Muzların Çok Hızlı Olgunlaşması Nasıl Önlenir?

Muz sevilen mutfakta birçok alanda kullanılan bir meyvedir. Yeşil renkken bile alsanız hızlı bir şekilde kararabilir. Sizler için muzun hızla olgunlaşmasının önüne geçecek yöntemlerden bahsettik. İşte, muzun hızlı olgunlaşması nasıl önlenir:
Muzların Çok Hızlı Olgunlaşması Nasıl Önlenir?
24 Nisan 2024, 22:34

Muz sevilen mutfakta birçok alanda kullanılan bir meyvedir. Yeşil renkken bile alsanız hızlı bir şekilde kararabilir. Bir muzu kestiğinizde, oksijen muzdaki enzimleri etkileyerek içini kahverengiye çevirir. Bir muzun dışı kahverengiye dönüştüğünde, bunun nedeni muzun sarı pigmentinin parçalanıp değiştirilmemesi ve kahverengi bir renk üretmesidir. Muzların neden olgunlaştığının arkasındaki bilimi bilmek, onları taze, lezzetli ve yenilebilir tutmak için önemlidir. Sizler için muzun hızla olgunlaşmasının önüne geçecek yöntemlerden bahsettik. İşte, muzun kararmasının önüne nasıl geçilir:


Muzlar Kabukları ile Birlikte Nasıl Korunur?

  1. Uçları yeşil, ortaları sarı olan muzları satın alın. Bu, biraz olgunlaşmamış oldukları anlamına gelir.
  2. Muzlarda kahverengi lekeler olmadığından emin olun. Çürükler ve delikler muzu havaya maruz bırakır ve bu da olgunlaşma sürecini hızlandırır.
  3. Zaten sarı olan muzları seçmeyin. Muz hızlı bir şekilde olgunlaşır ve raf ömrü çok kısadır. Bu nedenle, daha yeşil olan muzları aldığınızdan emin olmak istersiniz; bu, olgunlaşma süreci gerçekleşmeden önce muzlarınızı düzgün bir şekilde saklamanız için size daha fazla zaman verecektir.
  4. Muzları olgunlaşana kadar oda sıcaklığında saklayın. Olgunlaşma sürecini hızlandıracağı için onları ısıya maruz bırakmaktan kaçının.
  5. Muzları olgunlaşmadan buzdolabına koymayın. Bunun aslında ters bir etkisi olabilir ve muz kabuklarınızı daha hızlı kahverengiye çevirebilir
  6. Muzları varsa bir askıya asın. Bu onların morarmasını ve havaya maruz kalmasını önler. Muz salkımının sapını plastik ambalajla da kapatabilirsiniz. 
  7. Muzlarınızı diğer meyve ve sebzelerden ayrı tutun. Meyve ve sebzeler olgunlaşmayı hızlandıran bir gaz verir.
  8. Ürünleri bir arada saklamak olgunlaşma sürecini hızlandırabilir. Bitkiler doğal olarak etilen adı verilen ve olgunlaşmalarına neden olan bir gaz üretir. Halihazırda kahverengi olan meyve veya sebzeler normalden daha fazla etilen salgılayarak yakındaki taze ürünlerin daha hızlı olgunlaşmasına neden olur.
  9. Muzları kapalı poşetlerde saklamayın. Bu, muzların daha hızlı kahverengileşmesine neden olur çünkü etilen hormonu muzları çevreleyen havadan kaçamaz.
  10. Muzları olgunlaştıktan sonra buzdolabına koyun. Artık olgunlaşma süreci başladığına göre, soğuk sıcaklık uygulamasıyla güvenle geciktirebilirsiniz.
  11. Olgunlaşmayı durdurmak için kimyasal reaksiyonu yavaşlatmanız gerekir. Soğuk sıcaklıklar reaksiyonu yavaşlatacak ve muz meyvesinin olgunlaşmasını geciktirecektir.
  12. Muz kabuğunuz tamamen siyaha dönerse, ki bu büyük olasılıkla olacaktır. Bunun nedeni, kabuğun siyaha dönüşen pigmentidir ve muzun gerçek tazeliği ile ilgisi yoktur. Muz hala lezzetli olmalı ve biraz sert kalmalıdır.


Soyulmuş Muz Nasıl Korunur?

  1. Soyulmuş muzları hava geçirmez plastik bir kaba koyun ve dondurucuya koyun. Muzları daha sonra kullanmak üzere çözdürebilirsiniz.
  2. Soyulmuş muzların havaya maruz kalmaya karşı bir koruması olmamasına rağmen, hava geçirmez sızdırmazlık, muzların aldığı temiz hava miktarını sınırlar.
  3. Soğutulmuş muzların aksine, donmuş muzlar hemen yenmez. Muzları çözülmeleri için yaklaşık bir saat oda sıcaklığında bırakmanız gerekecek.
  4. Muzun dışını limon ya da sirke suyu ile fırçalamak olgunlaşmasını geciktirecektir. 


Aşırı Olgunlaşmış Muz Nasıl Değerlendirilir?

  1. Aşırı olgunlaşmış muzlardan geri dönüş yoktur. Ancak aşırı olgun muz ile yapılabilecek bir sürü tarif vardır. 
  2. Muzlu kek yapabilirsiniz. Banana bread adı ile de bilinen muzlu kek hazırlayabilirsiniz. 
  3. Muzu ezerek pankek hazırlayabilirsiniz. 
  4. Muzu dondurduktan sonra blenderdan geçirerek dondurma gibi tüketebilirsiniz. 


Şunlara da göz atın;

  1. Yiyeceklerin tavaya yapışması nasıl önlenir?
  2. Çilek neden çabuk küflenir?
  3. Stresliyken yemek atakları nasıl önlenir?
  4. Obezite nasıl önlenir?
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo