İşleri Başkanlığı ansiklopedisine göre iftarla ilgili çeşitli âdâb ve gelenekler oluşmuştur. TDV, "Hadislerde, vakti girdikten sonra oruçlunun iftarda acele etmesi ve orucunu hurma veya tatlı bir şeyle yahut su ile açması tavsiye edilmiş, Resûl-i Ekrem bunu bizzat uygulayarak akşam namazını kılmadan önce birkaç hurma ile orucunu açmıştır" diyor. Makalede, "Ramazan akşamlarında önce orucun hafif yiyeceklerle açılıp akşam namazının kılınması, ardından iftara devam edilmesi, İslâm toplumlarında müstehap görülen ve hayli yaygınlık kazanan bir gelenek halini almıştır. Oruç açılırken dua edilmesi sünnettir. Maddî imkâna sahip olanların özellikle fakir kimselere iftar yemeği yedirmesi güzel bir davranıştır" bilgisi yer alıyor. (Kaynak:TDV)

hurma yemek

Osmanlı Döneminde İftar

Altınbaş Üniversitesi Gastronomi Bölümü Öğr. Gör. Gökhan Taşpınar ise Osmanlı dönemindeki iftar geleneği konusunda Lezzet'e şunları söylemişti: İlk aşamada zemzem ve hurma ile oruç açılıp kahvaltılık olarak isimlendirdiğimiz ürünler tüketilir ikinci aşamada daha çok etli ana yemekler ve börek tüketilirdi. En sonda tatlılar gelirdi. Daha çok güllaç ve baklava tüketilirdi. Yemek sonu da genel olarak Türk kahvesi veya mevsiminde hazırlanmış şerbetler ile bitirirlerdi. (Kaynak: Lezzet)

Şunlara da göz atın;

  1. İftar tarifleri
  2. Sahur tarifleri
  3. Günlük iftar menüsü
  4. Günlük sahur menüsü
  5. İftariye tabağı nasıl hazırlanır?
  6. İftar için ana yemek tarifleri
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo